Wat voor invloed heeft social media op ons?
Recent onderzoek toont aan dat de invloed van social media sterk varieert per leeftijd en geslacht. Het heeft vooral veel invloed op jongeren in de adolescentiejaren (10-24 jaar). Dit komt doordat jongeren in deze fase veel veranderingen doormaken, zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. In deze periode leer je omgaan met anderen, ontwikkel je je zelfbeeld en leer je hoe je vriendschappen opbouwt.
Vooral jongeren zijn gevoelig
Onderzoekers ontdekten dat jongeren van 10 tot 15 jaar minder tevreden zijn over hun leven als ze veel op social media zitten. En jongeren tussen 16 en 21 jaar zijn minder tevreden als ze weinig of juist heel veel op social media zitten. Geslacht speelt ook een rol: jongens en meisjes gebruiken social media verschillend. Onderzoekers zagen dat meisjes tussen 11 en 13 jaar gevoeliger zijn voor de invloed van social media, terwijl dit bij jongens pas vanaf 19 jaar gebeurt.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Ook is het brein van jongeren erg gevoelig voor wat anderen van hen vinden, of dat nu positief of negatief is. Als iemand bijvoorbeeld een opmerking maakt over hun muzieksmaak of uiterlijk, reageren jongeren hier sterker op. Daarnaast is hun impulsenbeheersing nog volop in ontwikkeling, waardoor ze extra gevoelig zijn voor emotionele dingen op social media. Met andere woorden, jongeren die veel op social media zitten, laten zich sterk beïnvloeden door likes en reacties.
Met elkaar vergelijken
Niet alleen jongeren, maar wij allemaal vergelijken ons vaak met anderen. Dit heet sociale vergelijking en kan heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld als je in een sportteam zit en een teamgenoot wordt beter, kan dat jou motiveren om harder te trainen. Door naar anderen te kijken, kan je geïnspireerd raken en doelen stellen om zelf te groeien. Maar als je jezelf vergelijkt met een influencer, zangeres, topsporter, acteur of een rijk persoon, kan dit schadelijk zijn. Dit heet opwaartse sociale vergelijking. Je vergelijkt jezelf met iemand die een onrealistisch leven leidt en denkt dat dit de norm is.
Perfectie is de norm
We denken dat perfectie mogelijk is en streven altijd naar een mooier, gezonder en perfecter leven. Dit geeft ons druk om hoge verwachtingen waar te maken, wat stress en angst veroorzaakt. We zijn nooit tevreden en zoeken altijd naar meer, wat ons leeg en ontevreden maakt. Op social media vergelijken we ons steeds met anderen, wat slecht is voor ons zelfbeeld. We willen onszelf steeds verbeteren, wat tot een identiteitscrisis kan leiden. Maar wat wil jij zelf eigenlijk?
Lees meer over de voor- en nadelen van social media in het artikel Welke invloed hebben social media op jou?
Hulp bij identiteitscrisis
Bij een identiteitscrisis twijfel je aan alles. Wie ben je als je niet aan alle verwachtingen voldoet? Een vraag waar iedereen weleens mee worstelt. De zoektocht naar jezelf kan eenzaam voelen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Een psycholoog kan je steun bieden en je een zetje in de juiste richting geven. Hij of zij houdt je een spiegel voor en stelt je de juiste vragen, zodat je antwoorden vindt op levensvragen. Wil je weten hoe wij je verder kunnen helpen? Plan een gratis adviesgesprek in of bel 085 4014 720. We denken graag met je mee.