Mindfulness
Mindfulness betekent dat je volledig in het moment leeft, zonder te oordelen. In ons drukke leven doen we vaak dingen op de automatische piloot, zonder er echt bij stil te staan. Met mindfulness leer je om meer bewust en aanwezig te zijn in het hier en nu. Dit helpt je beter om te gaan met stress en spanningsklachten. Wil je meer in het moment leven?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Wat is mindfulness?
Mindfulness betekent 'opmerkzaamheid’. Het is een training waarbij je leert je aandacht te richten op alles wat er op dat moment in en om je heen gebeurt. Dit kunnen je emoties, zintuigelijke ervaringen of bepaalde gedachten zijn. Vaak zitten we veel in ons hoofd (piekeren), waardoor het lijkt alsof alles langs je heen gaat. Met mindfulness focus je op wat je nu voelt en denkt, zonder erover te oordelen of in te grijpen. Hierdoor leer je je eigen patronen herkennen. Dit is erg leerzaam, want dan weet je hoe je op bepaalde (nare) gebeurtenissen reageert. Met deze kennis kan je nieuw gedrag aanleren, zodat je in de toekomst anders reageert op (nare) situaties. Dit kan je trainen met verschillende mindfulness oefeningen.
Hoe werkt mindfulness?
Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme en hindoeïsme en is nu een onderdeel van de moderne psychologie geworden. Het wordt gebruikt om klachten als stress, depressie en angst te verminderen, en helpt je om je beter te voelen. Het is naar de westerse wereld gebracht in de vorm van een programma om stress te verminderen en wordt steeds meer wetenschappelijk onderzocht en ondersteund.
Mindfulness en cognitieve gedragstherapie (CGT) lijken een beetje op elkaar, maar werken op een andere manier. Bij CGT word je je bewust van je gedachten door middel van praten, terwijl het bij mindfulness meer gaat om voelen en ervaren, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen. Het doel van mindfulness is niet om je problemen meteen op te lossen, maar om je gedachten en gevoelens op te merken in het moment. Zo leer je jezelf beter begrijpen.
Voor wie is mindfulness?
Iedereen kan mindfulness beoefenen. Het helpt mensen met of zonder psychische klachten. Mindfulness draagt bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit. Zo kan het je helpen om van specifieke klachten af te komen, zoals stress-, burn-out- en spanningsklachten. Maar ook als je last hebt van een depressie of een angst-, persoonlijkheids-, of eetstoornis kan je veel baat hebben bij mindfulness. Je leert omgaan met negatieve gedachten en allerlei lichamelijke klachten. Daarnaast focus je meer op het heden en je bent minder afgeleid, waardoor je beter presteert en productiever bent.
Hoe mindful ben jij?
Doe de mindfulness test en ontvang advies op maat
De voordelen van mindfulness
Onderzoek laat zien dat mindfulness helpt bij stress, angst, spanningen, slaapproblemen en depressieve klachten. Maar ook als je geen specifieke klachten hebt kan het een positieve invloed op je leven hebben. Als je dit interessant vindt, kun je op ieder moment beginnen. Dit zijn de belangrijkste voordelen voor mensen met en zonder specifieke klachten:
- Vermindering van angst
- Betere nachtrust
- Verhoogd vermogen om te ontspannen
- Vermindering van stress symptomen
- Het vermogen om effectiever om te gaan met stress op lange- en korte termijn
- Meer energie en enthousiasme voor het leven
- Verbetering gevoel van eigenwaarde
- Vermindering van depressie
- Met pijn leren omgaan
- Vermindering van fysieke en psychische symptomen
Mindfulness oefeningen
Een voorbeeld van een manier waarop je mindfulness kunt oefenen is momenten te gebruiken wanneer je aan het wachten bent. Zit je in een wachtkamer? Sta je in de file? Neem dat moment om te letten op je ervaring. Let op je ademhaling. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, wat heel normaal is, probeer je aandacht dan weer terug te brengen naar je ademhaling. Bijvoorbeeld met deze ademhalingsoefening.
Dit kun je langzaam uitbreiden van wachtmomenten naar momenten waarop je wel iets aan het doen bent. Zo leer je je steeds beter focussen op je huidige bezigheid, wat helpt met je concentreren en daarmee de productiviteit. En ook om minder stress te ervaren.
Als je mindfulness wilt leren, kun je beginnen met sommige van je gewoontes en activiteiten die je regelmatig al doet. Maar dan mindful. Begin met een activiteit per dag, bijvoorbeeld je tanden poetsen. Probeer dit met al je aandacht te doen. Zo kun je op een duurzame manier mindfulness in jouw leven introduceren.
Luister naar de podcast Waar wacht je op?
Wat kun je doen als het even niet zo lekker gaat?
Mindfulness therapie
Mindfulness is ook een effectieve therapievorm die psychologen bij meerdere klachten kunnen inzetten. Onder andere met mindfulness oefeningen kan een psycholoog jou verder helpen. Hoe een psycholoog het inzet is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Soms is dat specifiek mindfulness en het leren mediteren. Maar er zijn ook mindfulness based therapie vormen, met mindfulness als basis, zoals Acceptance and Commitment therapie (ACT). Denk je dat mindfulness jou kan helpen of wil je er graag meer over weten? Neem dan contact op met ons verwijsteam voor een persoonlijk advies. Bel naar 085-4014720.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Nicole Flinterman, vrijgevestigd psycholoog in Den Haag. Ze is onder andere gespecialiseerd in het behandelen mindfulness, ACT en positieve psychologie. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.
Deze psychologen helpen je graag met Mindfulness
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
AleeceRoosen
Behandelt:
Genderidentiteit, Relatieproblemen (individueel), Persoonlijkheidsstoornis, Burn-out en meer
Talen:
Mariskade Roij
Behandelt:
Depressie, Hoogsensitief persoon (HSP), Trauma, Negatief zelfbeeld en meer
Talen:
NicoleFlinterman
Behandelt:
Rouw- en verliesverwerking, Stress- en spanningsklachten, Tinnitus, Negatief zelfbeeld en meer
Talen:
EvinZorba
Behandelt:
Faalangst, Zingevingsvragen, Werkgerelateerde problematiek, Slaapproblemen en meer
Talen:
Manonvan de Haterd
Behandelt:
Trauma, Zingevingsvragen, Stress- en spanningsklachten, Depressie en meer
Talen:
MoniqueWaalderbos
Behandelt:
Rouw- en verliesverwerking, Angst, Aanpassingsproblematiek, Dwangklachten en meer
Talen:
JanAukes
Behandelt:
Hechtingsproblematiek, Aanpassingsproblematiek, Stress- en spanningsklachten, Dwangklachten en meer
Talen:
RadhaJagroep
Behandelt:
Slaapproblemen, Chronische vermoeidheid, Genderidentiteit, Seksueel misbruik en meer
Talen:
NineLutgert
Behandelt:
Ticstoornis, Specifieke fobie, Hoogsensitief persoon (HSP), Werkgerelateerde problematiek en meer
Talen:
Veelgestelde vragen
Wat doet mindfulness met je hersenen?
Mindfulness lijkt vooral het stress- en angstgebied van de hersenen, de amygdala, te kalmeren. Dit kan ervoor zorgen dat je je prettiger voelt. Je hoeft geen lange trainingen te volgen om de voordelen van mindfulness te ervaren. Uit studies blijkt dat je na acht weken mindfulness-training al positieve effecten merkt. Dit komt doordat de amygdala, een hersengebied, minder geactiveerd wordt als je mediteert.
Waarom werkt mindfulness niet voor mij?
Mindfulness kan veel mensen helpen om stress te verminderen en zich beter te voelen. Toch raken veel mensen gefrustreerd omdat het niet lukt. Dit kan komen doordat je mediteren moeilijk vindt of omdat je je niet op je gemak voelt tijdens de mindfulnessoefeningen. Voor mensen met bepaalde mentale problemen, zoals trauma of ernstige angsten, kan mindfulness ook lastig zijn zonder extra hulp. Het is dus goed om het uit te proberen, maar als je merkt dat het niet voor jou werkt of dat je extra hulp nodig hebt, praat dan met je psycholoog om te zien wat het beste voor jou is.
Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?
Bij meditatie neem je een moment voor jezelf. Je gaat rustig zitten en richt je aandacht op wat er in je binnenwereld gebeurt. Alles om je heen laat je los. Tijdens mindfulness ben je met je volledige aandacht in het moment. Je hebt aandacht voor alles wat je doet, zoals eten of gewoon rondkijken. Het helpt je om op te merken wat je voelt en denkt terwijl je dingen doet, zonder je te verliezen in andere gedachten. Meditatie is dus een speciale tijd om echt stil te staan en je te concentreren, terwijl mindfulness betekent dat je je aandacht ook in je dagelijks leven bij dingen houdt.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Nicole Flinterman, vrijgevestigd psycholoog in Den Haag. Ze is onder andere gespecialiseerd in het behandelen mindfulness, ACT en positieve psychologie. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.
Blogs over Mindfulness
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Mindfulness lessen uit het dierenrijk
Volg onze gratis mindfulness webinars
Stoppen of doorrennen?
Mindful met vakantie
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720