Skip to content
Psyned

Wij beantwoorden de 10 meestgestelde vragen over EMDR

EMDR kan je helpen om een heftige gebeurtenis beter te verwerken, vooral als je er zelf niet helemaal uitkomt. Het is een snelle en effectieve manier om een trauma te verwerken, zonder dat je lange gesprekken hoeft te voeren. Begin je met een EMDR-behandeling? Je hebt vast vragen, zoals hoe het werkt, of er bijwerkingen zijn en hoeveel sessies je nodig hebt. Wij beantwoorden de 10 meestgestelde vragen over EMDR-therapie voor je.

autisme
Psyned | 5 september 2024

Hoe werkt EMDR bij trauma?

Tijdens de EMDR-behandeling vraagt de psycholoog je om terug te gaan naar de vervelende gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gevoelens en gedachten. Tegelijkertijd concentreer je je op afleidende prikkels. Dit kan de hand van je psycholoog zijn, een lichtbalk, klikjes via een koptelefoon of een andere afleidende stimulus. Je psycholoog zoekt uit welke afleidende prikkels het beste voor jou werken.

Voor welke trauma’s is EMDR-therapie geschikt?

EMDR-therapie is bedoeld voor mensen die last hebben van de gevolgen van een trauma, zoals een verkeersongeluk, seksueel misbruik of een overval. Dit trauma kan steeds terugkomen als sterke herinneringen of vervelende gevoelens. Dit kan leiden tot woedeaanvallen, psychische problemen, slaapproblemen, somberheid, angst, paniek of moeite met concentreren.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Hoe bereid je je voor op een EMDR-sessie?

Voor een EMDR-sessie hoef je je niet voor te bereiden. De eerste keer kan spannend zijn, vooral als je niet weet wat je kan verwachten. Maar meestal wordt die spanning minder tijdens de behandeling. Je kan er van tevoren wat over lezen, maar probeer niet te veel verhalen van anderen op te zoeken. Dat kan je alleen maar zenuwachtiger maken. Wil je toch meer informatie? Lees dan onze blogpost over de magie van EMDR. Zorg er ook voor dat je na de sessie tijd hebt om te ontspannen, zowel op de dag zelf als in de dagen erna.

Wat zijn de bijwerkingen van EMDR-therapie?

Na een EMDR-sessie kunnen de effecten nog een tijdje doorwerken, waardoor je je misschien even niet helemaal jezelf voelt. Soms krijg je angstige gevoelens door terug te denken aan de gebeurtenis of er komen nieuwe beelden en emoties naar boven. Dit duurt meestal niet langer dan drie dagen. Dat is normaal en je EMDR-therapeut helpt je hiermee om te gaan. Je kan je na een sessie ook moe of wat wiebelig voelen, dat gebeurt vaker.

Hoe ga ik om met de klachten na een EMDR-sessie?

Een EMDR-sessie kan best intens zijn en het is normaal dat je daarna nog wat klachten hebt. Meestal verdwijnen die na een paar dagen. Als je veel last hebt van de effecten, is het belangrijk om dit met je psycholoog te bespreken. Jullie kunnen samen kijken wat je nodig hebt. Misschien heb je meer tijd nodig tussen de sessies om bij te komen of moeten er aanpassingen worden gedaan in je behandeling. Het is goed om te weten dat er vaak meerdere sessies nodig zijn om resultaat te merken.

Hoeveel EMDR-sessies heb ik nodig?

Hoeveel EMDR-sessies je nodig hebt, hangt af van je klachten. Of het nu gaat om het verwerken van een eenmalige gebeurtenis, zoals een ongeluk, of langdurig misbruik, het varieert per persoon hoe snel je erop reageert. Meestal zijn er 2 tot 7 sessies nodig, van elk 30 tot 40 minuten. Maar ook dit kan verschillen, het hangt af van je situatie.

Waarom werkt EMDR niet bij iedereen?

Soms werkt EMDR niet zo goed als je zou hopen. Dit kan gebeuren als je nog niet klaar bent om over de vervelende herinnering(en) te praten. Ook als je geen goede klik hebt met je therapeut, kan dit invloed hebben. Bij problemen zoals ernstige depressie of dissociatie kan EMDR moeilijker zijn, en soms zijn daar andere behandelingen voor nodig. Vaak wordt EMDR gecombineerd met andere behandelvormen, zoals gesprekstherapie.

Is EMDR gevaarlijk?

Het is belangrijk om een ervaren EMDR-psycholoog te kiezen. Tijdens de behandeling kan je je angstig voelen en dat kan na de sessie nog aanhouden. Soms komen er nieuwe herinneringen en gevoelens naar boven die sterke emoties oproepen. Een goede psycholoog zorgt ervoor dat de behandeling en de nazorg goed verlopen. Niet elke psycholoog mag zomaar EMDR toepassen; hiervoor moet je geschoold zijn. Iemand zonder ervaring die de regels van EMDR niet goed volgt, kan ervoor zorgen dat er nieuwe trauma’s omhoogkomen. Maar als de regels goed worden gevolgd, is EMDR niet gevaarlijk.

Hoe vind je een goede EMDR-therapeut?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het is belangrijk om een ervaren EMDR-therapeut te vinden. Ons psychologisch verwijsteam helpt je daar graag bij. In een gratis adviesgesprek bespreken we je zorgvraag, wensen en behoeften. Er is genoeg ruimte om vragen te stellen. En als je het fijn vindt, helpen we je meteen met het vinden van een goede EMDR-therapeut. Bij Psyned hebben we ruim 300 psychologen voor je klaarstaan. Voordat onze behandelaars bij ons kunnen komen werken, moeten ze voldoen aan verschillende kwaliteitseisen. Lees hier meer over onze kwaliteitseisen.

Kan je een EMDR-behandeling starten zonder doorverwijzing van een huisarts?

We vinden het belangrijk dat je snel de juiste hulp vindt, omdat klachten kunnen verergeren als je er niet mee aan de slag gaat. Daarom heb je bij Psyned geen doorverwijzing nodig om een behandeling te starten. Om je goed te kunnen helpen, beginnen we elke behandeling met een gratis adviesgesprek. In dit gesprek kunnen we je meteen koppelen aan een psycholoog, waar je meestal binnen een week kan beginnen. Tijdens de eerste afspraak (het intakegesprek) bespreek je je klacht, doelen, wensen en behoeften. Daarna stellen jullie samen een persoonlijk behandelplan op en bepalen jullie hoeveel sessies je ongeveer nodig hebt.

EMDR-behandeling

EMDR kan helpen als je met een trauma zit. Met de juiste begeleiding van een psycholoog kan het veel verlichting geven of zelfs je trauma verhelpen. Denk je dat EMDR iets voor jou is? Of heb je nog vragen over EMDR? Ons verwijsteam staat voor je klaar. Bel ons op 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned