Skip to content

Rust in de Tent met Lichaamsgerichte Psychotherapie

Je hoofd loopt om! Het is overal een zooitje… Je agenda puilt uit: afspraken, afspraken en doorgehaalde afspraken. Iedereen wil iets van je en alles lijkt te veel. Er zijn momenten dat je je haren uit je hoofd wilt trekken en gillen: IK WIL RUST IN DE TENT!!!

Walter Goeting | 31 mrt 2016

Denk je eens in: bedrijven reorganiseren en mensen komen op straat te staan. Of je partner kondigt aan: ‘Ik ga bij je weg’. Een dreigende echtscheiding veroorzaakt vaak schulden of ziekte. Allemaal deuken in ons welbevinden: slecht slapen, chaos in je hoofd, nek- en hoofdpijn, vermoeidheid. Op de vraag ‘Waar heb je nu behoefte aan?’ is het antwoord dan al snel: IK WIL RUST IN DE TENT!!!

Misschien is de puinhoop die we hier beschrijven wel erg dik aangezet, maar het kan vaak zo voelen. Wat is er aan te doen? Hoe krijg je weer vat op je dagelijkse leven en inderdaad: hoe krijg je rust in de tent?

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Met lichaamsgerichte coaching of therapie zet je de eerste stap. Jij neemt het heft weer in eigen hand. Want hoe vreemd het ook mag klinken: om ‘rust in de tent’ te creëren is er actie nodig! Oude patronen moeten op de schop! Hoe je omgaat met prikkels die op je af komen: het roer moet om!

Eenvoud

Via lichaamswerk ga je de hectiek in jezelf ‘te lijf’. Samen inventariseren we hoe op simpele wijze orde is aan te brengen in de gevoelens van de hectiek van werk, huis, gezin en vrije tijd. “Terug naar de eenvoud” is het motto van de therapie die we met ontspanning én humor verder sámen gestalte geven.

Aan het einde van de therapie heb je antwoord op de vragen:

  • Hoe kan ik grenzen stellen?
  • Hoe kan ik mijn lichaam en geest tot rust krijgen?
  • Hoe ga ik om met mijn emoties?
  • Hoe neem ik mijn eigen verantwoordelijkheid?

Kwetsbaarheid

In de sessies lichaamsgerichte therapie of coaching helpen we je om op zoek te gaan naar de spanning in je denken én in je lijf. Vaak zien we dat bij gespannen mensen die dreigen burn-out te raken lichamelijke aspecten snel te herkennen zijn. Je kan je lijf niet meer helemaal ontspannen, de ademhaling wordt hoog en oppervlakkig, er is trillen, zweten: je zit niet lekker in je vel.

Door de spanning op te zoeken (en daar zijn mooie oefeningen voor) krijg je de kans er uitdrukking aan te geven. Voel eens wat er gebeurt als je de spanning letterlijk van je af slaat: door luchtboksen, of stompen op een boksbal en daar gelijk ook geluid aan te geven? Of : als je dieper door ademt en die lang vastgehouden zucht eens los laat gaan en maar even het risico loopt dat anderen je een zwakkeling vinden: door je kracht of je kwetsbaarheid letterlijk te tonen, voel je je al weer een stuk beter in je vel.

Ontroering

Als de spanning al langer in je leeft, zal de spierspanning ook hardnekkiger zijn. Vaak is je lijf en je dagprogramma dan eigenlijk al helemaal afgestemd op die spanning. Dan is er meer nodig dan oefenen met ruimte maken. Dan zal het nodig zijn om samen met de therapeut op zoek te gaan naar de bron van je spanning.

Niet zelden ligt die spanning in het verleden en is die spanning gekoppeld aan een overlevingsstrategie. Inzicht in je eigen patronen helpt je dan nieuwe keuzes te maken en stappen te zetten naar een nieuwe manier om in het leven te staan. Oók letterlijk: ga staan en zet je lijf eens in de houding van een nieuw ‘ik’? Ontroering verraadt dan heel vaak een diepgevoeld ‘ja’ tegen het heft in eigen hand en je eigen verantwoordelijkheid weer pakken.

Grenzen stellen

Een grote bron van spanning is het achterwege laten van het stellen van grenzen, het ‘nee’ zeggen tegen een wereld die van alles van je wil. Denk eens aan je werk, sociale leven of je relatie… en stel je zelf de vraag: ‘hoe ga ik eigenlijk om met mijn grenzen?’. Vaak zijn wij bang de ander te kwetsen, te kort te doen of hebben wij het idee dat ‘als ik alles doe wat de buitenwereld van mij vraagt, ik er pas echt toe doe’. Dan word ik gezien en word ik leuk gevonden.

Er zijn allerlei (ervarings- en lichaamsgerichte) oefeningen om op zoek te gaan naar jouw grenzen en de manier waarop je eigenlijk grenzen stelt. Dat stellen van grenzen is direct gekoppeld aan je zelfvertrouwen: ze gaan hand in hand. Dus werken aan je grenzen is werken aan je zelfvertrouwen. Het is het ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Uiteindelijk heeft de omgeving daar ook profijt van.

© 2016 Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned