Skip to content

Mindfulness lessen uit het dierenrijk

Probeer je eens bewust te herinneren wat je vandaag gedaan hebt en of je daarvan genoten hebt. Lukt dat? Of lijken je dagen voorbij te vliegen zonder dat je deze bewust meemaakt? Als dit het geval is, ben je zeker niet de enige. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze manier van leven aanpast zodat je aan het eind van de dag niet meer moe, gestrest en met een vol hoofd naar bed gaat? We kunnen op dit gebied wat leren van de dieren om ons heen. Dieren?, horen we je denken. Ja, dieren leven namelijk veel meer in het hier en nu dan mensen; ze leven meer mindful.

Mindful leven als een kat
Loui Nijdam | 02 okt 2020

Dieren denken niet aan hun volle agenda en schuiven niet gedachteloos hun eten naar binnen terwijl ze hun social media checken; als ze eten dan eten ze en als ze slapen dan slapen ze. En dreigt er gevaar? Dan vertrouwen ze op hun intuïtie en gaan ze over op actie. Door net als dieren meer in het hier en nu te gaan leven zal je merken dat je gelukkiger wordt, en jezelf ’s avonds niet meer moe, gestrest en met een vol hoofd naar bed hoeft te slepen. Hoe je dat doet? Neem de onderstaande mindfulness lessen uit het dierenrijk goed in je op:

Slakkengang

Slakken hebben maar één ‘voet’, dit is een lange spier die zich rekt en aantrekt, rekt een aantrekt enzovoort. Hierdoor bewegen ze zich langzaam voort. De slak heeft een heel ander ritme dan de mens; ze hebben geen haast en leven een vrij eenvoudig bestaan. In tegenstelling tot de slak gaat ons leven over het algemeen heel snel, waarbij we continu prikkels tot ons nemen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

De les die we van de slak kunnen leren is dan ook: afremmen! Nu heeft het weinig zin om je vanaf nu in slow motion voort te bewegen, maar je kunt wel wat meer rust inbouwen. Dit doe je bijvoorbeeld door maar één taak tegelijk uit te voeren zonder afleiding. Dit kun je oefenen tijdens je dagelijkse bezigheden, zoals tijdens het tandenpoetsen, een rondje wandelen, koken of de afwas. Probeer je eens bewust met deze ene taak bezig te houden: wat voel je, hoor je, proef je, ruik je en zie je dan?

De kat uit de boom kijken

Nee, in dit geval bedoelen we niet dat je een afwachtende houding aan moet nemen. Wat we er wel mee willen zeggen is dat je veel kunt leren van het kijken van een kat. Een kat kan namelijk uren voor het raam liggen, naar buiten staren en zijn omgeving in zich opnemen. Een kat heeft daarbij geen doel of gedachten die hem in de weg zitten. Heerlijk toch? Probeer dat zelf ook eens; gewoon ergens gaan zitten, bijvoorbeeld in de tuin of op een bankje in het park, en neem vervolgens (ruim) de tijd om bewust te kijken naar wat je om je heen ziet zonder dat je je daarbij laat afleiden door je gedachten.

Eet als een koe

Het kan zo verleidelijk zijn; met het bord op schoot voor de tv zitten terwijl je tegelijkertijd op je mobiel door je social media aan het scrollen bent. Ondanks dat het een fijne manier kan lijken om tot rust te komen denkt je lichaam hier anders over. Op dit gebied kunnen we wat leren van de loeiende dames in de wei. Koeien nemen namelijk met hun vier magen de tijd voor hun maaltijd. Ze staan rustig te grazen in de wei en laten hun lichaam het werk doen.

Zo anders is dat soms bij ons mensen. Door met veel afleiding te eten komt het minder goed bij je binnen dat je eigenlijk al vol zit. Je negeert de signalen die je maag en darmen naar je hersenen sturen. Hierdoor kun je onbewust te veel eten. Daarnaast kauw je vaak beter als je met aandacht eet en dit is gunstiger voor je spijsvertering. Naast dat het voor je lichaam beter is als je met aandacht en bewust eet, kan het er ook voor zorgen dat je meer geniet van het eten. Dus dek de tafel, zet de tv uit, leg je mobiel weg en kauw uitvoerig bij de volgende maaltijd. Neem de tijd voor je maaltijd en je zult merken dat je waarschijnlijk meer geniet en je niet overeet.

Een hondenleven

We lezen de laatste tijd veel over mensen met stressklachten zoals overspannenheid of burn-out. Lang niet iedereen voelde deze klachten van tevoren aankomen. Vaak hollen we maar door en hebben we niet in de gaten dat ons lichaam ons probeert aan te geven dat we ontspanning nodig hebben. Het gevolg is dat de inspanning langer duurt dan de ontspanning waardoor we uit balans raken. We zouden er baat bij hebben om beter naar ons lichaam te luisteren.

Neem een voorbeeld aan de trouwe viervoeter, de hond. Een hond neemt de tijd om te rusten en te ontspannen. Ook handelen ze naar wat hun lichaam nodig heeft. Een hond die lang gelegen heeft zal bijvoorbeeld de tijd nemen om zich uit te strekken voor hij verder gaat. Ze luisteren over het algemeen dus beter naar hun lichaam dan mensen en nemen voldoende rust na inspanning.

Hoe kun jij dit ook doen? Sta af en toe stil bij wat je in je lichaam voelt. Hoe voelt bijvoorbeeld je ademhaling? En ervaar je ergens spanning of pijn in je lichaam? Luister niet alleen naar je lichaam, maar handel ook naar jouw behoeften. Slaap als je moe bent en onderneem een ontspannende activiteit als je merkt dat je daar aan toe bent.

Nog meer mindful leven?

Ben je geïnspireerd geraakt door onze dierenvrienden? Ga dan gelijk aan de slag met onze mindfulness oefeningen. Of doe onze mindfulness test om er achter te komen hoe mindful jij al bent. Lees voor nog meer dieren inspiratie ook ons blog over hoe een kantoorhond kan bijdragen aan het verlagen van werkstress.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Mindfulness

Meer over klacht

Mindfulness

Lees meer informatie over Mindfulness

Stress

Meer over klacht

Stress

Lees meer informatie over Stress

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned