Skip to content

Uitkomen voor je geaardheid: vieren of voor je houden?

Toen ik mijn broer vroeg wat voor hem een drempel was om uit de kast te komen, gaf hij aan dat hij zich niet gesteund voelde door de maatschappij. Hij had het idee dat homoseksualiteit fout was. Dit omdat ‘homo’ vaak wordt gebruikt als scheldwoord. Uiteindelijk heeft mijn broer de moed gevonden om hier wel voor uit te komen. Echter weet ik, dat dit voor veel mensen nog een flink obstakel is.

Britt | 02 aug 2018

Mijn broer is als eerste naar mij gekomen toen hij het wilde vertellen. Ik lag al in bed want de volgende ochtend moest ik vroeg op. Mijn broer kwam mijn kamer binnen en hij is bij mij in bed komen liggen. Hij vertelde dat hij ergens mee zat, maar dat hij niet goed wist hoe hij het moest vertellen. Hij begon te huilen en hij vertelde mij dat hij op jongens viel, maar dat hij zo bang was voor de reactie van naasten. Op dit moment heb ik hem een knuffel gegeven en ik heb hem duidelijk gemaakt dat hij altijd eerlijk kan zijn tegen ons. De volgende dag heeft hij de moed bij elkaar geraapt om naar onze ouders te gaan. Hij heeft het hen verteld en beide hebben gelukkig gereageerd zoals hij had gehoopt. Ze waren onbevooroordeeld en ze wilden dat hij deed waar hij gelukkig van werd.

Helaas is het voor veel mensen moeilijk om hun geaardheid bespreekbaar te maken. Velen zijn bang voor de reactie van de maatschappij. Om homoseksualiteit meer bespreekbaar te maken zijn er verschillende manieren bedacht, een daar van is de Gay Pride.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Gay Pride, trots zijn op je ware ik

De allereerste Gay Pride was een protest wat werd gehouden in New York, dit was in 1970. De aanleiding tot dit protest waren de Stonewall rellen die op 28 juni 1969 hebben plaatsgevonden in de wijk Greenwich Village. The Stonewall Inn was een beroemde homokroeg waar jarenlang treiteringen en geweldpleging had plaatsgevonden door de politie. Toen de kroeg hardhandig werd ontruimd door de politie was de maat vol en zo werd een demonstratie opgericht. Bij de demonstratie stonden homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en voornamelijk travestieten op voor de LHBI-rechten. Deze rellen worden gezien als het startsein van de hedendaagse emancipatiebeweging.

De eerste Gay Pride in Amsterdam werd gehouden in 1996, 26 jaar later dan in New York. Deze Gay Pride werd gezien als een cadeautje van de burgemeester voor de stad om de vrijheid en diversiteit te vieren. Het is tijdens de Pride belangrijk om op te komen voor het kunnen zijn wie je bent, kunnen laten zien hoe je je voelt en trots kunnen zijn op je ware ik. Het is dus een veelomvattende Pride waardoor de naam ‘Gay Pride’ is vervangen door ‘Pride Amsterdam’. De Pride draait om het vieren van vrijheid, van eigenheid en van liefde. Of je nou op man of vrouw valt, je man of vrouw voelt, allebei of geen van beiden, je graag uitbundig kleedt of liever niet opvalt, jong of oud bent, uit de stad of uit een dorp komt: iedereen hoort erbij!

Weetjes over homoseksualiteit:
– Homoseksualiteit heeft tot 1973 in de ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ (DSM) gestaan. De DSM is het handboek waarin alle geestelijke ziekten en stoornissen staan. De eerste DSM is geschreven in 1952 door een aantal psychologen en psychiaters. Dit betekende daarom dat homoseksualiteit een geestelijke ziekte was. Gelukkig is de DSM inmiddels een aantal keer herschreven en wordt homoseksualiteit nu gezien als een geaardheid.
– Volgens wetenschappers is minimaal 5% van de wereldbevolking homoseksueel. Helemaal zeker kunnen we dat niet zeggen, dit omdat het in sommige landen helaas niet gebruikelijk is om uit te komen voor je geaardheid.
– Mensen zijn niet de enigen die homoseksueel kunnen zijn. Ook dieren beginnen soms een relatie met een exemplaar van hetzelfde geslacht. Vooral pinguïns zijn beroemd om hun homoseksuele relaties. Soms voedt een homokoppeltje zelfs een babypinguïn op. Dat is niet alleen schattig, maar ook belangrijk om te weten. Dit is namelijk een teken dat homoseksualiteit niet aangeleerd is, maar aangeboren.

Heb jij moeite met uitkomen voor je geaardheid?

De Pride Amsterdam is er voor iedereen en het gaat om het vieren van vrijheid, eigenheid en liefde. Maar misschien ben je nog helemaal niet zo ver en heb je er moeite mee om uit te komen voor je geaardheid. Uitkomen voor je geaardheid is ook niet zomaar iets, het vergt veel moed, tijd en zelfkennis. Dit gaat vaak gepaard met veel schaamte en angst om je naasten teleur te stellen. Je moet je ouders, familie en vrienden vertellen dat je op een bepaald geslacht valt, tegen de verwachtingen in, en dat is niet altijd makkelijk om te doen. Eigenlijk denk ik dat het voor niemand makkelijk is om te doen. Weet in ieder geval dat je niet de enige bent die hier tegenaan loopt.

Het belangrijkste voor het uitkomen voor je geaardheid is zelfacceptatie. Volgens Rob van Ierland van Soa Aids Nederland is zelfacceptatie een voorwaarde om op een ‘goede manier’ uit te komen voor je geaardheid. “Wanneer je jezelf accepteert, kun je nare opmerkingen van omstanders beter relativeren”, legt hij uit. Het is dan ook niet raar dat je jezelf niet bent, als je omgeving nog van niets weet. Dan heb je namelijk het gevoel dat je je anders voordoet dan je bent, legt Van Ierland uit.

Daarnaast ben ik van mening dat het belangrijk is om te beseffen dat je jezelf moet kunnen zijn. Als mensen niet om kunnen gaan met wie je daadwerkelijk bent, is het de vriendschap dan waard? Gunnen zij jou dan het geluk wat je verdient? Zijn dit daadwerkelijk mensen die genoeg om jou geven? Ondanks dat het moeilijk kan zijn, wil ik je vragen om proberen daarboven te staan en te kiezen voor je eigen geluk.

Mocht je het lastig vinden om uit te komen voor je geaardheid en wil je hier professionele hulp bij krijgen, dan kan dat. Bij Psychologen Nederland bieden wij de optie om (anoniem en zonder verwijzing van de huisarts) in gesprek te gaan met een behandelaar die hierin gespecialiseerd is. Je mag mij bellen op het nummer 085-4014720, ik zal dan samen met je op zoek gaan naar een behandelaar bij jou in de buurt!

© 2018 Britt – Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned