Skip to content
Psyned

Hoe voorkom ik een herfstdip?

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de bladeren beginnen te verkleuren. Waar de een niet kan wachten op mooie herfstwandelingen en lange avonden thuis op de bank met kaarsjes aan, zorgt deze periode voor de ander voor somberheid of een ‘herfstdip’. Deze dip in je gemoedstoestand is vaak het gevolg van minder daglicht en de overgang naar koudere dagen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een herfstdip te voorkomen en je welzijn te verbeteren.

herfst in het bos
Redactie Psyned | 21 oktober 2024

De herfst geeft er soms nogal van langs. De ene dag is het stralend blauw en geniet je van de gekleurde bladeren die langzaam naar beneden dwarrelen. De andere dag word je verrast door gure wind, regenbuien en een nat pak. Daar wordt niet iedereen even vrolijk van. Ongeveer veertig procent van de bevolking voelt zich in de donkere en koude maanden onprettig en minder energiek dan in de warmte en het licht van de zomer. Hiervan is er bij tien procent echt sprake van een flinke herfstdip. Wat is dat nou precies?

Wat is een herfstdip?

Een herfstdip is een periode van somberheid die begint in het najaar. Hoe donkerder en kouder het buiten is, hoe minder zin we hebben om iets te ondernemen. Mensen ervaren vaak symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid, meer eetlust en een algemeen gevoel van melancholie. We spreken van een herfstdepressie als je depressieve klachten minimaal twee jaar achter elkaar in de herfst voorkomen en ze minstens veertien dagen duren. Een herfstdepressie is, net als een winterdepressie, een vorm van een seizoensgebonden depressie (SAD).

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Hoe kan ik een herfstdip voorkomen of aanpakken? 6 tips!

Een herfstdip kan je voorkomen of aanpakken door een aantal dingen in je dagelijkse routine aan te passen. Hier zijn enkele tips:

1. Zorg voor genoeg daglicht

    Daglicht – en daarmee de aanmaak van vitamine D – is erg belangrijk voor je stemming. Probeer zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen, vooral in de ochtend. Een wandeling in de frisse lucht kan wonderen doen. Overweeg ook een lichttherapielamp. Die kan helpen als het dagen achter elkaar koud, nat en grijs is buiten.

    2. Blijf bewegen

    Ook lichaamsbeweging kan je humeur verbeteren. Probeer dagelijks te wandelen, fietsen of een andere activiteit te doen die je leuk vindt. Als je minstens 30 minuten per dag beweegt, stimuleer je de aanmaak van endorfines, je ‘gelukshormonen’.

    3. Eet gezond (en warm)

    Voeding heeft effect op hoe je je voelt. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen/volkorenproducten en gezonde vetten. Zo krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Laat salades, rauw eten en koude dranken liever even staan in deze koude periode en kies liever voor warme en zoete voeding, zoals rijst, pompoen, zoete aardappel, bieten en linzen. Niet voor niets eten we in de herfst en winter graag soep en stamppot.

    4. Zoek de gezelligheid op

    Blijf je vrienden en familie opzoeken, want sociale interactie kan een positieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Zoek regelmatig contact en plan leuke uitjes en/of activiteiten die je blij maken. Een praatje of samen iets ondernemen kan je stemming verbeteren. Al is het maar om iets te hebben om naar uit te kijken.

    5. Rust, reinheid, regelmaat

    De ouderwetse drie R’en van rust, reinheid en regelmaat zijn ook voor volwassenen nog altijd een gezonde keus. Genoeg goede slaap en ontspanning zijn belangrijk voor je mentale welzijn. Zorg voor een regelmatig slaapschema (structuur in je dag- en nachtritme) en voor een rustige, comfortabele slaapomgeving. Probeer voor het slapengaan schermgebruik te beperken en ontspanningsoefeningen te doen.

    6. Maak tijd voor ontspanning

    Probeer meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. Mindfulness en ontspanningstechnieken kunnen helpen om je geest tot rust te brengen en kalmte te ervaren. Neem regelmatig een moment voor jezelf om te ontspannen en te reflecteren. Ook hiermee maak je hormonen en neurotransmitters aan die je humeur ten goede komen.

    Met de juiste aanpak kan je een herfstdip voorkomen of op z’n minst verminderen. De een heeft nou eenmaal meer last van de herfstblues dan de ander. Probeer de mooie kant van het seizoen te zien en goed voor jezelf te zorgen. Lukt het je niet om de herfst positief te beleven en voel je je vooral moe, futloos en heb je nergens zin in? Je staat er niet alleen voor. Onze psychologen ondersteunen je graag.

    Plan vandaag nog een gratis adviesgesprek of bel ons op 085 – 4014 720 en we bespreken hoe we jou het beste kunnen helpen.

    Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

    Dit vind je misschien interessant

    Depressie

    Meer over klacht

    Depressie

    Lees meer informatie over Depressie

    Zelftesten

    Doe de test!

    Test jezelf

    Ervaar je psychische klachten?

    Waar wacht je op?

    Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

    Psyned