COMET
Misschien voel je je vaak onzeker of vind je jezelf niet aantrekkelijk. Iedereen kent wel eens periodes van laag zelfvertrouwen, maar als deze onzekerheid lang aanhoudt, kan het je dagelijks leven belemmeren. COMET kan je dan helpen. Samen met een psycholoog ga je op zoek naar je sterke kanten en werk je stap voor stap aan een positiever zelfbeeld. Lees verder om te ontdekken wat COMET is, hoe het werkt en hoe het jou kan helpen je weer beter te voelen.
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Wat is COMET?
COMET staat voor Competitive Memory Training, oftewel competitieve geheugentraining. Deze methode helpt je om stap voor stap je zelfbeeld te versterken. Het uitgangspunt van COMET is dat je zelfbeeld uit verschillende delen bestaat; je kan jezelf bijvoorbeeld zien als een ‘behulpzame collega’ en ‘creatieve denker’, maar ook als een ‘slechte vriend’ of ‘saai persoon’.
Bij een negatief zelfbeeld verdwijnen positieve eigenschappen naar de achtergrond. Je blijft vooral denken aan labels als ‘slechte vriend’ of ‘saai persoon’, waardoor je jezelf al snel niet goed genoeg vindt. Hierdoor vergeet je dat je ook een ‘behulpzame collega’ en ‘creatieve denker’ bent. Die goede kanten lijken ineens niet meer mee te tellen, terwijl de negatieve kanten al je aandacht opeisen.
Voor wie is COMET bedoeld?
Mensen met een depressie, angststoornis, eetstoornis of persoonlijkheidsstoornis hebben vaak te maken met een laag zelfbeeld, wat hun herstel kan belemmeren. Negatieve gedachten zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik verdien geen geluk’ kunnen de motivatie om te herstellen verlagen. Bij angst kan zelfkritiek de angstgevoelens versterken, terwijl bij eetstoornissen het zelfbeeld vaak direct samenhangt met het lichaamsbeeld en eetgedrag. Daarom is het belangrijk om tijdens de behandeling ook aan je zelfbeeld te werken, om de kans op herstel te vergroten.
Luister de podcast Waar wacht je op?
In elke aflevering vertelt een Psyned psycholoog wat je vandaag kan doen om je weer iets beter te voelen.
Hoe werkt COMET?
Samen met je therapeut kijk je eerst naar hoe jij jezelf ziet. Hoe reageer je op bepaalde situaties? Waar komt je zelfbeeld vandaan? Vaak zijn deze overtuigingen onbewust, en we zijn snel geneigd ze te geloven en ernaar te handelen. Tijdens COMET leer je zowel naar je sterke als je minder sterke kanten te kijken. Het doel is om een realistisch beeld van jezelf te krijgen. Het is belangrijk om je sterke kanten een duidelijke en positieve plek te geven in je gedachten. Als je je gedachten op een rijtje hebt gezet, ben je klaar voor de volgende stap: werken aan een positiever zelfbeeld.
Voorbeelden van COMET-oefeningen
Je doet dit door middel van verschillende oefeningen. Een voorbeeld van een COMET-oefening is het bedenken van een situatie waarin je positieve eigenschappen hebt laten zien. Je haalt deze herinnering voor de geest en maakt deze zo helder mogelijk. Door deze oefening regelmatig te herhalen en nieuwe positieve herinneringen toe te voegen, train je je aandacht op een positieve manier. Een andere COMET-oefening houdt in dat je voor elk negatief beeld een positieve tegenhanger opschrijft, waarbij het positieve zelfbeeld het uitgangspunt is. Je zal merken dat het hardop benoemen van je goede eigenschappen je energie geeft.
Hoeveel COMET-sessies heb je nodig?
Tijdens de behandeling doorloop je zeven stappen om je zelfbeeld te versterken. Eerst bespreek je samen met de therapeut of COMET voor jou geschikt is en wat je wilt bereiken. Daarna kijk je naar de negatieve gedachten die je over jezelf hebt en bedenk je daar positieve tegenhangers voor. Door deze positieve gedachten te oefenen en te versterken, leer je steeds meer de focus te leggen op jouw goede kanten. Uiteindelijk sluit je de behandeling af met tips om je nieuwe, positieve zelfbeeld vast te houden in het dagelijks leven. Deze stappen doorloop je meestal in vijf tot twaalf sessies.
Werken aan je zelfbeeld
Uiteindelijk schep jij een realistisch beeld van jezelf en heb je weer zicht op jouw positieve eigenschappen. Met COMET zet je een grote stap in de juiste richting. Heb jij een laag zelfbeeld en wil je weten of een COMET training iets voor jou is? Neem contact op met ons verwijsteam voor advies op maat. Wij helpen je graag verder.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door psycholoog Demi Hoorn.
Deze psychologen helpen je graag met COMET
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
FatihaKarimi
Behandelt:
Persoonlijkheidsstoornis, Seksueel misbruik, Zingevingsvragen, Assertiviteit en meer
Talen:
BregittePruim
Behandelt:
Chronische ziekte, Assertiviteit, Trauma, Werkgerelateerde problematiek en meer
Talen:
LizaOmran
Behandelt:
Problemen rondom zwangerschap, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Hoogbegaafdheid, Specifieke fobie en meer
Talen:
DeliciaTakes
Behandelt:
Dwangklachten, Rouw- en verliesverwerking, Depressie, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK) en meer
Talen:
NormanBrons
Behandelt:
Agressie, Specifieke fobie, Stress- en spanningsklachten, Aanpassingsproblematiek en meer
Talen:
RoelandCloïn
Behandelt:
Negatief zelfbeeld, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Zingevingsvragen, Studieproblemen en meer
Talen:
FemkeKruithof
Behandelt:
Depersonalisatie, Burn-out, Relatieproblemen (individueel), Agressie en meer
Talen:
MoniqueWaalderbos
Behandelt:
Slaapproblemen, Rouw- en verliesverwerking, Aanpassingsproblematiek, Angst en meer
Talen:
MoniqueKoel
Behandelt:
Negatief zelfbeeld, Post Intensive Care Syndroom (PICS), Rouw- en verliesverwerking, Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en meer
Talen:
OphirahToff
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Verslaving, Rouw- en verliesverwerking, Depressie en meer
Talen:
MiekeGerris
Behandelt:
Angst, Slaapproblemen, Chronische ziekte, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK) en meer
Talen:
TinekeSpruijt
Behandelt:
Zingevingsvragen, Verslaving, Levensfaseproblematiek, Chronische vermoeidheid en meer
Talen:
MaartenJongma
Behandelt:
Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Chronische ziekte, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Negatief zelfbeeld en meer
Talen:
Psyned blog
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Hoe voorkom ik een herfstdip?
10 redenen voor mentale zorg op de werkvloer
Copingmechanismen: hoe ga jij om met stress?
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720