Uit balans, verwarring of niet goed in je vel?
Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je de controle kwijtraakt, niet lekker in je vel zit of het even niet meer weet? Dan wordt vaak gezegd dat je beter voor jezelf moet gaan zorgen, al is dat vaak niet makkelijk in een druk bestaan, gezin, werk en sociaal leven. In plaats van teveel hierover te gaan piekeren kun je je oprecht afvragen wat maakt dat je je minder gelukkig, gestrest of niet lekker voelt. En juist ook wat binnen jouw eigen invloed ligt om hier verandering in aan te brengen.
Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor jij je anders bent gaan voelen, soms gaat dat ongemerkt. Komt het door omstandigheden of personen van buitenaf en hoe je hiermee omgaat (bijvoorbeeld je baas, je partner, gezin of werk?), zijn het dingen die steeds bij je terugkomen, gedrag, gevoelens, gedachten bij jezelf of heb je te maken met een moeilijke gebeurtenis waar je niet goed mee om weet te gaan?
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Als jij je situatie wil veranderen, is het belangrijk dat jij aan het roer gaat leren staan van de situatie. Hiermee help je jezelf om tot meer geluk, rust en voldoening te komen.
Jouw eigen resultaat
Je kunt beginnen om te onderzoeken waarop je zelf invloed hebt, of hebt gehad. Want, bewust of onbewust en direct of indirect, hebben jouw keuzes invloed op jouw leven. Zelfs jouw omgang met vervelende gebeurtenissen (als bijvoorbeeld ziekte, verlies of pijn) kun je beïnvloeden door bewuste keuzes te maken en er goed mee om te gaan. Wanneer je deze invloed ontkent of negeert geef je je eigen regie uit handen, kun je niets veranderen en blijf je slachtoffer van de omstandigheden.
Een proactieve houding is dus belangrijk om jezelf meer te gaan leiden en bewuste keuzes te maken, ondanks dat dat soms misschien moeilijk en ook spannend kan zijn. Want bij het leren van nieuw gedrag en het maken van nieuwe keuzes komt regelmatig angst om te hoek kijken.
Een proactieve houding ten aanzien van jezelf en jouw situatie begint bij het stellen van persoonlijke doelen. Om te bekijken wat je zelf wil en waar je naar verlangt. Belangrijke vragen hierbij zijn; wat wil ik, waarom zijn deze doelen eigenlijk belangrijk voor mij en waarom wil ik dit? Hoe denk ik deze doelen te gaan behalen en wat is van mij nodig om deze doelen te bewerkstelligen? Wat laat ik in de weg staan om te doen wat ik werkelijk wil? De manier om dit te ontdekken is de vaardigheid tot zelfreflectie en eerlijkheid naar jezelf.
Jouw kracht, kwaliteiten, potentieel en mogelijkheden staan bij leiderschap centraal, om ervoor te zorgen dat jij jezelf weer in balans brengt en geluk, rust en tevredenheid ervaart. Het is fijn om samen met een psycholoog of coach te ontdekken wat jouw mogelijkheden en krachten zijn, wat jou momenteel in de weg staat (wat er ‘mis’ gaat) en volgens een samen opgesteld plan aan de slag te gaan. Positief, concreet, authentiek en helder.
Wat is Persoonlijk Leiderschap?
Persoonlijk Leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden. Om op een effectieve manier met jezelf en je omgeving om te gaan. Het betekent dat je in staat bent om je gestelde doelen te behalen en dat je weet welke kwaliteiten, talenten en waarden je hiervoor kunt inzetten.
Waarom?
Persoonlijk Leiderschap stelt je in staat je eigen leven te leiden en de keuzes te maken die je zelf wilt. Het is het vermogen om zelf te bepalen wat belangrijk is voor jou en je keuzes hierop te baseren. Jezelf goed leren kennen en weten wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en hoe je hiermee om kunt gaan. Het betekent ook verantwoording nemen, voor jezelf en afhankelijk van de situatie ook voor de ander. De essentie van persoonlijk leiderschap is weten wat jij wilt in het leven, je doelen bepalen en weten dat deze doelen een uiting zijn van jouw bestaan. Geluk en voldoening zijn een natuurlijk gevolg.
De Ingrediënten
Om meer leiderschap over jezelf, jouw situatie en je leven te leren nemen zijn een aantal stappen van belang:
- Bewustwording en zelfkennis vergroten, zelfreflectie. Je waarden, kwaliteiten en krachten leren kennen. Onderzoeken wat wel en niet werkt, welke patronen in de weg staan en hoe je hiermee om kunt gaan.
- Doelen stellen, bepalen wat je wil, wat je behoeften en verlangens zijn.
- Beslissen en de moed verzamelen om in actie te komen.
- Stappen ondernemen, keuzes maken om je doelen te behalen. Klein of groot.
- De voorwaarden scheppen om je doelen te kunnen verwezenlijken. Omgeving betrekken, anticiperen op wat kan komen wanneer je in actie komt.
- Een netwerk, persoon of coach die fungeert als sparring-partner en die ondersteuning en aanmoediging biedt.
© 2015 Psychologen Nederland