Vriendschap
Vroeger waren vriendschappen van levensbelang. In de wildernis overleefde je niet alleen. Daarom zit het verlangen om bij een groep te horen zo diep in ons brein, zegt Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het idee dat we steun kunnen vinden als het niet goed gaat, voelt vertrouwd, maar maakt ons ook gevoelig voor uitsluiting. Als we buitengesloten worden, reageert ons brein alsof we in gevaar zijn: we raken in paniek, worden boos of verdrietig.
Volgens een onderzoek van de Amerikaanse University of Notre Dame maken sociale contacten ons gezonder. Vriendschappen geven ons een gevoel van verbondenheid en dat maakt ons sterker. Als je bij een vriend(in) bent, daalt je stressniveau en stijgt je zelfvertrouwen. In moeilijke tijden bieden vriendschappen steun en troost. Bovendien verlengen ze ons leven: hoe hechter onze banden, hoe langer we leven.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Wanneer verbreek je een vriendschap?
In het leven doorloop je allerlei fases: school, studie, misschien kinderen en soms een plotselinge verandering in je inkomen. Al deze veranderingen kunnen invloed hebben op je vriendschappen. Bijvoorbeeld, je beste vriend(in) heeft kinderen gekregen, hierdoor zie je hem of haar minder vaak. Of je vriend(in) verdient opeens heel veel meer en wil elke week duur uiteten, maar jij hebt hier geen geld voor. Wat de reden ook is, een vriendschap kan veranderen of verwateren. Maar hoe weet je of een vriendschap in een dipje zit of dat het beter is om er een punt achter te zetten? Als je jezelf in de volgende punten herkent, is het tijd om je vriendschap eens kritisch te bekijken:
- Het kost te veel energie. Na een ontmoeting voel je je uitgeput en zie je er tegenop om hem of haar weer te zien.
- Het is eenrichtingsverkeer. Jij bent altijd degene die contact opneemt, plannen voorstelt, kortom het initiatief ligt alleen bij jou. Je vriend(in) neemt alleen contact op als ze iets nodig hebben.
- Je vriend(in) roddelt over je. Vertrouwen is belangrijk in een vriendschap.
- Jaloezie en neerhalen. Als je merkt dat een vriend(in) jaloers is op je en je constant naar beneden probeert te halen, is dat geen gezonde vriendschap.
- Het is niet meer zoals het was. Het contact is niet meer zo diepgaand als vroeger en het blijft aan de oppervlakte hangen.
Alleen jij kan bepalen wanneer een vriendschap niet meer werkt. Dit kan komen door constante negativiteit, gebrek aan vertrouwen of als het je alleen maar uitput. Als de vriendschap je niet meer gelukkig maakt, is het tijd om verder te gaan.
Zo verbreken we vriendschappen
Hoe verbreek je een vriendschap? Volgens wetenschapper Menelaos Apstolou doen we het op twee manieren: je trekt de pleister er in één keer af of je neemt langzaam steeds meer afstand. Uit Apostolou’s onderzoek blijkt dat we dit op zeven manieren doen.
- Geen tijd met elkaar doorbrengen. Dit valt onder de categorie langzaam steeds meer afstand nemen. Je stopt met appen, bellen en afspreken. Je stelt zelf niets meer voor en vermijdt directe vragen om iets te doen. Je antwoorden worden ontwijkend, zoals ‘we zien wel’, ‘ik heb het erg druk de komende tijd’ of ‘ik hou niet van zo ver vooruitplannen’.
- Begin het gesprek. Dit is misschien heel lastig om te doen. Vertel waarom je denkt dat de vriendschap geen toekomst meer heeft en geef duidelijke redenen, doe dit het liefst face-to-face.
- Afstandelijk zijn. Sommige mensen kiezen ervoor om afstandelijker te communiceren. Ze reageren korter op berichten, zoeken alleen contact bij speciale gelegenheden en praten afstandelijker, alsof het om een kennis gaat.
- Negatief praten tegen je vriend(in). Je vertelt, vrij abrupt en gemeen, dat de vriendschap voorbij is. Meestal gebeurt dit na een ruzie of meningsverschil.
- Smoesjes. Je bent bang om iemand te kwetsen. Daarom vertel je een hoop smoesjes in plaats van de waarheid. Je gaat niet in op een uitnodiging of je zegt dat je te druk bent.
- Langzaam afstand nemen. Je neemt steeds meer afstand. Dit valt minder op en kost weinig energie. Misschien kunnen jullie er later nieuw leven in blazen.
- Ghosten. Dit klinkt vast bekend voor wie weleens heeft gedatet. Plotseling verdwijnt iemand uit je leven. Ze reageren niet meer op je berichten en er is geen contact meer, zonder duidelijke reden. Hoe pijnlijk het ook is, toch kiezen best veel mensen voor deze aanpak. Niet heel netjes, misschien wel de slechtste manier van allemaal. Zeker als iemand een lange tijd heel belangrijk voor je was.
Geen tijd met elkaar besteden, langzaam afstand nemen of het gesprek aangaan, zijn de manieren die we het vaakst gebruiken. Het hardop uitspreken vinden we erg lastig, daarom kiezen we er vaker voor om langzaam afstand te nemen.
Hoe verbreek je een vriendschap op een nette manier?
Soms eindigen vriendschappen vanzelf. Je verliest elkaar uit het oog of jullie bewandelen allebei een ander pad. Als langzaam afstand nemen prettig is voor jullie beiden, is dat prima. Soms voelt het beter om het ‘uit te maken’. Hoe begin je zo’n gesprek?
Hoe lastig en ongemakkelijk het ook is, doe het face-to-face en niet via WhatsApp. Spreek je gevoelens en gedachten uit, zonder te oordelen. Geef duidelijke redenen, maar haal geen oude koeien uit de sloot. Luister naar het verhaal van de ander en val niet in de verdediging. Het is normaal als het gesprek stilvalt. Zie het als een moment om je gedachten op een rij te zetten.
Onthoud ook waarom jullie ooit vrienden werden en benoem ook mooie herinneringen tijdens het gesprek. Ondanks dat jullie nu botsen, hij/zij heeft je veel geleerd of gesteund in die tijd. Dat is heel waardevol. Laat weten dat je het beste wenst voor de ander. Misschien, in de toekomst, vinden jullie elkaar weer terug. Je weet nooit hoe het leven loopt.
Hulp bij vriendschappen verbreken
Vind je het lastig om een vriendschap te verbreken? Een psycholoog kan je ondersteunen bij het verbreken van een vriendschap. Hoe dan? Ze kunnen je emotioneel steunen en helpen om je gedachten en gevoelens te begrijpen. Daarnaast kunnen ze je helpen om grenzen te stellen en assertiever te communiceren tijdens het gesprek. Een psycholoog kan je ook helpen omgaan met schuldgevoelens, verdriet of angst die gepaard gaan met het verbreken van de vriendschap. Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen? Plan een gratis adviesgesprek of bel 085-4014720.