Skip to content

The Drama Queen Show

De dramadriehoek, wat een boeiend fenomeen. Pak een willekeurige soap erbij en je kunt er donder op zeggen dat je de dramadriehoek keer op keer in actie zet. In full effect.

Psyned - Psychologen Nederland | 17 dec 2015

Arnie die Linda aanklaagt omdat ze ook wat voelt voor Peter, Linda die in de slachtoffer-rol kruipt en Peter die haar komt redden. Zodat Arnie hem weer aan kan klagen. Of juist in de slachtoffer-rol schiet. And so on and so forth.

Voordat ik verder uiteenzet wat de dramadriehoek is, bedenk dan eens voor jezelf: welke van de volgende rollen heb jij het meest in je? De Aanklager (iemand die anderen naar beneden haalt en ze kleineert), de Redder (hij of zij die reageert door hulp te bieden vanuit een superieure positie en daarbij denkt: ‘ik moet al die anderen helpen omdat zij zelf niet competent genoeg zijn om zichzelf te helpen’) of het Slachtoffer (iemand die soms een Aanklager zoekt die hem of haar naar beneden haalt, of een Redder die hulp biedt).

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Aanklager, Redder of Slachtoffer?

Denk er even rustig over na, zie desnoods wat interacties voor je die jij hebt met de mensen om wie je het meest geeft. Wat ben jij dan? Een Aanklager, een Redder of een Slachtoffer? Arnie, Peter of Linda?

Zo schuilen er in mij twee rollen. Al mijn hele leven zorg ik graag voor de ander. Soms help ik iemand (in mijn ogen) oprecht, en op andere momenten haal ik anderen naar beneden, en kleineer ik ze. En dan voel ik me zogenaamd beter over mezelf.

Heb jij inmiddels al bedacht welke rol(len) jouw voorkeur heeft(/hebben)? Want dan volgen nu de mantra’s (of wat jij – onder meer – te leren hebt in het leven, de erkenning) van de drie verschillende rollen:

  • De Aanklager: heeft te onderkennen dat grenzen en structuur bescherming en ruimte bieden.
  • Het Slachtoffer: helpt het om te realiseren dat je dingen zelf kunt doen, zonder dat je ze alleen hoeft te doen.
  • De Redder: zal moeten inzien dat zorg voor jezelf voorwaarde is voor zorg voor een ander.

Welke rol neem jij in?

Of je het nou wilt of niet, de kans is levensgroot dat je jezelf herkent in één of meerdere van deze rollen. Het kan verschillen per relatie die je onderhoudt, en door in zo’n rol te schieten, reageer je meer op het verleden dan op het hier-en-nu. Je gebruikt op zulke momenten strategieën waarvan je toen besloten hebt ze over te nemen van bijvoorbeeld je ouders.

Nu dan, vertel, welke rol neem jij gewoonlijk in? Waarom doe je dat? En dan de hamvraag, zou je dat wel eens op een andere manier willen doen…?

PS: Arnie, Linda en Peter waren de eerste en tevens laatste namen die me te binnen schoten, veel verder reikt mijn soap-kennis niet… 😉

© 2015 Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned