Maternal gatekeeping
Dit is een term die toepasbaar is op vrouwen die de taken in gezin en huishouding naar zich toetrekken. Het is een neiging die ik zelf goed ken en die mij een burn-out opleverde. En ik kom het ook veel tegen in tegen mijn werk als relatietherapeut.
Vrouwen gaan na thuiskomst door met werken. Erger nog, als ze thuis komen begint in feite de tweede werkdag! Even nog de was in de droger, de gymtas van de kinderen klaarleggen, snel de vaatwasser uitruimen en… ‘oh ja, trouwens…. wat doen we met de verjaardag van Emma?’
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Veel vrouwen pakken klussen sneller op, houden zo het overzicht. Er komen veel stellen bij ons waarvan de vrouw wil dat hij óók eens, en uit zichzelf deze taken oppakt – ‘want anders blijf ik verantwoordelijk’. Sinds de komst van de kinderen is het scheefgegroeid, wordt vaak opgemerkt. Vaak zien vrouwen hun eigen aandeel in die scheefgroei niet. De gymtas moet een dag van te voren klaar liggen; de vaatwasser moet vóór het koken uitgeruimd worden, de was moet nu in de droger, etcetera, etcetera.
Op mijn voorstel om meer aan hem over te laten, reageert ze, terwijl ze naar voren gaat zitten: “Oh nee, dan gaat het helemaal mis! Dan krijgt ze ongewassen gymkleren mee” of “dan gebeurt het pas ’s avonds laat en erger ik me de hele avond”. Kortom, zij wil dat hij meer doet, uit zichzelf én op haar manier. Hij denkt steeds vaker: “Wat ik ook doe, het is nooit goed genoeg”. Hij bemoeit zich steeds minder met het huishouden en de kinderen en vindt het wel best zo. “Zij kan dat nu eenmaal beter….”, zegt hij, onderuitgezakt.
Het verschil wordt groter. Wat nodig is, is dat hij zijn ruimte in de opvoeding en de huishouding terugneemt, zonder bang te zijn voor haar kritiek: zelf doen, op zijn manier! Wat haar te doen staat is loslaten dat het op haar manier moet én de boel desnoods eens in de soep durven laten lopen.
Bijna alle vrouwen durven tegelijkertijd met een gerust hart een paar dagen weg te gaan. Ze vertrouwen erop dat hun partner de kinderen eten geeft, dat zij hun tanden poetsen en dat hij ze op tijd naar school brengt. Dat de was dan een dag in de wasmachine zit en de gymkleren ongewassen zijn, is geen probleem. Waarom is het dan wel een probleem als zij thuis is?
Dit artikel verscheen op zaterdag 12 maart 2016 in Trouw.
© 2016 Psychologen Nederland