Skip to content

Traumabehandeling

Een trauma is een ingrijpende gebeurtenis uit je verleden die zo veel indruk op je heeft gemaakt, dat je het lastig vindt om het los te laten. Je probeert er niet aan te denken door het ver weg te stoppen, maar daardoor kunnen je klachten juist sterker terugkomen. Als het je niet lukt om de heftige gebeurtenis een plek te geven, kan een traumabehandeling je verder helpen. We vetellen je graag meer over de verschillende behandelmogelijkheden.

Snel de juiste hulp

  • In ±15 minuten persoonlijk advies.
  • Aandacht voor jouw verhaal.
  • Gekoppeld aan een psycholoog die past.

Traumabehandeling

Een trauma is een ingrijpende gebeurtenis uit je verleden die zo veel indruk op je heeft gemaakt, dat je het lastig vindt om het los te laten. Je probeert er niet aan te denken door het ver weg te stoppen, maar daardoor kunnen je klachten juist sterker terugkomen. Als het je niet lukt om de heftige gebeurtenis een plek te geven, kan een traumabehandeling je verder helpen. We vetellen je graag meer over de verschillende behandelmogelijkheden.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Snel de juiste hulp

We bespreken graag persoonlijk in ± 15 minuten hoe we jou kunnen helpen aan de hand van jouw verhaal.

Soorten traumabehandeling

Traumatherapie is maatwerk, omdat de oorzaken en gevolgen voor iedereen anders zijn. De behandeling wordt aangepast aan je persoonlijke situatie. Hieronder leggen we je de verschillende behandelvormen uit.

Gesprekstherapie

Een gerichte behandeling is niet altijd nodig. Een traumabehandeling kan intensief zijn, en voor sommige mensen is gesprekstherapie al voldoende. Door met je therapeut te praten over je trauma en de invloed ervan op je leven, kan je nieuwe inzichten krijgen en alle gedachten een plek geven. Ook krijg je meer inzicht in je klachten en werk je samen met je therapeut aan oplossingen.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve en snelle methode om nare herinneringen of ervaringen te verwerken. De psycholoog vraagt je om terug te denken aan de pijnlijke gebeurtenis, terwijl een andere stimulus je afleidt, zoals een lampje of de hand van de psycholoog. Deze afleiding helpt je brein om het verwerkingssysteem te activeren. Hierdoor vermindert de emotionele lading van de traumatische herinneringen.

Imaginaire Exposure

Vaak probeer je traumatische herinneringen te vermijden of weg te stoppen, maar daardoor verwerk je het trauma niet. Imaginaire Exposure helpt je om deze gebeurtenis onder ogen te komen. Tijdens de behandeling denk je terug aan de traumatische gebeurtenis en herbeleef je deze onder begeleiding. Je vermijdt de gedachten niet meer, maar gaat actief aan de slag om deze te verwerken. Door dit vaker te doen, merkt je lichaam en geest dat er geen gevaar meer is, waardoor je gedachten je minder zullen beïnvloeden. Je krijgt de controle weer terug, zodat je weer activiteiten of situaties kan opzoeken die je eerder vermeed door je trauma.

Imaginaire Rescripting

Imaginaire Rescripting is een traumabehandeling waarbij je een traumatische herinnering ophaalt en deze probeert te veranderen in je gedachten(rescripten). Hierdoor wordt een traumatische herinnering, die veel gevoelens oproept, meer neutraal. Dit kan je helpen om je psychische klachten te verminderen. Deze therapie wordt ook gebruikt bij andere klachten, zoals depressie, suïcidale gedachten en een laag zelfbeeld.

Narratieve Exposure Therapie (NET)

Bij de meeste traumabehandelingen wordt de traumatische gebeurtenis vaak opnieuw naar boven gehaald. Bij Narratieve Exposure Therapie voeg je de traumatische gebeurtenissen en bijbehorende gedachten toe aan het verhaal van je leven. Samen met je psycholoog bespreek je zowel positieve als negatieve gebeurtenissen uit je leven. Jullie kijken naar deze gebeurtenissen in detail en plaatsen ze in het grotere geheel van jouw leven. Je onderzoekt je gevoelens en emoties rondom de gebeurtenissen, zodat je beter begrijpt hoe ze jou beïnvloeden. Deze therapievorm helpt je bij het verwerken van het trauma en alle gebeurtenissen worden uiteindelijk samengevoegd in een document.

Intensieve traumabehandeling

Bij een intensieve traumabehandeling zet een psycholoog één of meerdere behandelvormen in binnen een korte periode. Meestal werk je 1 tot 2 weken intensief aan het verwerken van traumatische ervaringen. Onderzoek toont aan dat klachten vaak snel verminderen bij een intensieve traumabehandeling, zelfs bij complexe problemen.

Doe de Psyned zelftest

Heb ik een trauma?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Hulp bij een trauma

Het is belangrijk om snel hulp te zoeken als je denkt dat je een trauma hebt. Hoe langer je met klachten rondloopt, hoe meer ze kunnen toenemen. Daarom is het belangrijk om vervelende ervaringen goed te verwerken. Traumatherapie kan je hier goed bij helpen. Heb je nog vragen over de behandeling van een trauma? Of kan je hulp gebruiken bij het vinden van de juiste behandelaar? Plan een gratis adviesgesprek in of bel ons op 085-4014720.We staan klaar om je te helpen.

Deze psychologen helpen je graag bij Trauma

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Psyned - inhoud gecontroleerd door experts
27 nov 2024

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , psycholoog in Zwolle. Sarah is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van trauma en is aangesloten bij Psyned, het NIP, de NAP en de SKJ.

afbeelding aanbeveling

Janine (40): 'Ik merkte al snel dat ik mentaal een behoorlijke klap had gekregen.'

Janine kreeg na een auto-ongeluk te maken met een trauma en durfde hierdoor geen auto meer te rijden.

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned