Skip to content

Is het liefde of een obsessie? Zo herken je het verschil

Met kriebels in je buik fantaseer je de hele dag over die ene leuke collega of vriend(in). Je wilt het liefst altijd bij die persoon zijn. Je bent jaloers als anderen met hem of haar praten. Degene mag alleen aandacht hebben voor jou. Is het liefde of een obsessie? De scheidingslijn is vaak heel dun en kan daarom erg verwarrend zijn. Want wanneer is het geen verliefdheid meer, maar een obsessie?

Twee rijen naast elkaar van roze hartjes.
Psyned | 3 januari 2024

Wat is een obsessie?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een obsessie? Een obsessie is een dwangmatige en terugkerende gedachte, beeld, impuls of idee. Bijvoorbeeld: je denkt de hele tijd aan die ene leuke collega of je bent bang dat je huis afbrandt, omdat je denkt dat het gas nog aanstaat. Iemand die last heeft van dwanggedachtes vindt het moeilijk om dit te negeren. Een gevoel van angst kruipt omhoog. Je doet er alles aan om van dat nare gevoel af te komen. Je ontwikkelt rituelen, zodat je gedachten geen werkelijkheid worden. Hierdoor ontstaan dwanghandelingen. Dit kan in de weg gaan zitten in het dagelijks leven.

Hoe ontstaat een obsessieve liefde?

Obsessieve liefde kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben last van erotomanie. Dit is een vorm van een waanstoornis. Je denkt dat iemand verliefd op je is, terwijl dit niet zo is. In sommige gevallen kan het ook een teken van borderline zijn. Als je hier last van hebt, vind je het moeilijk om je emoties te reguleren, heb je last van stemmingswisselingen en heb je last van extreme verlatingsangst. Trauma’s uit het verleden kunnen ook een rol spelen. Misschien heb je geen goede relatie (gehad) met je ouders. Dan kan je ook verlatings- of bindingsangst ontwikkelen. Je bent bang om de ander te verliezen. Je verliefdheid wordt een obsessie.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Het verschil tussen liefde en obsessie

Een obsessie kan je ook terugzien in de liefde. Beide emoties lijken op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen. Liefde is een normale en ook een leuke emotie en is gebaseerd op vertrouwen, respect en intimiteit. Je accepteert elkaar en in een relatie kan je jezelf zijn. Daarentegen is obsessie een negatieve emotie. Je wilt controle uitoefenen op je partner, je bent jaloers en bang om je liefde te verliezen. Ook heb je het idee dat je niet verder kan leven zonder die persoon.

Obsessieve liefde bij je partner herkennen

In het begin heb je nog prille liefde. Je denkt vaak aan je partner en je wilt altijd bij diegene zijn. Dat is ook normaal, maar het verschil is heel klein. Het is belangrijk dat je de signalen kan herkennen. Hoe herken je obsessieve liefde bij je partner? Om het je makkelijker te maken hebben wij de belangrijkste herkenningspunten voor je op een rijtje gezet.

  1. Je partner wilt al jouw aandacht en zoekt steeds naar bevestiging. Mensen die obsessief verliefd zijn willen altijd jouw aandacht. Ze hebben jouw bevestiging nodig. Daarom stroomt jouw telefoon over van alle belletjes, appjes en sms’jes. Als je niet reageert, raakt je partner in paniek of wordt diegene zelfs boos.
  2. Je partner houdt in de gaten wat jij doet. Nog een teken van een obsessieve liefde is dat al je stappen worden bijgehouden. Je partner kijkt in je telefoon of weet precies wie jouw foto heeft geliked op Instagram. Over alles wat je doet, krijg je een vragenvuur over je heen.
  3. Je partner is extreem bezitterig. Als iemand met je praat of te dicht bij jou komt, is je partner meteen jaloers. Vaak komt dit uit onzekerheid en angst dat je jouw partner zou verlaten.
  4. Onredelijke eisen. Je partner heeft hoge verwachtingen waaraan jij moet voldoen. Vaak zijn deze niet realistisch.
  5. Je partner respecteert je grenzen niet. Ondanks dat jij je grenzen aangeeft, dwingt je partner jou om het alsnog te doen. Zijn wensen en behoeften lijken op de voorgrond te staan.

Herken obsessieve liefde bij jezelf

Natuurlijk kan je zelf ook een obsessieve liefde hebben voor iemand. Weet dat een obsessie geen echte liefde is en schadelijk kan zijn voor je mentale gezondheid. Het is daarom belangrijk dat je het verschil kan zien tussen verliefdheid en een obsessie. Bijvoorbeeld:

  1. Je denkt voortdurend aan de persoon waar je ‘verliefd’ op bent
  2. Je hebt intense fantasieën over die persoon
  3. Je verwaarloost andere relaties
  4. Je zoekt altijd naar bevestiging
  5. Je idealiseert de ander en tekortkomingen stop je weg
  6. Je ervaart sterk wisselende emoties. Op het ene moment ben je heel blij en op een ander moment heel somber. Dit hangt af van de status van jullie relatie.

Behandelingen bij obsessie

Dwanggedachtes zijn ontzettend vervelend en kunnen flink in de weg zitten. Een psycholoog kan je hierbij helpen. Eerst wordt er gekeken naar de oorzaak van je obsessie. Wat je behandeling wordt, hangt af van de reden van je obsessie. Vaak krijg je cognitieve gedragstherapie. Therapeuten helpen je om je gedachten te herkennen, begrijpen en te veranderen. Ze leren je om op een gezondere manier met obsessieve gedachtes om te gaan. Wil je hier aan werken? Neem dan contact op met ons psychologisch verwijsteam via 085-4014720 .

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Hechting

Meer over klacht

Hechting

Lees meer informatie over Hechting

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned