Skip to content

Overspannen

Ben ik overspannen? Een vraag die je jezelf misschien nu wel stelt. Belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en op tijd een stapje terug te doen. Als je overspannen bent en niet ingrijpt, worden je klachten erger en ontwikkel je misschien een burn-out. Het is dus belangrijk om bij de eerste signalen op de rem te trappen. Want als je overspannen bent kan je sneller herstellen als je rust neemt en de oorzaken van stress wegneemt, dan als je het laat komen tot een burn-out. Heb je last van stressklachten?

Snel de juiste hulp

  • In ±15 minuten persoonlijk advies.
  • Aandacht voor jouw verhaal.
  • Gekoppeld aan een psycholoog die past.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

  • Snel de juiste hulp.
  • Persoonlijk advies.
Overspannen

Wat is overspannenheid?

Als gebeurtenissen meer van je vragen dan je aankan, kan je overspannen raken. Dit gebeurt vaak als je langere tijd te veel stress ervaart, bijvoorbeeld door veel druk op je werk, problemen thuis, of zorgen over je studie, inkomen of woonsituatie. Door alle spanning kan je het overzicht verliezen en voelen dagelijkse taken al snel als te veel. Als deze klachten langer dan zes maanden aanhouden, spreken we van een burn-out.

Symptomen overspannenheid

Als je overspannen of overwerkt bent, kan je deze drie klachten van overspanning herkennen:

  • het gevoel onvoldoende controle te hebben over je leven
  • moeite met dagelijks bezigheden
  • vermoeidheid
  • onrustig slapen
  • prikkelbaar zijn
  • drukte moeilijk kunnen verdragen
  • emotionele instabiliteit
  • overmatig piekeren
  • concentratieproblemen
  • geheugenproblemen
  • een gejaagd gevoel hebben
  • neerslachtigheid

Als je overspannen bent, kan je ook veel lichamelijke klachten hebben. Je hebt bijvoorbeeld last van hoofdpijn, een stijve nek en schouders, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en maag- of buikpijn. Meer roken, drinken of pillen gebruiken kan een (ongezonde) manier zijn om spanningsklachten te onderdrukken. Het is belangrijk de symptomen en klachten van overspannen of overwerkt zijn te herkennen en ook serieus te nemen.

Symptomen overspannen vrouw

De klachten van overspannenheid zijn bij vrouwen niet heel anders dan bij mannen. Wel hebben vrouwen meer kans om stressklachten te ervaren. Hier zijn verschillende redenen voor. Vrouwen nemen vaak snel verschillende (zorg)taken op zich en hechten veel waarde aan een groot sociaal netwerk. Ook het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat het stresshormoon minder snel afneemt, waardoor je langer in de stressreactie blijft. Daarnaast heeft je menstruatiecyclus veel invloed op hoe je je voelt.

Doe de Psyned zelftest

Burn-out test: Heb ik een burn-out?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Hoelang duurt overspannen zijn?

Hoelang overspannen zijn duurt, verschilt per persoon. De duur van je klachten maakt ook uit voor de hersteltijd. Wanneer je overspanningsklachten ervaart, kan je dus het beste even rustig aan doen om erger te voorkomen. Omdat rust en stressregulatie vaak genoeg is om je beter te voelen, duurt het herstel bij overspanning korter dan bij een burn-out.

Oorzaken van overspanning

Een beetje stress kan soms helpen om dingen voor elkaar te krijgen. Maar als je lange tijd te veel van jezelf vraagt en je het lastig vindt om goed met die druk om te gaan, kan je jezelf overbelasten. Dit kan door allerlei factoren komen: misschien heb je veel stress op je werk, vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, of krijg je weinig steun van de mensen om je heen. Zelfs positieve veranderingen, zoals een nieuwe baan, een verhuizing of het krijgen van een kind, kunnen je flink wat spanning bezorgen. Als er te veel in korte tijd gebeurt, vraagt dit veel energie en verwerkingstijd. Neem je die rust niet, dan kan overspannenheid het gevolg zijn.

Overwerkt zijn

Overwerk zijn betekent dat je te lang onder druk hebt gestaan op je werk, wat zich kan uiten in vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en moeite met presteren. Blijf je te lang met deze klachten rondlopen, dan kan dit leiden tot een burn-out. Als je overwerkt bent, kan je dat vaak nog omdraaien door rust te nemen en beter op je energieniveau te letten. Een burn-out vereist vaak een lange herstelperiode.

Hoe lang kan je niet werken bij overspannenheid?

Als je overspannen bent, heb je gemiddeld een hersteltijd van elf weken nodig. Of je wel of niet kan (blijven) werken, hangt van jouw situatie af. Soms is het juist goed om wél te blijven werken, maar op een lager pitje. Ondertussen is het belangrijk te kijken naar de oorzaken van je overspannenheid. En je rust pakken is natuurlijk ook van belang voor een sneller herstel.

Behandeling overspannenheid

Als het niet lukt om zelf van je klachten af te komen of je klachten verergeren, is het verstandig om hulp te zoeken. Een psycholoog, je huisarts of een bedrijfsarts zou je hierbij goed kunnen helpen. Samen kijk je naar de manier waarop je met stress omgaat en hoe je problemen die spelen zou kunnen oplossen. Ook kijk je naar hoe je in de toekomst met stress of overspanning om kan gaan. Met de juiste behandeling voel jij je snel weer beter.

Hulp bij overspanning

Wij begrijpen dat je niet altijd weet wat je het best kunt doen en dat je misschien wel twijfelt of hulp nodig is. Wil je liever jouw vragen of zorgen eerst met ons bespreken? Bel naar 085 - 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek, wij denken graag met je mee.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Wat te doen bij overspannenheid?

Wat kun je zelf al doen als je overspannen bent? Hieronder vind je vier tips die jou helpen bij overspannenheid:

  • Tip 1: Praat over je klachten. Het bespreekbaar maken van je klachten zorgt bij jou automatisch voor bewustwording. Daarnaast is steun uit je omgeving erg belangrijk als je overspannen bent.
  • Tip 2: Doe iets waar jij van ontspant. Voor iedereen kan iets anders helpen om te ontspannen. Voor de één biedt zwemmen ontspanning, voor de ander is dit hardlopen en weer een ander haalt ontspanning uit mindfulness. Ga op onderzoek uit en ontdek wat voor jou werkt.
  • Tip 3: Beweeg en eet gezond. Als je overspannen bent kan je het moeilijk vinden om op je gezondheid te letten. Toch is het juist dan belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten. Een gezonde levensstijl is essentieel om over je overspannenheid heen te komen.
  • Tip 4: Probeer je hoofd leeg te maken. Als er veel dingen spelen in je leven, zorgt dat vaak voor onrust in je hoofd. Schrijf je gedachten op. Op deze manier hoef je niet meer alles te onthouden én kan je later reflecteren op je eigen gedachtegang.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina over overspanning is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Guusje is psycholoog in Rotterdam en gespecialiseerd in het behandelen van een burn-out. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Deze psychologen helpen je graag bij Overspannen

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

afbeelding aanbeveling

Kim (27): "Ik heb alles gegeven maar merk dat het niet meer gaat."

Kim bleef rondlopen met haar burn-out klachten, tot het haar te veel werd.

Veelgestelde vragen

Wat is erger, een burn-out of overspannenheid?

Overspannenheid ontstaat door te veel spanning en kan ervoor zorgen dat je tijdelijk niet goed presteert. Een burn-out is een ernstigere vorm van overspannenheid en ontstaat vaak na een langere periode van stress,  minimaal een jaar. Mensen met een burn-out voelen dat ze de controle kwijt zijn. Ze ervaren extreme vermoeidheid, emotionele uitputting, een gevoel van minderwaardigheid en afstand tot hun werk of andere taken. Herstellen van een burn-out duurt veel langer en vraagt om een rustigere aanpak dan bij overspannenheid.

Hoe merk je dat je overspannen bent?

Als je overspannen bent, kan je verschillende klachten ervaren. Je voelt je misschien alsof je de controle over je leven kwijt bent en dat dagelijkse taken moeilijk te doen zijn. Vermoeidheid, slecht slapen en prikkelbaarheid komen vaak voor, net als problemen met drukte. Misschien pieker je meer, heb je moeite met concentreren of voel je je somber. Lichamelijk kan je symptomen ervaren zoals hoofdpijn, een stijve nek en schouders, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en buikpijn.

Hoe vertel je je baas dat je overspannen bent?

Als je merkt dat je het niet meer aankan, is het belangrijk om op tijd met je leidinggevende te praten. Dit kan best spannend zijn. Hoe vertel je dat je overspannen bent? Plan een gesprek in. Als je het fijn vindt, kan je vragen of een vertrouwenspersoon erbij kan zijn. Bereid je goed voor: bedenk wat je wilt zeggen en schrijf je klachten op. Vragen die kunnen helpen zijn: Hoe voel je je mentaal en fysiek? Wanneer begonnen je klachten en wat denk je dat de oorzaak is? Vermijd het aanwijzen van een schuldige en kom zelf met voorstellen om weer op adem te komen. Soms merkt je leidinggevende niet dat het slecht met je gaat en heeft hij of zij niet meteen een oplossing. Geef je baas dus wat tijd, want veranderingen kosten nu eenmaal wat tijd.

Wanneer loop je een verhoogd risico op overspanning?

Hoewel iedereen overspannen kan raken, zijn er enkele factoren die de kans op overspannenheid vergroten. Dit kan komen door spanningen uit het verleden die je niet hebt verwerkt, een eerdere periode van overspannenheid of ziekte. Ook onvoldoende steun uit je omgeving, een gebrek aan kennis over wie je waarbij kan helpen en het vermijden van problemen dragen bij aan een verhoogde kans op overspannenheid.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Guusje is psycholoog in Rotterdam en gespecialiseerd in het behandelen van een burn-out. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned