Skip to content
Psyned

Zo herken je échte vrienden

Met die ene vriend kan je urenlang praten, met de ander is het gezellig om een feestje te pakken en je beste vriendin kan je nog zo lang niet zien, en het zit altijd goed. Vriendschap is een van de meest waardevolle en betekenisvolle relaties in ons leven. Echte vrienden staan aan onze zijde door dik en dun, kan je alles vertellen en geven onvoorwaardelijke steun. Sommigen zijn er voor het leven, andere vriendschappen horen bij een bepaalde levensfase. En allemaal zijn ze belangrijk voor jouw mentale welzijn. Maar hoe herken je nu eigenlijk échte vrienden? In dit artikel geven we je handvatten om ware vriendschap te herkennen én te koesteren.

Vriendschap, vriendinnen, samenzijn
Redactie Psyned | 30 juli 2024

Wij mensen zijn sociale wezens. We hebben anderen nodig om ons gelukkig te voelen en willen graag erbij horen, anders voelen we ons eenzaam. Gemiddeld hebben we drie beste vrienden of vriendinnen die we vaak zien en met wie we alles delen. Daarnaast hebben we zo’n vier tot zeven andere vrienden in ons netwerk met wie je specifieke interesses deelt, denk aan sport, een hobby of je werk. Vrienden kiezen we zelf uit (in tegenstelling tot je familie), vaak op basis van gedeelde eigenschappen. Ze zijn belangrijk voor de vorming van je identiteit en voor hoe gezond we ons voelen. Vrienden maken ons leven zinvol en vergroten onze veerkracht. Met vrienden om je heen vermindert je stress en stijgt je zelfvertrouwen. Mensen met goede vrienden leven zelfs langer.

Wat maakt vrienden nou échte vrienden?

Ware vriendschap zit hem in tijd en aandacht voor elkaar. We bespreken de 8 belangrijkste pijlers voor echte vrienden.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

1. Onvoorwaardelijke steun

Echte vrienden staan altijd voor je klaar, ongeacht de situatie. Ze steunen je in goede en slechte tijden en zijn bereid om je te helpen zonder daar iets voor terug te verwachten. Of je nu een zware dag hebt of een belangrijke mijlpaal bereikt, ze zijn er om je aan te moedigen en te ondersteunen.

2. Eerlijkheid

Eerlijkheid is een basiskenmerk van ware vriendschap. Echte vrienden durven eerlijk tegen je te zijn, zelfs als de waarheid pijnlijk is. Ze laten je je eigen fouten maken, ze geven opbouwende feedback en helpen je om te groeien als persoon. Deze eerlijkheid komt voort uit liefde en respect, niet uit kritiek of afgunst.

3. Vertrouwen en acceptatie

Vertrouwen is de basis van elke hechte vriendschap. Bij échte vrienden kan je je diepste geheimen kwijt wetende dat ze daar veilig zijn of samen lekker gek doen omdat je niks te bewijzen hebt. Je bent loyaal naar elkaar toe en jullie bespreken persoonlijke zaken met respect. Vertrouwen en acceptatie zorgen ervoor dat je helemaal jezelf kan zijn zonder de angst voor oordeel.

4. Wederzijds respect

In een échte vriendschap is er wederzijds respect. Echte vrienden respecteren je grenzen, waarden en keuzes. Ze accepteren je zoals je bent, zonder te proberen je te veranderen. Dit respect zorgt voor een gezonde en evenwichtige relatie waarin beide partijen zich gewaardeerd en begrepen voelen.

5. Empathie

Empathie, het vermogen om je in te leven in de gevoelens van anderen, is een belangrijk kenmerk van ware vriendschap. Echte vrienden kunnen zich verplaatsen in jouw situatie, begrijpen wat je doormaakt en voelen aan wat je behoeften zijn. Ze bieden emotionele steun en zijn er om je op te beuren als je het nodig hebt.

6. Samen herinneringen maken

Hoe langer en beter je elkaar kent, hoe meer je met elkaar deelt. Van grote levensgebeurtenissen tot grapjes die alleen jullie kennen. Echte vrienden maken tijd voor elkaar. Je investeert in de relatie door samen goede gesprekken te voeren, leuke dingen te doen en waardevolle herinneringen te maken. Dat jullie samen veel meemaken versterkt de band en zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Zeker als jullie er later nog eens om kunnen lachen.

7. Betrouwbaarheid

Echte vrienden komen hun beloften na en je kan op ze rekenen: ze zijn er als ze zeggen dat ze er zullen zijn. Deze betrouwbaarheid geeft je een gevoel van zekerheid en stabiliteit, wat essentieel is voor een duurzame vriendschap.

8. Positieve invloed

Echte vrienden hebben een positieve invloed op je leven. Ze moedigen je aan om je doelen te bereiken, inspireren je om het beste uit jezelf te halen en ondersteunen je persoonlijke groei. Ze zijn een bron van motivatie en energie, en helpen je om een beter mens te worden. Als je ze gezien hebt, kan je er weer tegenaan.

De waarde van vriendschap

Herken jij deze kenmerken van échte vrienden in jouw vriendschappen? Dat is een goed teken, want door deze eigenschappen in je vrienden te herkennen en te waarderen, kan je ervoor zorgen dat je omringd bent door mensen die echt om je geven. Merk je juist dat een vriendschap jou veel energie kost of dat jullie uit elkaar groeien? Ga eens bij jezelf na of je wil blijven investeren of dat je het opgeeft. In dit artikel vind tips hoe je een vriendschap kan verbreken. Vriendschappen komen en gaan in ons leven. Maar échte vriendschap is zeldzaam en kostbaar, dus zorg ervoor dat je deze relaties goed onderhoudt.

Hulp bij vriendschappen en relaties

Bij Psyned begrijpen we het belang van sterke en gezonde relaties. We weten dat ware vriendschap positief bijdraagt aan jouw mentale gezondheid. Heb je behoefte aan ondersteuning bij het aangaan of onderhouden van vriendschappen en relaties? Neem contact met ons op voor persoonlijke begeleiding en advies. Plan een gratis adviesgesprek of bel 085-4014720 en hoor hoe we jou kunnen helpen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Vriendschap

Meer over klacht

Vriendschap

Lees meer informatie over Vriendschap

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned