Geeske Wichers, psycholoog in Alkmaar geeft antwoord op deze hulpvraag:
“Anoniem, je geeft al aan dat je weet dat het niet terecht is dat je steeds controleert wat je vriend aan het doen is. Uit wat je zegt maak ik ook op dat je vriend geen aanleiding geeft voor je wantrouwen. Het inzicht dat dit probleem dus bij jou ligt en niet bij hem is de eerste stap die je zet richting de oplossing. Je bent eigenlijk onzeker over jezelf en zoekt bevestiging bij je vriend dat die onzekerheid niet nodig is. De bevestiging dat hij niets verkeerd doet stelt je even gerust, maar de volgende keer komt het net zo sterk weer terug. Hoe vaak hij zijn onschuld ook bewijst, het zal nooit genoeg zijn.
Het is daarom belangrijk dat je die cirkel doorbreekt, en dat kan je alleen zelf. Neem de volgende keer dat je wantrouwig wordt even een moment om stil te staan bij je gedachten. Betekent het als hij op zijn telefoon zit of weg is echt dat hij met ‘iemand anders’ is? Waarschijnlijk kan je nog een hoop andere mogelijkheden bedenken. Oefen dit elke keer als het gebeurt, zo kan je het zelf steeds meer in de hand krijgen.
Het is goed mogelijk dat je onzekerheid samenhangt met dieper gelegen oorzaken. Als je er op deze manier niet uitkomt kan het waardevol zijn om bijvoorbeeld in therapie verder te onderzoeken waar jouw onzekerheid op gebaseerd is, en hoe je die beter de baas kan worden.
© 2016 Geeske Wichers – Psycholoog Alkmaar