Skip to content

Stress verminderen

Het is belangrijk om stress te verminderen. Langdurige stress kan een negatieve invloed op je welbevinden hebben en leiden tot klachten, zoals een burn-out. Er zijn verschillende manieren om met stress omgaan; dit noemen we copingstrategieën. Coping betekent het kunnen omgaan met stress en problemen. Welke copingstrategie het meest geschikt is verschilt per situatie. We onderscheiden drie soorten copingstrategieën:

Probleemgerichte of actieve coping

Bij deze vorm pak je het probleem aan en ga je actief aan de slag met een oplossing. Deze copingstrategie werkt goed als je iets aan het probleem kan doen. Als het lastig is om iets aan het probleem te veranderen brengt deze strategie juist frustraties teweeg.

Emotiegerichte coping

In de gevallen dat je niks aan de situatie kan veranderen moet je leren dealen met je eigen emoties en de omstandigheden. In dit soort gevallen werkt emotiegerichte coping beter. Het helpt niet om je emoties weg te stoppen. Bij het omgaan met dit soort stress is het beter als je je emoties durft te voelen en tonen. Ook sociale steun helpt je om beter met stress om te gaan.

Defensieve coping

Bij defensieve coping vermijd of ontken je het probleem en probeer je emoties te beïnvloeden. Een (destructieve) defensieve copingstrategie is bijvoorbeeld jezelf (continu) afleiden, het wegduiken in verslavingen of het uiten van negatieve emoties (zoals agressie) tegen een ander.

Snel de juiste hulp

  • In ±15 minuten persoonlijk advies.
  • Aandacht voor jouw verhaal.
  • Gekoppeld aan een psycholoog die past.

Stress verminderen

Het is belangrijk om stress te verminderen. Langdurige stress kan een negatieve invloed op je welbevinden hebben en leiden tot klachten, zoals een burn-out. Er zijn verschillende manieren om met stress omgaan; dit noemen we copingstrategieën. Coping betekent het kunnen omgaan met stress en problemen. Welke copingstrategie het meest geschikt is verschilt per situatie. We onderscheiden drie soorten copingstrategieën: Probleemgerichte of actieve coping Bij deze vorm pak je het probleem aan en ga je actief aan de slag met een oplossing. Deze copingstrategie werkt goed als je iets aan het probleem kan doen. Als het lastig is om iets aan het probleem te veranderen brengt deze strategie juist frustraties teweeg. Emotiegerichte coping In de gevallen dat je niks aan de situatie kan veranderen moet je leren dealen met je eigen emoties en de omstandigheden. In dit soort gevallen werkt emotiegerichte coping beter. Het helpt niet om je emoties weg te stoppen. Bij het omgaan met dit soort stress is het beter als je je emoties durft te voelen en tonen. Ook sociale steun helpt je om beter met stress om te gaan. Defensieve coping Bij defensieve coping vermijd of ontken je het probleem en probeer je emoties te beïnvloeden. Een (destructieve) defensieve copingstrategie is bijvoorbeeld jezelf (continu) afleiden, het wegduiken in verslavingen of het uiten van negatieve emoties (zoals agressie) tegen een ander.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Snel de juiste hulp

We bespreken graag persoonlijk in ± 15 minuten hoe we jou kunnen helpen aan de hand van jouw verhaal.

3 Tips om stress te verminderen

Wat raden we je aan om te doen om stress te verminderen? Ga aan de slag met onze tips.

Tip 1: Kom in beweging

Als je stress ervaart klinkt het verleidelijk om na een drukke dag op de bank te gaan liggen en er niet vanaf te komen. Natuurlijk is voldoende ontspanning ook belangrijk, maar het is belangrijk dat de balans tussen ontspanning en inspanning goed is.

Voldoende bewegen helpt juist om stress uit te bannen, je kunt het zien als actieve ontspanning. Verschillende onderzoeken tonen aan dat (matig intensief) sporten een positieve uitwerking heeft op je brein. Door regelmatig te sporten, ook als je eigenlijk moe bent en energieloos, zal stress verminderen. Het is wel belangrijk dat je een sport uitzoekt die bij jou past en de intensiteit aanpast aan jouw niveau op het huidige moment zodat je het beter volhoudt. Als je over je grenzen heen gaat tijdens het sporten worden er namelijk stresshormonen aangemaakt en verhoog je juist de kans op stress.

Tip 2: Zorg dat je voldoende slaapt

Slaapproblemen is één van de symptomen van stress. Als je stress ervaart kan het door onder andere piekeren moeilijk zijn om ‘s avonds in slaap te vallen. Je bent wel moe, maar slapen lukt niet. De hormonen cortisol en adrenaline die vrijkomen bij stress, brengen je slaapsysteem in de war. Ze zorgen ervoor dat je 's nachts wakker wordt. Het lastige is alleen dat voldoende slaap zorgt er ook voor zorgt dat je beter kunt omgaan met stress. Het is dus belangrijk hier voldoende aandacht aan te besteden.

Hoe zorg je dat je beter slaapt? Schrijf dingen op om deze (tijdelijk) van je af te zetten. Wat vaak ook helpt is om een stuk te gaan wandelen, dit kan je hoofd leger maken. Verder is het aan te raden om een uur voor het slapen gaan in te zetten op prikkelvermindering. Nog heel druk op je mobiel of laptop voordat je naar bed gaat helpt niet om makkelijker in slaap te komen. Maak gebruik van een soort ‘overbruggingsactiviteit’ of slaapritueel waarin je de prikkels die je moet verwerken duidelijk verminderd, zodat je hoofd alvast tot stilstand kan komen.

Tip 3: Gebruik mindfulness om stress tegen te gaan

Mindfulness en mindfulness oefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van stress. Mindfulness helpt je in het hier en nu te leven en te ontspannen. Het leert je om te gaan met situaties en om met dingen aan de slag te gaan die op dat moment spelen in plaats van te gaan piekeren.

Behandeling bij stressklachten

Welke behandelvorm geschikt is voor het aanpakken van jouw stressklachten is afhankelijk van waar je klachten vandaan komen. Behandelvormen die een psycholoog onder andere kan inzetten zijn mindfulness, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en cognitieve gedragstherapie. Wil jij beter leren omgaan met stress? Of hulp bij het verminderen van jouw stressklachten? Bel (085 – 4014 720) of mail ons voor een persoonlijk advies, wij kijken graag met je mee.

Deze psychologen helpen je graag bij Stress

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door psycholoog . Diana is gespecialiseerd in het behandelen van onder andere stress. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned