Skip to content

Kind en Jeugd

Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kind gelukkig is, zich goed ontwikkeld en lekker in zijn of haar vel zit. Maar soms lopen ze vast en dat kan ontzettend ingrijpend of vervelend zijn. Voor zowel kind als voor jou als ouder. Het liefst help je jouw kind zelf, maar in sommige situaties lukt het niet alleen. Dan kunnen ze terecht bij een orthopedagoog of een kinderpsycholoog. Maar wat is een orthopedagoog? Wat doet een kinderpsycholoog en wat kan je zelf doen? Dat lees je op deze pagina.

Snel de juiste hulp

  • In ±15 minuten persoonlijk advies.
  • Aandacht voor jouw verhaal.
  • Gekoppeld aan een psycholoog die past.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

  • Snel de juiste hulp.
  • Persoonlijk advies.
Kind en Jeugd

Psychische problemen kind en jongeren

Kinderen ontwikkelen zich in ongeveer 25 jaar van sterk afhankelijke baby naar een zelfstandige volwassene. In deze belangrijke periode van ons leven maken we veel mee. Positieve dingen en moeilijke situaties. Bijvoorbeeld een scheiding van ouders, ruzies, gepest worden, een onbeantwoorde liefde of het worstelen met een eigen identiteit. Dit is niet altijd even makkelijk om mee om te gaan en soms is hier dan ook hulp bij nodig. Daarnaast kan je kind last hebben van psychische klachten of kenmerken,  zoals het ervaren van sociale isolatie,  AD(H)D, autisme (ASS), hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit (HSP), depressiviteit, suïcidale gedachten of gender-issues, waar ze hun weg mee moeten vinden. Al deze factoren vormen een basis voor hoe wij al volwassene in het leven staan en hoe we de wereld zien.

Prestatiedruk bij kinderen en jongeren

Steeds meer jongeren krijgen psychische klachten door prestatiedruk. We leven in een maatschappij die gericht is op prestaties (bijvoorbeeld het halen van hoge cijfers). Daardoor staan onze kinderen soms onder grote druk en kunnen ze veel stress ervaren. Vooral bij jongeren kan dit leiden tot een burn-out. Op zo’n moment is het goed om aan de bel te trekken en de juiste begeleiding te zoeken. Wij helpen je hier graag mee. Lees hier meer over het ontstaan van een burn-out bij jongeren.

Wanneer ga je naar een kinderpsycholoog?

Het is goed om te weten dat elk kind wel eens psychische klachten heeft, bijvoorbeeld als reactie op een recente gebeurtenis. Veel kinderen vinden dan zelf weer de balans terug. Soms lukt dit niet en blijven de psychische en/of de fysieke klachten hangen. Het kan zijn dat je kind dit zelf aangeeft. Wat heel knap is, want gevoelens onder woorden brengen is een stuk lastiger voor kinderen dan voor volwassenen. Het kan ook zijn dat je kind opeens heel anders reageert dan normaal. Dit kan een signaal zijn dat er iets mis is. Denk bijvoorbeeld aan het niet meer durven van bepaalde dingen of ergens geen zin meer in hebben. Maar ook slecht slapen, overmatig lijnen, spijbelen en niet meer naar school willen, kunnen signalen zijn. Houden deze veranderingen een lange tijd aan? Dan is het verstandig om dit in de gaten te houden en hulp te overwegen.
Doe de Psyned zelftest

Ervaar je psychische klachten?

Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.

Waar kan mijn kind terecht met psychische klachten?

Wij kunnen kind, jongeren en ouders helpen op het moment dat er psychische hulp nodig is. Onze kinderpsychologen en orthopedagogen zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. Gezamenlijk komen we tot inzichten en werken we aan een passende oplossing. Ook als het misschien nog niet helder is wat er speelt. We denken graag met je mee. Kinderen en jongeren kunnen bij ons terecht als hij of zij:
  • Last hebben van AD(H)D, autisme (ASS), hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit (HSP)
  • Moeite hebben met contact leggen of vrienden maken
  • Last hebben van intense emoties (door bijvoorbeeld een scheiding van de ouders)
  • Moeizaam meekomen op school, zowel prestatiegericht als sociaal
  • Zich eenzaam voelen en/of terugtrekken
  • Sneller en/of vaker huilen dan normaal
  • Teveel in zijn/haar eigen wereld zit
  • Gepest worden of (hierdoor) niet naar school willen
  • Veel talent hebben wat er niet uit komt
  • In constante spanning zitten
  • Zijn/haar omgeving manipuleren en/of veel liegen of bedriegen
  • Steeds ruzie maken
  • Last hebben van agressie
  • Vreemd of veranderd gedrag vertonen en zich anders gedragen dan in het verleden
  • Gewoonweg niet lekker in zijn/haar vel zitten

Orthopedagogen en kinderpsychologen

De hulpvraag van jouw kind of van jou als ouder, bepaalt voor een groot deel wie deze hulp het beste kan bieden: een kinderpsycholoog of een orthopedagoog. We leggen je kort uit wat deze behandelaren doen.

Wat is een orthopedagoog?

Een orthopedagoog, of opvoedkundige, is iemand met een universitaire opleiding die zich bezighoudt met ontwikkelings-, opvoedings- of gedragsproblemen bij zowel kinderen als volwassen. Meestal start de orthopedagoog met een onderzoek om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Afhankelijk van de ernst van het probleem werkt een opvoedkundige samen met huisartsen, jongerenwerkers, psychologen en pedagogen. In sommige gevallen wordt de omgeving daar ook bij betrokken. Aan de hand van alle verzamelde informatie wordt er een begeleidings- en behandelplan opgesteld. In het proces krijgt je kind begeleiding en ondersteuning. Er wordt gekeken naar zijn behoeftes. Ook worden de ouders begeleidt bij specifieke opvoedingsuitdagingen. Daarnaast krijgen jullie handvaten die jou kunnen helpen bij het opvoeden en ondersteunen van je kind.

Wat doet een kinderpsycholoog?

Niet elke psycholoog mag kinderen behandelen. Een kinderpsycholoog is iemand die extra trainingen heeft gekregen na de universitaire opleiding en verder gespecialiseerd is in het werken met kinderen en jongeren. Om met kinderen en jongeren te werken, is nauwkeurigheid en specifieke kennis nodig. Kinderen groeien en veranderen constant. Of bepaald gedrag goed is, hangt af van de leeftijd en ontwikkeling van het kind en de situatie. Een kinderpsycholoog bestudeert het gedrag, het denken en de beleveniswereld van je kind. Aan de hand van gesprekken, psychologische testen, vragenlijsten en observaties stellen zij een diagnose en behandelplan op. Je kind krijgt een op maat gemaakt behandelplan. Na het onderzoek start de behandeling. Hoe dit eruitziet, varieert van persoon tot persoon en van klacht tot klacht.

Verschil orthopedagoog en (kinder)psycholoog

Een psycholoog richt zich in de basis meer op de individuele mens, terwijl een orthopedagoog zich meer richt op het hele (opvoedings)systeem. Hoewel sommige kinderen en volwassen van nature meer aanleg hebben voor bepaalde problematiek, speelt de reactie van de omgeving(ouders, leerkrachten, werkgevers, hulpverleners en begeleiders) een belangrijke rol hoe de problematiek tot uiting komt. De opvoedkundige denkt hierin mee en voert de behandeling grotendeels uit in het systeem.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

In elke aflevering vertelt een Psyned psycholoog wat je vandaag kan doen om je weer iets beter te voelen.

Welke behandelingen zijn er geschikt?

Ieder kind is uniek en heeft daarmee andere behoeftes. Dat geldt ook voor ouders natuurlijk. Afhankelijk van de persoon en de klacht, kijken we naar welke behandelvorm het meest geschikt is. Natuurlijk hangt de behandeling ook af van de leeftijd van het kind. Wanneer het kind jonger is, wordt er vaak gekozen voor een gezinsbehandeling. Als het kind ouder is (vanaf ongeveer 12 jaar), zal de behandeling minder gericht zijn op ouders en kan het kind zelf meer inbreng geven. Behandelvormen die we bij kind en jeugd problemen vaak, met succes, toepassen zijn:
  • Psychosociaal consult (onderzoeken en oplossen van mentale en sociale problematiek)
  • Systeemtherapie (gezinsbegeleiding en focus op de familiecontext)
  • Schematherapie (gericht op gevoelens en emotionele behoeften: mentale schema’s)
  • Cognitieve gedragstherapie (gedachten onder de controle krijgen)
  • Oplossingsgerichte therapie (positieve houding aanleren)
  • Ontwikkelingsbegeleiding van talent bij hoogbegaafdheid of andere bijzonderheden zoals de verschillen in de informatieverwerking bij autisme of AD(H)D
  • EMDR bij kinderen en jongeren (traumaverwerking)
  • Online begeleiding van gezin en kind

Waar kan je beginnen?

Je wilt het beste voor je kind en passende hulp vinden kan nog best uitdagend zijn. Waar begin je? Welke hulp past het beste bij je kind? Vragen die allemaal naar boven komen. Ons verwijsteam kan jou hierbij helpen. In een gratis adviesgesprek van vijftien minuten geven zij jou passend advies en beantwoorden ze al je vragen. En als jij dat wilt vinden jullie samen een passende (kinder)psycholoog, orthopedagoog of gezinstherapeut. Je mag ons ook altijd bellen: 085-4014720.

Deze psychologen helpen je graag bij Kind en Jeugd

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned