Slecht slapen
Iedereen slaapt weleens een nacht minder goed, en dat is normaal. Slaapbehoeften verschillen: de een heeft genoeg aan zes uur slaap, de ander aan negen uur. Soms word je 's nachts een paar keer wakker, wat niet erg is zolang je weer makkelijk in slaap valt. Maar als je vaak wakker ligt of steeds wakker wordt, en dat overdag problemen veroorzaakt, is het tijd om actie te ondernemen. Heb jij slaapproblemen?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Wat is slaap?
Iedereen heeft een slaap- en waakritme, ook wel het circadiaans ritme genoemd. Dit circadiaans ritme is onze biologische klok. Je biologische klok is een soort dirigent van het lichaam die je vertelt wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om wakker te worden. Het verstuurt signalen waardoor je je slaperig of juist wakker en alert voelt.
Slaapcyclus
Je slaapt volgens een vast patroon, ook wel een slaapcyclus genoemd. Een slaapcyclus duurt ongeveer negentig minuten en bestaat uit vier fasen: inslapen, lichte slaap, diepe slaap en droomslaap (REM-slaap). Deze cyclus herhaalt zich zo’n vijf keer per nacht. De hersenen houden prikkels uit je omgeving tegen, zodat je niet zomaar wakker wordt. Tijdens de droomslaap verwerken we het meest. De andere fasen helpen je lichaam voor te bereiden op de droomslaap. Hiervoor is een afname van hersen- en lichaamsactiviteit nodig. Als dit moeizaam verloopt, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen.
Wanneer slaap je slecht?
Als je twee keer per week slecht slaapt en daar overdag last van hebt, noemen we dat slaapproblemen. Je voelt je dan slaperig, prikkelbaar, futloos en moe, omdat je s ’nachts moeilijk in slaap kwam, lang wakker lag of vaak wakker werd. Hierdoor vind je het lastig om je te concentreren.
Symptomen slecht slapen
Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Misschien pieker je urenlang, word je wakker van buitengeluiden, heb je een nachtmerrie of word je ’s nachts vaak wakker door werkstress. Een keer slecht slapen is niet zo’n probleem, maar als je elke nacht slecht slaapt en elke ochtend vermoeid uit bed komt, wordt het een probleem. Je kan slaapproblemen herkennen aan:
- minder energie;
- moeite met prikkels vanuit jouw omgeving;
- last van concentratieproblemen;
- moeite met dingen onthouden, verminderd geheugen;
- kort lontje, sneller geïrriteerd;
- een slechter humeur;
- somberheid, futloosheid;
- een traag denkvermogen, je bent minder scherp en alert (ook wel 'brain fog' genoemd);
- weinig eetlust of juist een toegenomen eetlust;
- weinig controle over jouw emoties en gedachten;
- alles kan intenser aanvoelen.
Slaapproblemen zijn vaak een teken van psychische klachten. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat mensen met een angststoornis, depressie of burn-out twee tot vijf keer meer kans hebben op slaapproblemen. Veel mensen met psychische klachten ervaren ook slaapproblemen. Slaapproblemen zijn dus een klacht op zichzelf, maar ook een symptoom van een ander onderliggend probleem. Dit noemen we comorbiditeit.
Slaaptest: kan ik een slaapstoornis hebben?
Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.
Slaapstoornis
Als slaapproblemen verergeren en lang aanhouden, kan je een slaapstoornis ontwikkelen. Hoe lang je klachten duren, speelt hierbij een grote rol. Als je bijvoorbeeld enkele weken last hebt van slapeloosheid door stress, valt dit onder slaapproblemen. Maar als je klachten steeds erger worden, langer aanhouden en je dagelijks leven beïnvloeden, kan er sprake zijn van een slaapstoornis. Het is belangrijk om je slaapproblemen serieus te nemen, omdat ze vervelende gevolgen kunnen hebben.
Soorten slaapstoornissen
Er zijn veel verschillende soorten slaapstoornissen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je te weinig of te veel slaapt, of problemen veroorzaken tijdens het slapen. Hieronder leggen we een aantal slaapstoornissen uit:
Circadiane ritme slaapstoornis
Bij een circadiane ritme stoornis, is je slaapritme verschoven of verstoord, vergelijkbaar met een jetlag, maar zonder dat er sprake is van een andere tijdzone. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je veel ’s nachts werkt, waardoor je biologische klok verschuift. Als het tijd is om te gaan slapen, word jij wakker en andersom: als anderen naar hun werk gaan, ga jij net slapen. Je wordt later wakker, slaapt langer uit en gaat veel later naar bed. Je ritme loopt anders dan bij anderen.
Insomnia
Slapeloosheid, oftewel insomnia, is de meest voorkomende slaapstoornis. Als je hier last van hebt, heb je moeite met in slaap vallen, blijf je vaak lang wakker, of word je (ongewenst) te vroeg wakker en lukt het niet om weer in slaap te komen. Als deze klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische slapeloosheid. Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft hier last van.
Hypersomnia
Hypersomia is het tegenovergestelde van insomnia. Ondanks dat je genoeg slaapt, heb je last van slaperigheid. Opstaan is moeilijk, je hebt weinig energie en je blijft je vermoeid voelen. Overdag vecht je tegen de slaap en doe je vaak een of meerdere dutjes. Soms val je zelfs spontaan in slaap, bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Onder hypersomnia valt ook narcolepsie.
Narcolepsie
Bij narcolepsie verstuurt je waaksysteem te weinig ‘wakker signalen’ of krijg je uit het niets ‘slaap signalen’. Hierdoor krijg je overdag last van slaapaanvallen waarbij je plotseling in slaap valt. Narcolepsie is een chronische slaap-waakstoornis die wordt gekenmerkt door een overmatige behoefte aan slaap en slaapaanvallen. Je kan nog zo uitgerust zijn, maar soms zijn de slaapaanvallen onbedwingbaar. Dit gebeurt overdag, ook op ongewenste momenten. Daarnaast kan je ook ‘s nachts te maken hebben met slaapproblemen. Mensen met narcolepsie slapen vaak niet aan een stuk door. Dit komt omdat je slaap-waaksysteem moeite heeft met het versturen van signalen, waardoor je vaak wakker en alert blijft.
Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen
Zoals de naam al zegt, hebben slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, te maken met een verstoorde ademhaling tijdens je slaap. Ademen is een automatisch proces en natuurlijk erg belangrijk. Automatisch betekent in dit geval dat je het niet onder controle hebt, maar dat jouw lichaam en brein dit regelen. Als dit proces niet verloopt zoals ‘normaal’, kan dit erg vervelend zijn.
De bekendste slaapgerelateerde ademhalingsstoornis is slaapapneu. Als je hier last van hebt, zijn er momenten tijdens je slaap waarop je ademhaling stopt. Hierdoor krijgen je hersenen even geen zuurstof en geven ze je lichaam een seintje om wakker te worden. Hierdoor word je onbewust wakker (soms merk je dit wel en soms niet) en kom je niet in de diepe slaap terecht. Doordat je licht slaapt, is je slaapkwaliteit minder goed en kan je minder goed herstellen. Dit zorgt ervoor dat je overdag moe bent.
Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen
Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen zijn stoornissen waarbij je opvallende bewegingen maakt tijdens je slaap, zoals knarsetanden of het krijgen van een ‘tik’ in de armen of benen. Deze bewegingen zorgen er niet per se voor dat je wakker wordt, maar je kan je ’s nachts onrustig voelen als je wakker wordt, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan. Ook kan je je de volgende dag vermoeider voelen, omdat ze energie van je lichaam vragen en je slaapkwaliteit kunnen verminderen.
Rusteloze benen
Rusteloze benen, ook wel restless legs syndroom genoemd, valt onder een bewegingsstoornis. Je hebt de neiging om je benen te bewegen terwijl je slaapt. Meestal komt dit doordat je een onrustig gevoel krijgt als je rustig zit of ligt. Hierdoor heb je het gevoel dat je ‘moet’ bewegen. Rusteloze benen komen vooral s’ avonds of s’ nachts voor. Veel mensen die hier last van hebben, vinden het lastig om in slaap te vallen. Als je eenmaal slaapt, kan het je slaap verstoren waardoor je je overdag minder energiek voelt.
Parasomnie
Parasomnieën zijn slaapstoornissen waarbij je ongewenst gedrag vertoont terwijl je slaapt. Dit gebeurt vaak als je gedeeltelijk wakker bent, maar ook nog deels slaapt. Voorbeelden hiervan zijn slaapwandelen, slaapangsten en slaapverlamming. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat zowel je hersenen als je lichaam tot rust komen. Bij parasomnieën gebeurt het soms dat een van deze functies (hersenactiviteit en lichaamsactiviteit) niet goed afsluit of moeilijk weer opstart na het slapen.
Nachtmerriestoornis
Iedereen heeft wel eens een enge droom, maar als je vaak nachtmerries hebt, kan het een nachtmerriestoornis zijn. Dit betekent dat je regelmatig negatieve dromen hebt waarvan je wakker schrikt. Na zo’n droom ben je snel weer bij zinnen en je kan je droom meestal goed navertellen. Je dromen gaan vaak over ernstige verwondingen of de dood. Je hebt zo vaak nachtmerries dat het invloed heeft op je dagelijks leven. Je kan bijvoorbeeld last hebben van een slaaptekort of je durft niet meer te slapen omdat je bang bent voor een nare droom.
Oorzaken van slecht slapen
Slaapproblemen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Persoonlijke factoren, zoals persoonlijkheid, genetische aanleg en/of sociale omstandigheden kunnen een rol spelen. Daarnaast zijn er uitlokkende factoren, zoals medische aandoeningen en psychische stoornissen. Denk hierbij aan ADHD, autisme of hoogsensitiviteit, waardoor je prikkelverwerking anders verloopt. Als jij gaat slapen, heb je nog veel te verwerken en daardoor kan het zijn dat je hersenactiviteit minder snel afneemt. Hierdoor val je moeilijker in slaap.
Slapeloosheid door stress
Stress veroorzaakt vaak slaapproblemen. Door stress wordt inslapen lastiger. Je ligt lang wakker van alle gedachten die door je hoofd gaan. Ondanks dat je moe bent, lukt het niet om te slapen. Ook de hormonen die vrijkomen bij het hebben van stress kunnen het slaap- en waaksysteem in de war brengen.
Gevolgen van slecht slapen
Naast dat je lichaam een functie heeft om in slaap te komen (slaapsysteem), heeft het ook een functie om weer wakker en alert te worden (waaksysteem). Als je slaap-waaksysteem verstoord is kan je last krijgen van verschillende klachten.
Te weinig slapen
Als je vaak te weinig slaapt, kan het zijn dat je slaapsysteem niet goed werkt en je te weinig slaaphormonen krijgt die je slaperig maken. Dit probleem wordt vaak verergerd door blauw licht van telefoons en andere schermen die je vlak voor het slapengaan bekijkt. Bij te weinig slaap herstelt je lichaam en geest minder goed, en worden de prikkels van de dag niet goed verwerkt. Op lange termijn kan een slaaptekort zelfs zorgen voor een toename van psychische en lichamelijke klachten, zoals een depressie, burn-out, dementie, overgewicht (obesitas), hart- en vaatziekten en suikerziekte.
Te veel slapen
Bij te veel slapen werkt je waaksysteem slecht, waardoor je langer slaapt dan nodig is of overdag in slaap valt door een gebrek aan hormonen die je wakker houden. Als je te veel slaapt, gebruik je je lichamelijke functies minder, wat kan zorgen voor een slap en futloos gevoel. Dit kan verergeren als je door dit futloze gevoel minder actief wordt. Hierdoor kan je last krijgen van spierverslapping en trillende armen en benen. Op lange termijn kan te veel slapen zelfs je doorbloeding verslechteren, je conditie en afweersysteem aantasten, en het risico op hart- en vaatziekten en ontstekingen verhogen.
Tips om beter te slapen
Je kan door verschillende dingen slecht slapen. Gelukkig kan je zelf een hoop doen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Geef jezelf genoeg tijd om deze slaaptips uit te proberen, want het aanpassen van je slaapgewoonten kan even duren.
- Ontspanning. Sluit je dag rustig af, zodat je ontspannen naar bed gaat. Leg je mobiel een uur voor het slapen weg en doe iets ontspannends, zoals lezen.
- Vermijd alcohol en cafeïne. Probeer na 18:00 geen cafeïne te drinken, zoals cola, koffie, thee en energiedrankjes. Ook alcohol kan je beter laten staan, omdat het je slaap minder diep maakt.
- Vaste routine. Ga elk dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op vaste tijden op. Regelmaat vindt je hersenen fijn. Voel je je overdag moe? Een kort dutje van twintig minuten kan je opfrissen, maar slaap niet langer door; dat kan weer je nachtrust verstoren
- Beweging. Voldoende beweging overdag zorgt ervoor dat je 's nachts beter slaapt. Zorg ervoor dat je actief bent.
- Daglicht. Zorg dat je genoeg daglicht krijgt. Doe 's ochtends de gordijnen open en ga even naar buiten. Dit helpt je om de dag goed te starten.
Wil je je slaap verbeteren? Houd een slaapdagboek bij. Noteer hoe laat je gaat slapen, hoeveel je slaapt, hoe lang je wakker ligt en hoe laat je opstaat. Zo krijg je meer inzicht in je slaappatroon en heb je waardevolle informatie voor een gesprek met een psycholoog.
Behandeling slaapproblemen
Onze behandelingen richten zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van je slaapproblemen. We bieden psycho-educatie, behandelen psychische klachten zoals ADHD of depressie die je wakker kunnen houden, en geven specifieke hulp bij slaapstoornissen. Samen met je psycholoog onderzoek je de gedachten en gewoonten die je slaap verstoren en werk je aan het ontwikkelen van betere slaapgewoonten. Vaak zetten we hiervoor cognitieve gedragstherapie in, waarbij je meestal al na zes sessies verbetering merkt. Daarnaast krijg je praktische tips en handvatten om toekomstige slapeloosheid te voorkomen.
Hulp bij slaapproblemen
Goed slapen zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en dat je je beter kan concentreren. En doordat je ’s nachts verwerkt wat je overdag hebt meegemaakt, is slaap goed om herinneringen op te slaan en emoties en stress te verminderen. Op de lange termijn heeft goede slaap een positief effect op je afweersysteem. Loop daarom niet te lang rond met je slaapproblemen, want vaak zijn je klachten makkelijk aan te pakken. Plan een gratis adviesgesprek of bel ons op 085 – 4014 720.
Bronnen
Bij het samenstellen van deze pagina gebruikten we wetenschappelijke informatie en de volgende bronnen:
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Aerjen Tamminga. Hij is psycholoog en relatietherapeut in Oss, en zorgmanager van Psyned. Hij is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van slaapproblemen. Hij is aangesloten bij Psyned, NIP, NVGzP en VGCT.
Deze psychologen helpen je graag bij Slecht slapen
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
AerjenTamminga
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Angst, Relatieproblemen (individueel), Persoonlijkheidsstoornis en meer
Talen:
AnushkaWardenaar
Behandelt:
Trauma, Werkgerelateerde problematiek, Depressie, Slaapproblemen en meer
Talen:
AnneCox
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Prikkelbare darm syndroom (PDS), Aanpassingsproblematiek, Burn-out en meer
Talen:
LoesDols
Behandelt:
Samengestelde gezinnen problematiek, Rouw- en verliesverwerking, Zingevingsvragen, Autisme en meer
Talen:
Floorvan den Eijnden
Behandelt:
Hoogbegaafdheid, Overgangsklachten, Angst, Hechtingsproblematiek en meer
Talen:
BertBavelaar
Behandelt:
Prikkelbare darm syndroom (PDS), Dwangklachten, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Slaapproblemen en meer
Talen:
FrancineWong Loi Sing-Witz
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Hoogsensitief persoon (HSP), Depressie, Problemen rondom zwangerschap en meer
Talen:
Petravan Assen
Behandelt:
Faalangst, Stress- en spanningsklachten, Seksualiteit, Negatief zelfbeeld en meer
Talen:
Maryam: ‘Het allerliefst wilde ik opladen, maar dat lukte niet’
Maryam had last van slapeloosheid. Toen ze nog maar 2 á 3 uur per nacht sliep, zocht ze hulp.Veelgestelde vragen
Wat zijn de symptomen van slaaptekort?
Als je te weinig slaapt, merk je dat snel aan je lichaam en stemming. Je gaapt de hele tijd, en het lijkt alsof je gedachten niet helder zijn. Lusteloosheid overheerst, simpele taken kosten veel moeite en je kan je niet concentreren. Voor je gevoel verloopt de dag erg moeizaam; je voelt je suf en raakt sneller geïrriteerd. Ondertussen merk je dat je gezicht het ook niet kan verbergen: je ogen zijn omringd door donkere kringen. Je vergeet veel, en je stemming schiet alle kanten op. Soms voel je je opgewekt, en een paar minuten later ben je weer somber. Kortom, slaaptekort raakt je op veel manieren en kan je dag in de war brengen.
Wat te doen na een nacht niet slapen?
Na een slechte nacht is het verleidelijk om langer in bed te liggen, maar dit kan je ritme verstoren en je vermoeider maken. Sta daarom meteen op. Begin je dag met een voedzaam ontbijt vol eiwitten en vezels voor meer energie. Vermijd een extra kop koffie; te veel cafeïne kan je nerveus maken. Frisse lucht en daglicht verhogen je alertheid, dus maak een wandeling na de lunch om de middagdip te verminderen. Ga niet direct na het avondeten naar bed, maar probeer hooguit een uur eerder te slapen om je dagelijkse ritme te behouden.
Welke ziekte veroorzaakt slapeloosheid?
Er zijn veel redenen waarom je slecht slaapt. Dit kan komen door mentale en lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld, mensen met diabetes moeten s ’nachts vaker naar de wc, waardoor ze moeilijk weer in slaap vallen. Iemand met slaapapneu wordt wakker omdat hij of zij even geen lucht krijgt, wat ook je slaap verstoord. Mensen met het rusteloze benen syndroom voelen een drang om hun benen te bewegen, wat ook je slaap kan verstoren. Ook mensen met een depressie, burn-out of angststoornis slapen minder goed.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Aerjen Tamminga. Hij is psycholoog en relatietherapeut in Oss, en zorgmanager van Psyned. Hij is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van slaapproblemen. Hij is aangesloten bij Psyned, NIP, NVGzP en VGCT.
Blogs over Slaapproblemen
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Zo kom je van je slaapverlamming af
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720