Relatieproblemen
Hebben jij en je partner steeds dezelfde ruzie? Lukt het niet om uit bepaalde patronen te komen? Of staat jullie relatie onder druk door iets dat gebeurd is? Relatieproblemen kunnen veel invloed hebben, niet alleen op jullie relatie, maar ook op hoe jij je voelt. Op deze pagina lees je alles over hoe relatieproblemen ontstaan en hoe je ze kan oplossen. Wil je direct aan de slag met je relatieproblemen?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Wat zijn relatieproblemen?
Als je aan een relatie denkt, denk je misschien aan een romantische relatie, maar als mens heb je veel verschillende soorten relaties, zoals met vrienden of familie. Elke relatievorm heeft zijn uitdagingen. Af en toe een meningsverschil of niet op dezelfde lijn zitten is heel normaal. Meestal kom je er samen wel uit, maar het wordt pas een probleem als de ruzies blijven terugkomen en erger worden. Relatieproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals verschillende achtergronden, psychische klachten of lichamelijke problemen.
Relatietest: Hoe goed zit jouw relatie?
Doe de relatietest en krijg direct inzicht in je relatie.
Hoe ontstaan relatieproblemen?
Net zoals elke persoon uniek is, is elke relatie dat ook, en dat geldt ook voor de uitdagingen die daarbij komen kijken. Factoren zoals persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe gebeurtenissen en communicatiepatronen kunnen allemaal invloed hebben op je relatie. We leggen een aantal van deze problemen uit.
Communicatieproblemen in een relatie
Communicatie, of het gebrek daaraan, kan een grote oorzaak zijn van relatieproblemen. Misverstanden ontstaan vaak omdat gevoelens niet duidelijk worden uitgesproken of op de verkeerde manier worden verwoord. Als partners steeds op dezelfde negatieve manier communiceren, ontstaat er een negatief communicatiepatroon waardoor gesprekken weinig opleveren en negatieve emoties versterken. Dit maakt het moeilijk om alledaagse problemen, zoals het huishouden, geld of seks, samen op te lossen.
Negatieve communicatiepatronen ontstaan meestal door een gebrek aan openheid, slechte luistervaardigheden en botsende communicatiestijlen. Ongelijke machtsverhoudingen en conflictvermijding zorgen ook voor spanningen. In een aanvallend patroon zien partners elkaars opmerkingen als kritiek, wat leidt tot felle reacties. Bij het aandringen-terugtrekken-patroon blijft de ene partner aandringen, terwijl de ander zich terugtrekt, wat frustraties veroorzaakt. Andere patronen zijn constant kritiek leveren, oude problemen oprakelen en emotionele chantage.
Relatieproblemen door verschillen tussen partners
In elke relatie zijn er persoonlijke verschillen, omdat iedereen anders is. Bij sommige stellen versterkt dit de band, maar het kan ook voor problemen zorgen. Soms accepteren jullie die verschillen niet, waardoor jullie blijven botsen. Bijvoorbeeld: de een wil een opgeruimd huis, terwijl de ander de rommel niet erg vindt. Of de een wil in het weekend eropuit, terwijl de ander liever thuisblijft. Moeilijke verschillen, zoals een kinderwens of een andere behoefte aan seks en intimiteit, kunnen ook voor spanningen zorgen.
Problemen in de relatie door emotionele gevoeligheden
Iedereen heeft zijn eigen gevoeligheden, zoals bindings- of verlatingsangst, moeite met kritiek, problemen met tegenslagen of het stellen van hoge eisen. Deze gevoeligheden ontstaan vaak door hechtingsproblemen, opvoeding of trauma. Als persoonlijke verschillen botsen met de emotionele gevoeligheden van je partner, kunnen er relatieproblemen ontstaan. Stel: je bent bang om verlaten te worden en je partner heeft veel tijd en ruimte voor zichzelf nodig; dan kan dit wrijving veroorzaken.
Relatieproblemen door gebeurtenissen van buitenaf
Stressvolle of ingrijpende gebeurtenissen, zoals veel druk op je werk, een miskraam, een ongewenste zwangerschap, onvruchtbaarheid, familieproblemen of het verlies van een baan of dierbare, kunnen veel invloed hebben op je relatie. Je voelt je dan minder goed, en dat legt meer druk op je relatie. Zelfs positieve veranderingen, zoals een baby, puppy, nieuwe baan, of het kopen van een huis, kunnen de druk verhogen.
Onzeker in relatie
Onzekerheid en jaloezie gaan vaak hand in hand. Een negatief zelfbeeld speelt hier vaak een rol, net als emotionele littekens uit het verleden. De band die je als kind met je ouders hebt, heeft ook veel invloed op je volwassen relaties. Als je onveilig gehecht bent, kan dit zorgen voor angst om je te binden of juist vrees om verlaten te wordt. Een nieuwe relatie kan heel leuk zijn, maar ook spannend. Je projecteert bijvoorbeeld vervelende ervaringen uit het verleden op je nieuwe partner, of je bent bang dat je niet aan de verwachtingen van je partner kan voldoen. Onzekerheid komt vaker voor binnen een nieuwe relatie.
Jaloezie in relatie
Experts beweren dat jaloezie een voortplantingsmechanisme is, bedoeld om ervoor te zorgen dat je een partner hebt om mee voort te planten. Er zijn twee vormen van jaloezie: gezonde en ongezonde. Gezonde jaloezie kan een teken van liefde zijn, terwijl ongezonde jaloezie vaak voortkomt uit angst en onzekerheid. Emotionele instabiliteit, controlebehoefte, afhankelijke relaties en slechte ervaringen uit het verleden kunnen jaloezie versterken. Verlatings- en bindingsangst, vaak voortkomend uit een onveilige hechting, dragen ook bij aan jaloers gedrag.
Levensfaseproblemen
Relaties doorlopen, net als mensen, verschillende fasen, zoals verliefd worden, samenwonen, trouwen, kinderen krijgen en met pensioen gaan. Elke levensfase brengt vragen, problemen en ontwikkelingen met zich mee. Zo kunnen er bij het samenwonen problemen ontstaan over geld en huishoudelijke taken, en kan de stress van een jong gezin ervoor zorgen dat je minder tijd voor elkaar hebt. Tijdens een midlifecrisis kan je twijfels over de relatie krijgen, en als de kinderen de deur uit gaan of jullie met pensioen gaan, merk je soms dat je uit elkaar bent gegroeid.
Gebrek aan intimiteit
Intimiteit kan soms ongemerkt afnemen. Het gaat niet alleen om seks, maar om een gevoel van verbondenheid: jezelf kunnen zijn, je veilig voelen en je emoties kunnen delen. Dit kan fysiek, emotioneel of zelfs intellectueel zijn. Iedereen heeft daarin andere behoeften, en dat hoeft niet seksueel van aard te zijn. Als intimiteit verdwijnt, houden mensen vaak hun gevoelens voor zich, wat zorgt voor verwijten en afstand, waardoor jullie steeds meer uit elkaar groeien.
Seksuele problemen
Veel stellen hebben wel eens te maken met seksuele problemen. Dit kan komen door verschillende behoeften, maar soms speelt er meer. Problemen in bed komen vaak door stress, sleur of de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Misschien eisen de kinderen alle aandacht op, of voelt een van jullie zich niet gewaardeerd.
Ook hechtingsproblemen kunnen invloed hebben op je seksleven. Als je bijvoorbeeld angstig gehecht bent, kan het zijn dat je je (emotioneel) niet kan overgeven in bed en liever niet té intiem bent. Je zit dan enorm in je hoofd. Soms ligt er een psychisch probleem, zoals een depressie, achter de verminderde zin in seks. Fysieke oorzaken, zoals erectieproblemen of vaginisme, kunnen ook meespelen. Dit kan leiden tot ruzies, frustraties of zelfs overspel.
Vreemdgaan
Vreemdgaan wordt meestal gezien als seksueel contact met iemand anders zonder dat je partner hiervan weet. De redenen hiervoor kunnen per persoon verschillen. Vaak speelt er iets in de relatie, zoals een gebrek aan aandacht, waardering, intimiteit of seks. Sommige mensen gaan vreemd uit verlangen naar iets nieuws en spannends, vooral als ze die spanning in hun huidige relatie missen. Daarnaast zijn er ook mensen die moeite hebben om hun impulsen te beheersen.
Huwelijksproblemen
Een huwelijk is een mooie manier om jullie als partners officieel aan elkaar te verbinden. Net als elke relatie heeft een huwelijk ook zijn uitdagingen. Er kunnen verschillende problemen ontstaan door allerlei oorzaken. Hoe jullie met elkaar omgaan, jullie persoonlijkheden, de manier van communiceren en de fase waarin jullie zitten, spelen allemaal een rol. Af en toe ruzie maken is heel normaal en zelfs gezond, maar aanhoudende problemen kunnen een goed huwelijk in de weg staan. Je belooft elkaar trouw voor het leven, en dat wil je, zelfs in lastige tijden, niet zomaar opgeven. Bovendien kan een scheiding grote emotionele en financiële gevolgen hebben.
Gevolgen relatieproblemen
Vastzitten in een negatieve spiraal kan erg ontmoedigend zijn. Het kan voelen alsof je er samen niet uitkomt, hoe hard je ook probeert. Je partner lijkt je niet te begrijpen, waardoor je je alleen en niet gehoord voelt. Soms denk je dat wat je doet nooit goed genoeg is en dat opgeven misschien beter is. Vaak blijven partners vastzitten in negatieve patronen die problemen in stand houden of erger maken. Relatieproblemen kunnen niet alleen zorgen voor stress, angst en somberheid, maar ook invloed hebben op je werk of sociale leven.
Luister de podcast Waar wacht je op?
Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.
Relatieproblemen oplossen
Soms kunnen jullie er zelf uitkomen en jullie relatieproblemen samen oplossen. Maar dit lukt niet altijd. Dit kan erg frustrerend zijn en is niet goed voor de relatie en het mentale welzijn van jullie beiden. Wanneer je samen door wil, of wil uitzoeken of je dit wil, kan een relatietherapeut jullie goed helpen. Maar ook wanneer je de relatie met een familielid of collega wil verbeteren kan een relatietherapeut helpen. Onze relatietherapeuten zijn gespecialiseerd in het oplossen van (complexe) relatieproblemen. En helpen jullie graag bij het oplossen van jullie relatieproblemen.
Twijfel je nog of relatietherapie jullie relatieproblemen kan oplossen? Bel 085 4014 720 voor vrijblijvend advies of plan hier direct je adviesgesprek in.
Deze psychologen helpen je graag bij Relatieproblemen
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
AnushkaWardenaar
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Hechtingsproblematiek, Angst, Depressie en meer
Talen:
AnneCox
Behandelt:
Seksueel misbruik, Werkgerelateerde problematiek, Faalangst, Autisme en meer
Talen:
LoesDols
Behandelt:
Zingevingsvragen, Seksualiteit, Hechtingsproblematiek, Specifieke fobie en meer
Talen:
Floorvan den Eijnden
Behandelt:
Samengestelde gezinnen problematiek, Zingevingsvragen, Hechtingsproblematiek, Seksualiteit en meer
Talen:
BertBavelaar
Behandelt:
Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Stress- en spanningsklachten, Hoogbegaafdheid, Chronische pijn en meer
Talen:
FrancineWong Loi Sing-Witz
Behandelt:
Angst, Depressie, Chronische pijn, Problemen rondom zwangerschap en meer
Talen:
LizaOmran
Behandelt:
Hoogbegaafdheid, Negatief zelfbeeld, Slaapproblemen, Hoogsensitief persoon (HSP) en meer
Talen:
Wendy (32): 'Ik dacht dat we alles op de rit hadden.'
Mark en Wendy wisten niet hoe ze samen verder moesten, totdat ze hulp zochten.Veelgestelde vragen
Wat zijn de meest voorkomende relatieproblemen?
Net als ieder mens verschilt, is elke relatie anders en daarmee ook de relatieproblemen waarmee mensen te maken kunnen krijgen. Toch zijn er een aantal factoren die altijd een rol spelen bij het ontstaan van relatieproblemen. Deze factoren kunnen relatietherapeuten onderverdelen in vier gebieden: persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe gebeurtenissen en communicatiepatronen. Hoe meer er misgaat binnen deze factoren, hoe groter de kans op relatieproblemen en hoe moeilijker het is om er samen weer uit te komen.
Wat te doen als je relatie niet goed gaat?
Denk eens na over wat er veranderd is tussen jullie. Het kan zijn dat jullie allebei zo druk zijn dat jullie langs elkaar heen leven. Is je vriend bijvoorbeeld geen prater, of houd je zelf dingen voor je? Als het niet goed gaat, is het belangrijk om te blijven praten. Niet alleen over problemen, maar ook over kleine dingen, zoals hoe je dag was of iets grappigs dat je hebt gezien. Zulke gesprekken helpen jullie dichter bij elkaar te komen. Geef je partner een knuffel, een kus, en zeg dat je van hem of haar houdt. Het zijn vaak kleine gebaren die de liefde weer laten groeien.
Wat zijn de signalen van relatieproblemen?
Geen enkele relatie is perfect, en vroeg of laat krijgt elke relatie te maken met botsingen. Dit betekent niet meteen dat je relatie slecht is; soms kan een relatiecrisis de band juist versterken. Als problemen steeds terugkomen, kan het zijn dat jullie vastzitten in een bepaald (negatief) patroon. Enkele signalen van relatieproblemen zijn: veel ruzie met je partner, het gevoel dat je partner alles verkeerd opvat, en het gevoel niet geaccepteerd te worden door je partner zoals je bent.
Blogs over Relatietherapie
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720