Skip to content

Waarom jongeren zich juist nu eenzaam voelen

Eenzaamheid ligt op de loer wanneer sociaal contact niet meer spontaan is en veel gewoontes wegvallen. Volgens I&O Research voelt meer dan de helft van de jongeren zich in de huidige tijd eenzaam. Dat is meer dan alle andere leeftijdscategorieën. Je zou misschien denken dat iedereen ongeveer evenveel last heeft van het thuiszitten en het gebrek aan spontaan contact. Maar waarom voelen juist jongeren zich meer eenzaam? Onze Psyned psycholoog Susannah Chernowitz sprak erover in het NOS journaal (te zien vanaf minuut 7:53 tot 9:42).

| 29 mei 2020

Wat is er anders?

Het is voor de jongere generatie erg belangrijk om zich verbonden te voelen met hun werk. Dit geeft een gevoel van richting, zelfwaardering en verbinding. Sociaal contact met collega’s speelt hierin een grote rol. Echter, wanneer je niet meer dagelijks contact hebt met de werkplek en je collega’s, kan dit gevoel van verbinding verzwakken en eenzaamheid veroorzaken.

Ook heb je op deze leeftijd thuis misschien minder mensen om je heen. Je hebt (nog) geen kinderen en/of bent misschien single. Vaste contacten, zoals bijvoorbeeld met andere ouders van school zijn minder vanzelfsprekend. Ten slotte, voor deze jongvolwassenen speelt een groot deel van het sociale leven zich af in de stad, in de cafés of in andere publieke ruimtes. Dat kan nu even niet, waardoor je ook makkelijker eenzaam wordt.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Klik hier voor het item waarin Susannah vertelt over eenzaamheid onder jongeren (minuut 7:53 tot 9:42)

3 tips tegen eenzaamheid

Iedereen zal moeten leven met de realiteit, maar dat betekent niet dat je niet actief iets aan jouw eenzaamheid kunt doen. Deze 3 tips kunnen jou helpen:

Tip 1: Maak tijd voor persoonlijk contact

We hebben persoonlijk contact nodig om gelukkig en gezond te blijven. Het is minder vanzelfsprekend dat je elkaar tegenkomt. Daarom is het belangrijk om hier wat extra tijd en moeite in te steken. Plan in dat je die vriendin of dat familielid gaat (video)bellen. Wees je ervan bewust dat het nu veel minder vanzelfsprekend is om contact te hebben met anderen en steek er actief tijd en energie in.

Tip 2: Probeer een ander te helpen

Als je vermoedens hebt dat iemand in je omgeving eenzaam zou kunnen zijn – al is het alleen omdat je anders wel regelmatig contact had – bel diegene eens op. Eenzaamheid is een bestaand maatschappelijk probleem. We zijn er allemaal gevoelig voor en we kunnen er samen gemakkelijk iets aan doen.

Tip 3: Stel doelen en blijf bezig

Dit helpt jou de tijd door te komen en zorgt ervoor dat jij nog steeds een gevoel van voldoening hebt. Soms kan het inderdaad even eenzaam zijn, maar niets doen zal dat gevoel alleen maar versterken. Neem het heft in handen en je zult merken dat je ongeacht de situatie beter zult voelen.

Geef het de tijd

Er is veel veranderd en dat heeft tijd en aanpassing nodig. Samen kom je deze situatie beter door, maar toch kan het nog lastig zijn. Naast eenzaamheid is stress ook iets wat je kunt ervaren in deze periode. Lees hier meer over omgaan met stress. Wij geven jou nog meer tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned