Burn-out
Soms stapelen vervelende situaties zich op. Het loopt niet lekker op je werk, er zijn problemen thuis of er is iets naars gebeurd. Als je maar lang genoeg met stress en spanning rondloopt – meer dan je op dat moment aan kan – kan je overspannen of uiteindelijk burned-out raken.
Lukt het je niet meer om alle ballen in de lucht te houden? En heb je last van stressklachten? Dan is het tijd om daar nu iets aan te doen.
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Wat is een burn-out?
Een burn-out is het gevolg van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Als je voor langere tijd meer van jezelf vraagt dan dat je aan kan, raak je overbelast. Je voelt je lichamelijk en geestelijk uitgeput: letterlijk opgebrand. Je raakt je grip op de situatie kwijt en krijgt klachten die veel effect hebben op je dagelijks leven. Een burn-out is niet alleen een psychisch probleem, maar burn-outklachten zijn ook duidelijk te voelen en merken in je lichaam.
Iedereen kan een burn-out krijgen. Burn-outklachten krijg je niet alleen door werkstress, maar ontstaan ook door spanningen, grote veranderingen (zoals een verhuizing) of vervelende gebeurtenissen (zoals ziekte en rouw) in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van meerdere factoren die je teveel wordt. Dit is zo bij volwassenen, maar burn-out bij jongeren komt ook voor.
Chronische stress, overspanning en burn-out
Stress hoort bij het leven. In ‘gevaarlijke’ of spannende situaties gaat je hartslag omhoog, je hersenen, hart en spieren krijgen extra zuurstof en je lichaam geeft suikers vrij voor meer energie. Tegelijk gaan andere minder belangrijke lichaamsfuncties even op pauze. Zo kan je presteren (of in ernstige gevallen overleven). Dit is gezonde stress, zolang je daarna weer tot rust en in balans komt.
Maar als stress je leven beheerst, is dat een probleem. Je lichaam blijft dan continu in de alarmfase en komt niet aan herstel toe. Als je non-stop last hebt van stress noemen we dat chronische stress. Wie voor lange tijd chronische stress ervaart, kan overspannen raken – ook wel surmenage. Heb je meer dan een half jaar dagelijks last van stressklachten? Dan kan dat leiden tot een burn-out.
Bij een burn-out zijn je fysieke en mentale energiereserves op. Waar je eerst nog door kon op een kop koffie, een pijnstiller en een flinke dosis wilskracht, lukt dat na een tijdje niet meer. Zelfs de meest alledaagse taken zijn een enorme opgave geworden. Het is dan belangrijk om op de rem te trappen, stress te verminderen en professionele hulp te zoeken.
Heb jij geen last van overbelasting, maar word je juist onderbelast en ervaar je wel dezelfde soort klachten als bij een burn-out? Misschien herken jij jezelf in het beeld van een bore-out.
Burn-out symptomen
Een burn-out ontstaat als stress zich opstapelt totdat je helemaal uitgeput bent, zowel emotioneel als fysiek. Tekenen van een burn-out zijn onder meer uitstellen, te laat komen, te veel of te weinig (zin in) eten en zenuwtics, zoals nagelbijten. De symptomen verschillen per persoon en er is geen vast patroon in de klachten. Hoe herken je de signalen van een burn-out? We hebben de symptomen van een burn-out onderverdeeld in psychische en lichamelijke klachten.
Psychische symptomen burn-out
De mentale signalen van een burn-out:
- geheugen- en concentratieproblemen
- besluiteloosheid
- onzekerheid, weinig zelfvertrouwen
- laag zelfbeeld, jezelf kleineren
- somber en neerslachtig
- opgejaagd voelen
- wantrouwend zijn
- angst- en paniekklachten
- cynisch reageren en afstand voelen tot je werk of gezin
- emotioneel instabiel: je huilt makkelijk
- piekeren, een ‘vol’ hoofd aan (negatieve) gedachten
- prikkelbaar: je bent snel geërgerd, boos of gefrustreerd, je hebt een kort lontje
- rusteloos, je kan niet meer ontspannen
- minder plezier en levenslust
Lichamelijke klachten burn-out
De fysieke signalen van een burn-out zijn:
- uitputting
- hoofd- en nekpijn
- spierpijn, vastzittende schouders
- oorsuizen
- misselijkheid
- maagklachten en buikpijn
- versnelde hartslag en hartkloppingen
- versnelde (hoge) ademhaling (tot hyperventilatie)
- hogere bloeddruk
- duizeligheid en je wankel/slap voelen
- benauwdheid
- slapeloosheid
- (chronische) vermoeidheid
- snel grieperig, verkouden of last van infecties
- veel zweten of trillen
Zeer ernstige burn-out symptomen
Word je ’s morgens uitgeput wakker en voelt uit bed komen te zwaar? Is de was doen je al te veel? Of heb je als sportief persoon opeens de kracht niet meer om een rondje te wandelen? Dat is geen goed teken. Als het je niet meer lukt je dagelijkse leven te leiden, kan je spreken van ernstige klachten. Als je de symptomen van een burn-out op tijd herkent, kan je erger voorkomen. Het is dus belangrijk om je klachten serieus te nemen en in de gaten te houden. Misschien denk of hoop je dat je klachten vanzelf overgaan, maar veel symptomen waaien meestal niet vanzelf over. Daar is meer voor nodig. Heb je al langer last van zeker drie van bovengenoemde klachten? Bel ons vandaag nog voor vrijblijvend advies. Onze psychologen helpen je graag.
Verschil symptomen burn-out vrouw en man
Mannen en vrouwen voelen vaak dezelfde burn-outklachten. Toch hebben vrouwen meer kans om een burn-out te krijgen. Dit heeft verschillende redenen. Een vrouw neemt snel verschillende (zorg)taken op zich en vindt het belangrijk om een groot sociaal netwerk te hebben. Daarnaast zorgt het vrouwelijke hormoon (oestrogeen) ervoor dat het stresshormoon minder snel afneemt. Hierdoor blijft een stressreactie langer hangen. En de fase van je menstruatiecyclus is ook bepalend voor hoe je je voelt. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat een vrouw sneller burn-out symptomen ervaart.
Burn-out test: Heb ik een burn-out?
Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.
Oorzaak burn-out
Burn-outklachten ontstaan als je te veel stress hebt en te weinig tijd hebt om bij te komen. Er zijn verschillende dingen die veel van je vragen, vaak is het een opeenstapeling van allerlei factoren. Je persoonlijke eigenschappen kunnen een rol spelen. Misschien ben je heel perfectionistisch en wil je altijd alles goed doen. Of je ervaart veel stress omdat je chronisch ziek bent of je sociale problemen hebt. Ook je leefomstandigheden en omgeving hebben invloed op je stressniveau.
Burn-out door werk
Een burn-out wordt vaak gelinkt aan werkstress. De constante werkdruk die je ervaart over een langere periode of de hoogopgelopen spanningen tussen jou en een collega, word je op een gegeven moment te veel. Je kan niet goed meer met de situatie overweg en beland in een negatieve spiraal. Omdat je minder energie hebt voor leuke dingen, doe je die minder en ligt de focus nog meer op je werk, terwijl daar de druk juist vandaan komt. Je raakt uitgeput, je batterij loopt leeg en als dit te lang duurt, ben je ‘burned-out’.
Burn-out door perfectionisme
Sommige persoonlijke eigenschappen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een burn-out. Ben je bijvoorbeeld erg perfectionistisch? Dan is het risico op een burn-out hoger. Het kost je namelijk (onbewust) veel energie om jouw standaarden na te leven. Daarnaast heb je steeds het gevoel te falen, omdat je moeite hebt om die (veel te hoge) verwachtingen waar te maken. Je eigen hoge eisen kunnen je op een gegeven moment opbreken.
Burn-out door het ouderschap
Als ouder sta je vaak onder grote druk en heb je alle ballen in de lucht te houden. Daarbij vraagt een kind veel geduld en blijft er soms weinig tijd voor jezelf over. Misschien voel je je zelfs wel vaker een taxibedrijf dan jezelf. Het ouderschap kan dus ook voor langdurige stress en spanning zorgen. Een extra factor hierbij is het mogelijke slaapgebrek door de gebroken nachten. Hierdoor herstel je te weinig. Als dit vervolgens uitloopt tot psychische oververmoeidheid, spreken we van een parentale burn-out.
Burn-out door andere redenen
Behalve werkstress, perfectionisme en het ouderschap zijn er ook andere bronnen van overbelasting: je omgeving en leefomstandigheden of je persoonlijkheid. Ben je bijvoorbeeld erg onzeker, sub-assertief of heb je een negatief zelfbeeld? Ook overmatige fysieke inspanning, sociale problemen en chronische ziekten zijn mogelijke oorzaken van een burn-out. Vaak is er niet één aanwijsbare reden, maar zorgen de duur en opeenstapeling van jouw persoonlijke omstandigheden voor een burn-out.
Wat te doen bij een burn-out
Als je het idee hebt dat je emotioneel en lichamelijk uitgeput raakt, adviseren we je om hier nú iets mee te doen. Eenmaal compleet opgebrand, kost het veel (meer) energie om te herstellen en zal het juist langer duren voordat je je weer ‘jezelf’ of sterker voelt. Daarom is het belangrijk erger te voorkomen en actie te ondernemen zodra je verschillende burn-outklachten herkent.
Ook als je denkt dat een burn-out jou niet zo snel overkomt, is het verstandig je klachten serieus te nemen. Een burn-out gaat namelijk niet vanzelf over. Om te herstellen is een actieve aanpak nodig met voldoende ontspanning, aandacht voor jouw stressfactoren en leren om andere keuzes te maken. Onze psychologen kunnen je hierbij helpen.
Vraag ons gratis e-book aan
Ervaar je burn-outklachten? Dan is dit gratis e-book vol praktische tips en opdrachten iets voor jou.
Burn-out behandeling
Bij Psyned is een burn-out behandeling opgedeeld in drie fases. Tijdens de behandeling leer je tekenen van een burn-out herkennen. Het is belangrijk dat je weet wat er speel. Dit zorgt ervoor dat je je klachten kan accepteren. Pas als je het probleem begrijpt en erkent kan je door naar de volgende stap in de behandeling van een burn-out. Samen met een psycholoog ga je onderzoeken wat jouw stress oplevert en wat je nodig hebt om dit te verminderen. Vervolgens ga je aan de slag met het herstellen van jouw energie. Wil je meer weten over de behandeling? Bekijk onze burn-out behandeling pagina en lees meer over het herstel. Of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.
Luister de podcast Waar wacht je op?
Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?
Hulp bij burn-out
Heb jij burn-outklachten? Een psycholoog kan je helpen om weer lekker in je vel te zitten en een gezonde balans te vinden in inspanning en ontspanning. In je eentje herstellen is lastig, want met alleen rust kom je er niet bovenop. Het helpt te onderzoeken waar de stress vandaan komt en dit in de kern op te lossen; in de omstandigheid of in je eigen gedrag. Daarnaast is de kans op een sneller (en duurzamer) herstel groter met de juiste hulp. Heb je vragen of wil je snel de juiste hulp? Bel ons dan op 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek.
Bronnen
Bij het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Lisa Rübsteck. Lisa is psycholoog in Leiden en gespecialiseerd in het behandelen van een burn-out. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.
Deze psychologen helpen je graag bij Burn-out
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
AnushkaWardenaar
Behandelt:
Chronische vermoeidheid, Depressie, Rouw- en verliesverwerking, Burn-out en meer
Talen:
YvonneWillems
Behandelt:
Werkgerelateerde problematiek, Post Intensive Care Syndroom (PICS), Depressie, Chronische pijn en meer
Talen:
LoesDols
Behandelt:
Autisme, Persoonlijkheidsstoornis, Aanpassingsproblematiek, Zingevingsvragen en meer
Talen:
Floorvan den Eijnden
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Chronische ziekte, Depressie, Seksverslaving en meer
Talen:
FrancineWong Loi Sing-Witz
Behandelt:
Hoogsensitief persoon (HSP), Hechtingsproblematiek, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Zingevingsvragen en meer
Talen:
Kim (27): "Ik heb alles gegeven maar merk dat het niet meer gaat."
Kim bleef rondlopen met haar burn-out klachten, tot het haar te veel werd.Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er in je hoofd bij een burn-out?
Als je stress hebt, maakt je lichaam een speciaal hormoon aan, genaamd CRH. Dit begint in een deel van je hersenen (de hypothalamus) en gaat daarna naar de bijnieren, waar het wordt omgezet in cortisol (het stresshormoon). Af en toe een beetje stress ervaren is niet erg. Als je een lange tijd veel stress hebt, raakt je hippocampus (een deel van je hersenen) overbelast en kan de hypothalamus niet meer remmen. Hierdoor maakt je lichaam meer cortisol aan, wat voor nog meer stress zorgt. Het wordt dan een vicieuze cirkel, waarin de stress blijft groeien en moeilijk te stoppen is.
Wat niet te doen bij een burn-out?
Ongeveer een kwart van de mensen met een burn-out krijgt er later weer een. Dit komt vaak omdat de oorzaak niet goed is aangepakt en ze opnieuw over hun grenzen gaan. Het is belangrijk om op tijd de signalen van een burn-out te herkennen, want klachten verdwijnen meestal niet vanzelf. Daar is meer voor nodig.
Heb je een last van burn-outklachten? Neem vandaag nog contact op met ons verwijsteam voor gratis advies. En als je het fijn vindt, kunnen we je meteen koppelen aan een psycholoog.
Hoe lang rust bij een burn-out?
Hoe lang het duurt om te herstellen van een burn-out, verschilt per persoon. Dit hangt af van hoe ernstig de burn-out is, hoe deze is opgebouwd en hoe snel je de oorzaken van de stress kan oplossen.
Hoe begint een burn-out?
Een burn-out ontstaat door langdurige stress en overbelasting. Je hebt te lang te veel van jezelf gevraagd. Een burn-out merk je niet alleen aan je geest, maar ook je lichaam. Je kan last krijgen van hoofdpijn, zweten, misselijkheid, hartkloppingen en benauwdheid. Ook kan je somber, angstig of prikkelbaar worden en moeilijk ontspannen. Andere tekenen zijn uitstelgedrag, te laat komen, problemen met eten en zenuwtrekjes zoals nagelbijten. Het is belangrijk om deze symptomen op tijd te herkennen en je klachten serieus te nemen om erger te voorkomen.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Lisa Rübsteck. Lisa is psycholoog in Leiden en gespecialiseerd in het behandelen van een burn-out. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.
Blogs over Burnout
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Help, ik ben overprikkeld. Wat nu?
Meer tijd voor jezelf? Zo zeg je vaker ‘nee’
Een burn-out door onveilige hechting?
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720