Waarom ben ik zo moe?
Je vermoeidheid kan door verschillende dingen komen. Misschien is je slaapkwaliteit niet goed. Het gaat niet om hoe lang je in bed ligt, maar hoe diep je slaapt. Of je wordt op het verkeerde moment wakker. Tijdens je slaap doorloop je vier fases: inslapen, lichte slaap, diepe slaap en droomslaap. In een goede nachtrust doorloop je deze cyclus ongeveer vijf keer. Word je tijdens een diepe of droomslaap gewekt, bijvoorbeeld door je wekker, dan word je moe wakker.
Stress kan je ook moe maken. Het zorgt ervoor dat je slechter slaapt, ongezondere keuzes maakt en dat je blijft piekeren. Dit kost veel energie. Te veel stress kan leiden tot oververmoeidheid, overspannenheid of zelfs een burn-out.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Niet alleen je mentale gezondheid speelt een rol in hoe energiek jij je voelt, ook je lichamelijke gezondheid doet dat. Ziektes kunnen je moe maken; denk aan de ziekte van Pfeiffer, bloedarmoede of een vitaminetekort. Voeding bepaalt ook hoe je je voelt, dus eet gezond en gevarieerd. Weinig beweging kan je conditie verslechteren, waardoor je sneller moe wordt.
Wat kan ik doen tegen vermoeidheid?
Het is belangrijk dat je de oorzaak van je vermoeidheid achterhaalt, zodat je weet waar je aan kan werken. Als je niet weet wat de oorzaak is, kan je ook een hoop doen. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
Neem je levensstijl onder de loep
Je levensstijl kan een grote oorzaak van vermoeidheid zijn. Ga eens na: eet je wel genoeg, of juist te veel? Eet je gezond en gevarieerd? Beweeg je genoeg? Hoeveel alcohol drink je? Door hierbij stil te staan en te kijken wat je kan verbeteren, kan je al een groot deel van je vermoeidheidssymptomen tegengaan.
Probeer elke dag minstens een half uur te bewegen en af en toe intensiever te sporten. Dit houdt je lichaam fit. Drink niet te vaak en te veel alcohol; het kan je slaapkwaliteit verslechteren. Rook je? Stoppen kan je ook helpen om minder moe te zijn. Vermijd cafeïne vlak voor het slapen; beperk het liever tot de ochtend en vroege middag.
Verbeter je slaap
Te weinig slaap is een veelvoorkomend probleem dat je vermoeid maakt. Probeer daarom op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan, en wijk daar niet te veel van af. Ontspan voordat je gaat slapen. Vermijd je telefoon, tv of laptop een uur voor het slapengaan. Kijk geen televisie in bed en zet je telefoon op stil, zodat je ongestoord kan slapen. Maak je slaapkamer donker en zorg voor een aangename temperatuur.
Probeer te ontspannen
Het klinkt simpel, maar veel mensen hebben de neiging om voortdurend ‘aan’ te staan. Je bent altijd bereikbaar, consumeert voortdurend nieuws of werkt nog even door om iets af te krijgen. Deze constante prikkels maken het moeilijk om echt te ontspannen. Het is belangrijk om inspanning af te wisselen met ontspanning. En als je ontspant, probeer dan ook écht te ontspannen. Leg je telefoon weg en neem de tijd om tot rust te komen. Het kan ook helpen om je meldingen uit te zetten en op vaste momenten je berichten te lezen en te beantwoorden. Vind je dat moeilijk? Dat is normaal en misschien betekent het wel dat je er echt behoefte aan hebt. Durf daarom stil te staan. En dit bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk. Een paar minuten ‘niksen’ kan soms al veel effect hebben.
Wees aardig voor jezelf
Als je perfectionistisch bent en erg streng bent voor jezelf, raak je sneller vermoeid. Probeer af en toe een momentje te pakken en jezelf te vragen of je niet te streng bent voor jezelf. Het is belangrijk dat je zelf de controle houdt en niet meer van jezelf verwacht dan nodig is. Als je hier moeite mee hebt, kan het helpen om in gesprek te gaan met een psycholoog. Hij of zij kan je helpen om de controle los te laten die je wilt hebben over alles om je heen, zodat je meer tot rust kan komen.
Leren omgaan met vermoeidheid
Lukt het niet om van je vermoeidheid af te komen? Een psycholoog kan je op weg helpen. Samen ontdekken jullie de oorzaak van je vermoeidheidsklachten, dit kunnen stress, angst, slaapproblemen of iets anders zijn. Als de oorzaak duidelijk is, gaan jullie gericht aan de slag. Je leert bijvoorbeeld ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen en timemanagement. Of je pakt negatieve gedachten aan met cognitieve gedragstherapie, waarbij je belemmerende gedachten vervangt door helpende gedachten. Wil je weten hoe wij je verder kunnen helpen? Neem gerust contact op met ons verwijsteam. Dit doe je door een adviesgesprek te plannen of bel ons op 085 – 4014 720.