Skip to content

Ouderbetrokkenheid: wat kan ik als ouder doen?

Als ouder ken jij jouw kind het beste. Van baby tot jong volwassene, je maakt alle fases mee. Je weet dan ook precies wat ze nodig hebben en probeert ze alles te geven wat je hebt. Toch is het echt betrokken zijn in het leven van je kind een ander verhaal. Terwijl het juist zo belangrijk is voor de opvoeding. Daarom hebben wij 6 tips om jou te helpen (meer) betrokken te zijn in het leven van je kind.

Joy Branderhorst | 20 okt 2021

Ouderbetrokkenheid: wat is dat?

Eigenlijk is ouderbetrokkenheid precies zoals je het zegt: de mate van betrokkenheid die je als ouder hebt bij jouw kind. Het gaat hierbij om je mede verantwoordelijk voelen voor de ontwikkeling van jouw kind, zowel thuis als op school.

Waarom is ouderbetrokkenheid belangrijk?

Het hebben van een betrokken ouder is goed voor elk kind, ongeacht de leeftijd. Hoe eerder je begint met betrokken zijn, hoe meer voordelen dit heeft voor de ontwikkeling. Betrokken zijn, kan zorgen voor betere schoolprestaties maar ook kan dit helpen bij het ontwikkelen van emotionele- en sociale skills.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Wat kun je doen? 6 tips voor jou

Om jou als ouder hier zo goed mogelijk bij te helpen, hebben wij 6 tips voor jou op een rijtje gezet:

Tip 1: wees actief en zichtbaar betrokken

Probeer actief betrokken te zijn. Je kunt je kind ondersteunen door bijvoorbeeld een huiswerkplanning te maken of plannen voor de toekomst: “Wat wil je later doen?” “Naar welke school wil je?”

Leer je kind dat je dingen op verschillende manieren kunt aanpakken. Zo leert hij of zij op een andere manier na te denken als de dingen die zij al weten. Lukt het jouw kind bijvoorbeeld niet om informatie (voor een spreekbeurt) te vinden op internet of bibliotheek? Dan kun je aan het kind vragen wie uit zijn omgeving hij of zij dan zou kunnen bellen om toch iets te leren over het onderwerp?

Ook kun je letterlijk zichtbaar betrokken zijn door bijvoorbeeld mee te doen met activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het helpen tijdens sportdagen of meegaan op schoolreisjes. Je bent zo direct te zien op school en ook zal jouw kind dit hartstikke leuk vinden!

Tip 2: wees geduldig

Wees geduldig. Gun je kind de tijd om iets nieuws uit te proberen of iets nieuws te leren. Kinderen leren snel maar ieder kind leert op zijn of haar eigen tempo!

Word daarbij ook nooit boos als je kind een fout maakt. Niet elke opdracht of toets gaat gelijk goed. Bedenk dat het menselijk is om fouten te maken. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Goed dat je het toch geprobeerd hebt!” hiermee leer je jouw kind een positieve denkwijze aan.

Tip 3: maak gebruik van positieve bekrachtiging

Probeer veel complimenten te geven. Horen wat je goed doet is altijd fijn en al helemaal van je ouders! Doe dit alleen niet te overdreven; het moet wel oprecht zijn!

Waardeer en benoem het als je kind doorzettingsvermogen heeft laten zien: Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Wat goed dat je je spreekbeurt nu al helemaal afhebt!” Dit stimuleert motivatie en ambitie.

Tip 4: geef het goede voorbeeld

Geef het goede voorbeeld. Laat zien dat jij ook nieuwe dingen doet die wel eens niet goed gaan maar dat je het toch opnieuw probeert. Zo krijgt een kind meer vertrouwen in zichzelf. Jouw kind leert namelijk grotendeels door te kijken wat jij doet en wat jij belangrijk vindt!

Bijvoorbeeld: Ik ga er voor kiezen om het goede voorbeeld te geven. Ik ga elke dag rond dezelfde tijd een uur lezen en dan spreek ik met mijn kind af dat hij/zij het huiswerk gaat maken. Hierbij kan een einddoel zijn: mijn kind zal uit zichzelf huiswerk gaan maken wanneer het tijd is voor mij om te gaan lezen.

Tip 5: ga het gesprek aan

Vraag je kind naar hun dag. “Hoe ging het vandaag?” en wat je kind geleerd heeft van deze gebeurtenissen, zowel positief als negatief. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Wat ging er precies goed? Of “Wat zou je de volgende keer anders doen?” Wanneer je hier op doorvraagt, leert een kind dieper na te denken over zichzelf en wat zij zeggen en vinden.

Tip 6: ga het contact met school aan

Ga het contact aan met school. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over hoe jouw kind het beste leert zodat de docenten hier rekening mee kunnen houden. Ook kun je afspraken maken in hoe zij met jouw kind omgaan.

Maar ook kan het fijn zijn dat je via de docent kan vragen hoe het met jouw kind op school gaat. Loop dus de volgende keer als je jouw kind afzet, even mee naar binnen om een praatje te maken of een vraag te stellen die je hebt; het is uiteindelijk alleen maar goed voor jou en jouw kind!

Belangrijk om te onthouden

Let bij bovenstaande tips op dat jouw kind hiervoor open staat. Als dit niet het geval is, kun je je soms beter afzijdig houden. Anders kan dit schadelijk zijn voor hun zelfbeeld: “Mama/papa denkt dat ik het niet alleen kan…”. Maar na het lezen van deze tips, ben je al een grote stap verder om meer betrokken te zijn bij jouw kind. Wees geduldig, open minded en ga vooral zo door!

Mocht je op sommige bovenstaande vlakken moeite ervaren, professionele ondersteuning zoeken of andere vragen hebben op dit gebied? Bij Psyned staan we voor je klaar! Lees meer op onze Kind en Jeugd pagina of neem contact met ons op! We zijn elke werkdag op 085-4014720 bereikbaar van 8.30-17.00 uur.

Joy Branderhorst

Joy Branderhorst

Toegepast Psycholoog

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Kind & Jeugd

Meer over klacht

Kind & Jeugd

Lees meer informatie over Kind & Jeugd

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned