Dissociatie
Je ziet je leven van boven afspelen. Alles voelt onwerkelijk, het is alsof je vastzit in een droom. Dit verschijnsel heet dissociatie en komt vaker voor dan je misschien denkt. Maar liefst de helft van de volwassenen heeft het een keer meegemaakt. Als je een langere periode veel stress ervaart of een nachtje niet goed slaapt, kan je last krijgen van derealisatie en depersonalisatie. Heb je vaak last van een onwerkelijk gevoel?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Wat is dissociatie?
Dissociatie betekent dat je bewustzijn minder sterk is. Het kan voelen alsof je gedachten, gevoelens, herinneringen en zelfs je lichaam niet van jezelf zijn; dit noemen we depersonalisatie. Je kan het gevoel hebben dat je jezelf niet goed kent.
De wereld om je heen kan ook onwerkelijk aanvoelen, alsof je in een droom zit en prikkels niet goed binnenkomen. Dit heet derealisatie. Je gevoel voor tijd en herkenning kan anders zijn dan normaal. Dit kan gebeuren doordat je dingen niet goed hebt onthouden, bijvoorbeeld wanneer je thuiskomt en niet weet hoe je daar bent gekomen.
Dissociatie herkennen
De symptomen van dissociatie hangen af van het gedeelte van de hersenen dat beïnvloed wordt. Ook de oorzaak en de manier waarop dissociatie zich bij iemand uit zijn verschillend. De meest voorkomende symptomen van dissociatie zijn:
- Je hebt last van geheugenverlies.
- Je bent verward.
- Je hebt last van angst- of paniekaanvallen.
- Je hebt een verdoofd gevoel.
- Je voelt weinig emoties.
- Je hebt het gevoel dat je gek wordt.
- Alles voelt onwerkelijk
- Je hoofd lijkt vol met watten te zitten.
- Je hebt het gevoel dat je los van jezelf staat.
Heb je last van depersonalisatie of derealisatie? Dit betekent niet dat er iets mis is. Iedereen heeft wel eens last van dissociatie. Denk aan dagdromen na een slechte nacht, of dat niet alles binnenkomt doordat je veel stress hebt. Ook drugs of alcohol kunnen een dissociatieve ervaring veroorzaken.
Ervaar je psychische klachten?
Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.
Oorzaak dissociatie
Als je hersenen veel negatieve prikkels krijgen, schakelen ze voor een deel uit. Zo kan je in bedreigende situaties vechten, vluchten of bevriezen. Als vechten of vluchten niet mogelijk is, vermindert je bewustzijn en ga je dissociëren. Dit kan gebeuren bij hevige stress of veel angst.
Een slaaptekort of slapeloosheid kan ervoor zorgen dat alles onwerkelijk voelt. Als je in een onveilige omgeving bent opgegroeid, bijvoorbeeld bij mishandeling, kan je brein geleerd hebben om bij stress de werkelijkheid te vervormen of te vervangen.
Dissociatieve stoornis
Je kan ook voor een langere periode of chronisch last hebben van dissociatie. Dan is er sprake van een dissociatieve stoornis. Meestal komt de stoornis voor bij mensen die langdurige traumatische ervaringen hebben gehad, vaak ook in de kindertijd, zoals mishandeling en verwaarlozing. Dissociatie komt ook veel voor bij mensen die last hebben van PTSS. Een dissociatieve stoornis kan je dagelijks leven flink beïnvloeden. In de DSM-5, het handboek voor de psychologen, staan vijf verschillende dissociatieve stoornissen beschreven:
- Dissociatieve amnesie (geheugenverlies). Je hebt last van abnormaal geheugenverlies.
- Dissociatieve fugue. Hierbij heb je ook last van geheugenverlies en soms heb je een verandering in je identiteit. Hierdoor ben je niet altijd bewust van je geheugenverlies. Soms kan iemand met dissociatieve fugue uren op een plek zijn, zonder dat hij/zij weet hoe hij/zij daar is gekomen.
- Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS). Je hebt dan meerdere identiteiten. Dit gaat vaak gepaard met geheugenverlies.
- Depersonalisatiestoornis/derealisatiestoornis. Je hebt een verstoorde beleving van de realiteit. Het lijkt alsof je los staat van de werkelijkheid of voor je gevoel bekijk je jezelf van een afstand.
- Dissociatieve stoornis niet anderszins omschreven (NAO). Je hebt last van verschillende dissociatieve symptomen, maar ze passen niet in de hierboven genoemde stoornissen.
Luister de podcast Waar wacht je op?
In elke aflevering vertelt een Psyned psycholoog wat je vandaag kan doen om je weer iets beter te voelen.
Behandeling dissociatie
Het is belangrijk dat je eerst de oorzaak van je dissociatieve klachten achterhaalt, zodat je gericht kan werken aan je herstel. Een psycholoog kan je hierbij helpen. Als je dissociatie wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een traumatische ervaring, richt de behandeling zich vooral op het verwerken van dat trauma. Je gaat dan aan de slag met EMDR of cognitieve gedragstherapie.
Als je last hebt van chronische dissociatieve symptomen, kan het betekenen dat je specialistische hulp nodig hebt. Mochten we bij Psyned niet de juiste ondersteuning kunnen bieden voor jou, staat ons verwijsteam altijd klaar om met je mee te denken en verder te kijken hoe jij het beste geholpen bent. Bel ons op 085 – 4014 720 of plan een gratis adviesgesprek.
Deze psychologen helpen je graag bij Dissociatie
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
Allardvan den Brink
Behandelt:
Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Persoonlijkheidsstoornis, Samengestelde gezinnen problematiek, Seksualiteit en meer
Talen:
AlexandraDullaart
Behandelt:
Aanpassingsproblematiek, Chronische ziekte, Faalangst, Relatieproblemen (individueel) en meer
Talen:
AdReijmer
Behandelt:
Trauma, Depersonalisatie, Chronische ziekte, Hechtingsproblematiek en meer
Talen:
AnushkaWardenaar
Behandelt:
Chronische vermoeidheid, Zingevingsvragen, Slaapproblemen, Trauma en meer
Talen:
BertBavelaar
Behandelt:
Burn-out, Verslaving, Relatieproblemen (individueel), Faalangst en meer
Talen:
ArnoldSmit
Behandelt:
Hoogsensitief persoon (HSP), Trauma, Relatieproblemen (individueel), Hechtingsproblematiek en meer
Talen:
BertSchmitz
Behandelt:
Postnatale depressie, Genderidentiteit, Slaapproblemen, Hechtingsproblematiek en meer
Talen:
Veelgestelde vragen
Waarom dissociëren we?
Het is een beschermingsmechanisme dat je helpt om een nare ervaring te ontvluchten. Het gebeurt vaak bij veel stress. De hersenen schakelen tijdelijk het geheugen of de emoties uit, zodat je tijdelijk minder bewust meemaakt wat er gebeurt. Als je ernstig gewond bent, voel je bijvoorbeeld even geen pijn meer. Dissociatie helpt ons om dingen te verdragen die eigenlijk te zwaar zijn om te dragen.
Hoe wordt dissociatie ervaren?
Dissociatie kan een angstaanjagende of vreemde ervaring zijn. Het kan invloed hebben op verschillende delen van je brein en dit uit zich weer op diverse manieren. Bijvoorbeeld, je gevoel van tijd kan vervormd zijn, waardoor het lijkt alsof het veel sneller of langzamer gaat dan normaal. Soms kan je jezelf bepaalde gebeurtenissen niet herinneren. Je emoties kunnen worden onderdrukt, of je kan moeite hebben met eten. Bij derealisatie lijkt je omgeving onwerkelijk of als een droom. Bij depersonalisatie heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt over jezelf en dat je jezelf van een afstand bekijkt.
Hoe ziet het eruit als iemand dissocieert?
Dissociatie is soms moeilijk te herkennen, maar er zijn enkele signalen. Iemand die dissocieert lijkt vaak aan het dagdromen, je te negeren of af te dwalen. Hun ogen kunnen er glazig uitzien, waardoor het lijkt alsof ze losgekoppeld zijn van hun omgeving. Ook het gedrag kan veranderen; iemand kan bijvoorbeeld ineens van bang en verlegen naar druk en energiek overgaan.
Hoe doorbreek je dissociatie?
Iedereen ervaart dissociatie anders. Wil je er meer grip op krijgen? Dan is het belangrijk om te ontdekken hoe dissociatie bij je werkt. Stel jezelf de volgende vragen: Wat voel ik precies als ik dissocieer? Zijn er bepaalde situaties die het uitlokken? Wat merk ik aan mezelf tijdens het dissociëren? Door dit soort vragen te beantwoorden, krijg je meer inzicht in je klachten.
Als je dissocieert, verlies je het contact met het hier en nu. Probeer je aandacht en zintuigen te richten op wat je op dat moment om je heen ziet. Dissociatie kan je stilzetten en bewegen kan dan helpen om weer ‘terug te komen’. Dit hoeft niet groots te zijn; begin bijvoorbeeld met opstaan of een klein stukje lopen. Lukt dat niet meteen? Start klein: beweeg voorzichtig een vinger en bouw het langzaam op.
Psyned blog
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Hoe voorkom ik een herfstdip?
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720