Gesloten harten en eenzaamheid
Keer op keer word ik getroffen door de eenzaamheid die beide partners uitstralen. Uiteengedreven omdat de een vaker dan de ander seks wil. De minder behoeftige partner bestempelt de ander dan als ‘onverzadigbaar’ terwijl de behoeftige van het stel de ander beschouwt als ‘nooit te willen’. Ook zie ik veel partners van (cyber)seksverslaafden, vaak onmiddellijk na het uitkomen van het geheime seksleven, zittend in de achtbaan van emoties die hoort bij de traumatische ervaring van de onthulling.
Ook zie ik de (cyber)seksverslaafden zelf, meestal naar me toegedreven door het ultimatum “je doet er wat aan, of ik ga van je scheiden!” Ik zie koppels die nauwelijks of geen gemeenschap kunnen hebben, wegens pijnklachten bij de vrouw, voortijdige zaadlozing of erectiezwakte bij de man of een andere seksuele aandoening. Naast de genoemde problemen kampen de meeste van deze koppels ook met een verstoorde of slecht ontwikkelde communicatie. Helaas lijden de meeste onder hen aan een gebroken of gesloten hart. Want ook al zijn harten soms niet gebroken, vaak zijn de luikjes aan beide kanten dichtgegaan.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Hoe verder?
Desondanks komen ze wel naar me toe. Ik waardeer en respecteer hun bereidheid en moed om hun situatie onder ogen te zien en de uitdaging van ‘een nieuwe weg’ aan te gaan. Momenteel strandt veertig procent van de huwelijken, waarbij geregistreerde of ongeregistreerde samenwonenden niet zijn meegerekend. Mijn cliënten willen geen bijdrage leveren aan het verhogen van dit percentage, maar willen juist kijken of ze voldoende draagkracht hebben om met elkaar verder het leven te delen.
Kijk eens diep in je eigen hart
Dat een relatie uitloopt op een scheiding is allang geen uitzondering meer. We kijken er niet meer van op. Sterker nog: we verbazen ons eerder als een koppel dat al 25 jaar bij elkaar is, nog altijd een gelukkige indruk maakt. Daarom vraag ik je: Hoe zit het bij jou? Ben jij gelukkig in je relatie? Of fluistert diep van binnen een stemmetje: “Kom op, er is zoveel meer te beleven!”
Misschien heb je geen stemmetje, maar een onbestemd gevoel dat er meer moet zijn, ook al heb je niets te klagen. Meestal stop je dat stemmetje of dat onbestemde gevoel diep weg en tover je je ‘gelukkige’ glimlach tevoorschijn, zodra iemand jou ziet. Laat ik je geruststellen: je bent heus niet de enige die dergelijke gevoelens achter een dikke muur heeft weg gemetseld. Veel mensen lijden onder de chaos in relatieland. We lijken massaal het relatiespoor bijster. De agenda’s van relatietherapeuten zitten dan ook overvol.
Duurzaamheid & mentaliteit
Natuurlijk zijn wij in staat om duurzaamheid in relaties te creëren. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor zullen we onze mentaliteit dienen te veranderen. Gedachtegangen, overtuigingen en vaardigheden aanpassen.
© 2015 Psychologen Nederland