Voor mensen met een burn-out is het belangrijk om niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk gezonder te worden. Journalist Bregje Hofstede, die op haar 24ste een burn-out kreeg, schreef voor De Correspondent over haar eerste poging om haar lichaam opnieuw te waarderen – door hypergezond te leven en te eten. Helaas had dit voor haar niet het gewenste effect. Waarom niet? Omdat ze te gezond probeerde te leven.
Kan dat, té gezond leven? Ja. Er is zelfs een naam voor: orthorexia, een obsessie met gezonde voeding en sport. Orthorexia is weliswaar geen officiële erkende stoornis, maar de symptomen die er mee geassocieerd worden zijn wijdverspreid. Je ziet het terug in apps die je stappen tellen, Fitbits die je hartslag meten en de vele foto’s op social media van afgetrainde lijven en supergezonde salades.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Er is niets mis met bewust omgaan met je voeding en lijf op zich, integendeel. Het probleem met mensen die orthorexia hebben is dat ze erin doorslaan en obsessief gedrag vertonen. Hierdoor lopen ze het risico dat ze ondervoed raken, of mentale klachten krijgen als depressiviteit en schuldgevoelens.
Orthorexia en burn-out
In het geval van een burn-out is dit extra gevaarlijk; veel moeten van jezelf, gedrevenheid en perfectionisme zijn namelijk veelvoorkomende oorzaken van een burn-out. Strenge eisen stellen aan jezelf over hoe gezond je moet leven zou dus weleens geheel averechts kunnen werken, en je burn-out symptomen alleen maar langer laten doorzetten.
Zoals ook bij Hofstede gebeurde. Zij zette een streng regime voor zichzelf om elke dag na te leven. Elke dag koud douchen en wandelen, nooit iets ongezonds eten, geen koffie en thee, yoga, stipt op tijd naar bed, het was een strak schema. Dit hielp een tijdje, zodat ze weer aan het werk kon. Toch stopte de verbetering en kreeg ze heftige terugvallen. ‘Ik kon wandelen, avocado’s eten en lavendelolie snuffelen tot ik een ons woog, echt goed voelde ik me niet.’
Wat er fout ging: eigenlijk probeerde ze nog steeds probeerde haar lichaam te beheersen, in plaats van ernaar te luisteren. Zoals Hofstede het zelf zegt: ‘Op die [obsessieve] manier droeg ‘aandacht voor mijn lijf’ niets bij aan een betere balans tussen lichaam en geest, maar hielp ze me vooral om dieper in te teren op mijn fysieke reserves.’
Begrijp ons niet verkeerd: bij het herstellen van een burn-out is aandacht voor je lichaam is zeker belangrijk, en gezond eten kan zeker een goede bijdrage leveren aan je herstel. Maar trap niet in die val van de gezondheidsrage.
Wil je meer weten over de oorzaken en behandeling van de burn-out? Lees voor een overzicht dit artikel op onze blog. Uiteraard kan je ook altijd bij ons terecht met je hulpvraag via ons telefoonnummer 085-4014720, voor een oriënterend gesprek of een afspraak met een psycholoog bij jou in de buurt.
© 2016 Psychologen Nederland