De eerste paar vragen gaan over hechting. Ben je benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe dan hier de hechtingtest.
Ik denk dat ik een angstige hechtingsstijl heb en ik zou hier graag meer over willen weten.
”Allereerst is goed om het verschil tussen veilige en onveilige hechting te snappen. Wanneer je veilig gehecht bent, vertrouw je erop dat de ander er voor je is. Als je onveilig gehecht bent doe je dit niet. Dit kan twee kanten opgaan: of je legt de schuld bij jezelf ‘ik ben niet oké’. Je wil dan continu bevestiging zoeken bij de ander dat je wel oké bent en dit kan zich uiten in verlatingsangst. Of je hebt jezelf wijs gemaakt dat een ander er niet voor je is. Je wordt dan onafhankelijk en leert jezelf aan dat je niemand nodig hebt. Als mensen met een angstige hechtingsstijl een relatie krijgen, wat in de praktijk vaak gebeurt, gaan deze behoeftes elkaar versterken. Ook wel een push and pull effect.”
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Wat zijn de triggers van een angstige hechtingsstijl? En hoe ga je daarmee om?
”Wat het allerbeste werkt is ondersteuning via therapie. Maar dit hoeft zeker geen vereiste te zijn wil je van je angstige hechtingsstijl afkomen. Een veilig gehechte partner kan je van je angstige hechtingsstijl afhelpen door te laten zien dat het oké is en jij oké bent. Hoe beter jij je eigen hechtingsstijl kent en hoe beter jouw partner die van jou kent. Hoe beter jullie er samen mee om kunnen gaan.”
Daarnaast is het zo dat niemand van pijn houdt. Je probeert afleiding te zoeken, de pijn te onderdrukken, jezelf te verdoven om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Bij verlatingsangst gaan mensen bijvoorbeeld continu opzoek naar de bevestiging van hun partner. Als je die hebt gekregen word je even rustig. En wanneer je bindingsproblemen hebt neem je afstand om even van het beklemmende gevoel af te komen. Al deze strategieën van controle werken niet goed, want even later komt je angst gewoon weer terug. Het beste kan je oefenen met het gevoel aangaan. En erachter komen dat er niks ergs gebeurt als je dit doet. Zo blijft je gevoel niet aan je knagen.’’
Als je dus verlatingsangst hebt, hoe kan je mensen toelaten?
”Dat is niet automatisch makkelijk. Het vergt een lange adem, geduld en compassie voor jezelf. Je moet uitzoeken hoe je jezelf kan zijn in verbinding met de ander. Als je je volledig verliest in een bepaalde drang, raak je ook een stukje van jezelf kwijt. Probeer je dus bewust te zijn van de angst en van jezelf te weten dat het angst is wat je tegenhoudt.”
De volgende vragen gaan over daten en single zijn.
Hoe ga je als single 30-jarige om met de druk van de maatschappij?
”Het gaat hier vooral om acceptatie en bewust zijn. Allereerst is het oké als je de behoefte niet voelt om te settelen. Iedereen bewandelt zijn eigen pad. Wat ook kan helpen is het zinnetje waar je last van hebt op papier te schrijven. Misschien is die bij jou wel ‘er is iets mis met me, want ik heb geen relatie’. Bekijk dit zinnetje eens en voel wat het met je doet. Waarschijnlijk een best naar gevoel want het is helemaal geen leuke (en ook irrationele) gedachte. Maak nu een prop van dit papiertje en gooi deze weg. Schrijf nu op ‘Ik ervaar de gedachte dat er iets mis met me is.’ Nu gooi je ook dit papiertje weg. Niet alleen creëert dit afstand maar het werkt ook door. Deze methode kan dus goed werken als je last hebt van dit soort gedachten.” Deze oefening komt uit Acceptance and commitment therapy (ACT). Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze ACT pagina of luister onze podcast afleveringen over negatieve gedachten.
Hoe zorg ik dat ik in de beginfase van het daten niet te snel emotioneel betrokken raak?
”Ik zou jezelf eerst de vraag stellen: waarom wil je dat niet? Is het erg om je te verliezen in de liefde? Dat is toch heel fijn? Ik kan wel begrijpen dat het moeilijk is als je op ‘foute’ mannen of vrouwen valt. Of naar je dates toe altijd iets te enthousiast bent. Dus de vraag die je jezelf eerst moet stellen is: waarom is het erg emotioneel betrokken te zijn? Er is niets mis met genieten.”
De volgende vragen gaan over relaties. Bekijk hier onze relatiepagina’s als je meer wil weten over relaties, relatieproblemen of relatietherapie.
Mijn vriend heeft een depressie waardoor hij veel piekert en twijfelt. Ook aan onze relatie. Hoe kom ik erachter dat dit door zijn psychische klachten komt? En hoe maak je die keuze om daarop te wachten?
”Kijk terug: hoe was het begin van jullie relatie? Dit is namelijk de voedingsbodem voor jullie relatie. Zat hij toen ook al vol met twijfels? Dan wordt dit een grotere uitdaging. Dan gaat het niet alleen om de psychische belastbaarheid van je partner, maar is er misschien meer aan de hand.
Wat ook slim om te doen is je naasten te betrekken. Zit je vriend (nog) in therapie? Ga een keer mee en maak dit bespreekbaar. Dat is namelijk waardevol voor iedereen. Voor jou, je vriend en ook de behandelaar kan zo het grotere plaatje zien. Ook jij kan leren wat je als partner het beste kan doen. Moet je hem achter de broek aanzitten? Of juist hem laten? Een therapeut kan hier heel goed ondersteuning in bieden.
Daarnaast kan je ervoor kiezen om te leren omgaan met de situatie en er iets uit te halen voor jezelf. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Als er iets voor jou niet klopt, ben je niet per se verplicht om in de relatie te blijven. Misschien voel je wel veel druk; de relatie moet door blijven gaan en het moet goedkomen. Maar, alles is mogelijk.’’
Mijn vriend en ik heb al een aantal jaren een relatie. Nu merk ik dat we in een sleur komen. Hoe ga je daarmee om?
”Het allerbelangrijkste hierin is om bewust tijd voor elkaar te maken. Ga leuke dingen doen: uiteten of wandelen. Of als je kinderen hebt, regel oppas en ga een avondje uit. Wat vaak ook al helpt is ’s avonds, al is het maar tien minuten, even bij elkaar inchecken. Waar zijn jullie blij mee? Hoe gaat het écht met de ander? Soms weten koppels niet waarover ze het moeten hebben. Het kan dan helpen iets van tevoren te bedenken. Maar ook samen een nieuwe hobby zoeken of een nieuw project starten kan al veel doen.”
Ik merk dat de seksuele behoeftes van mij en mijn partner niet overeenkomen. Wat kunnen we doen?
”Als het gaat om seksuele behoeftes kunnen er veel onderliggende redenen zijn waarom iemand wel of geen behoefte heeft aan seksueel contact. Eigenlijk begint het ’s ochtends al bij het vuilnis buiten zetten. Dat klinkt gek, maar bewust bezig zijn met elkaar versieren kan al een hele hoop voor jullie doen. Als je weet dat je partner het fijn vindt als jij het vuilnis buiten zet, kan je op die manier bewust bezig zijn met iets voor de ander doen. Zo wakkeren jullie (weer) dingen bij elkaar aan. Op die manier ben je de hele dag bezig met elkaar versieren. En dat brengt weer veel positiviteit in de relatie.
Ook is het zo dat mannen en vrouwen een andere cyclus van opwinding hebben. Bij mannen gaat opwinding vaak sneller dan bij vrouwen. Als jullie te snel gaan, kan het lijken alsof er een verschil in behoefte is. Maar eigenlijk is het het tempo wat niet gelijkloopt. Mannen en vrouwen hebben over het algemeen een gelijk libido.
En natuurlijk kan er toch een verschil in behoefte zijn. Het beste kunnen jullie het er dan over proberen te hebben. Wat zijn eigenlijk jullie behoeftes? En waar liggen de verschillen? Bij je partner wil je je eigenlijk zo vrij kunnen voelen om de meest gekke dingen voor te stellen. En je partner moet zich zo vrij voelen dat hij of zij ook nee kan zeggen, en dat dat oké is. Praat met elkaar. Waar liggen jullie grenzen en wat is wel fijn?”
Wat is je nummer één advies voor mensen in een relatie?
”Geniet van elkaar en sta stil bij de mooie dingen die jullie samen hebben. Zeker als het minder goed gaat. Dan sta je namelijk eerder stil bij de dingen die niet goed gaan en worden de dingen waar je verliefd op bent geworden juist irritatiepunten. Bijvoorbeeld; die spontane partner is dan echt zo emotioneel mens of die rots in de branding laat nu nooit wat los. Als het minder goed gaat zie je de positieve punten minder. Koester kleine momenten en geniet van elkaar.”
Heb je het idee dat je hulp of ondersteuning kan gebruiken binnen jouw relatie? Bel 085 4014 720 voor vrijblijvend advies of plan hier direct je adviesgesprek in.