Wat is narcolepsie?
Maar eerst: wat is het eigenlijk? Narcolepsie is een chronische slaap-waakstoornis die ervoor zorgt dat je plotselinge slaapaanvallen ervaart, zelfs als je je uitgeslapen voelt. Deze slaapaanvallen kunnen op elk moment van de dag optreden, zelfs als je er totaal niet op voorbereid bent.
Ook ’s nachts kan je te maken krijgen met slaapproblemen. Vaak krijg je niet de kans om ongestoord door te slapen, omdat je slaap-waaksysteem moeite heeft met het versturen van signalen. Dit kan ervoor zorgen dat je vaak wakker blijft of in een constante staat van alertheid verkeert, zelfs als je zou willen slapen.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
De oorzaak van narcolepsie ligt vaak in een tekort aan hypocretine, een stofje in je hersenen dat je helpt om in slaap te vallen of juist wakker te worden. Dit tekort ontstaat doordat je afweersysteem de cellen die hypocretine aanmaken beschadigt. Narcolepsie kan zich al op jonge leeftijd ontwikkelen, maar het kan ook pas later in je leven beginnen.
Wat kan ik zelf doen tegen narcolepsie?
Hoewel narcolepsie helaas niet te genezen is, betekent dat niet dat je er niet beter mee kan leren omgaan. Met de juiste medicijnen en een aangepaste levensstijl kan je de symptomen vaak goed onder controle krijgen. We delen 4 tips die je kunnen helpen om beter om te gaan met de dagelijkse uitdagingen van narcolepsie.
Tip 1: Communiceer met je omgeving
Het is goed om na te denken over wie er op de hoogte moet zijn van je narcolepsie. Als mensen dit niet weten, kan dat leiden tot verwarring en onbegrip, bijvoorbeeld op je werk, op school of in sociale situaties.
Tip 2: Houd een vast slaapritme aan
Een regelmatig slaapritme en (waar nodig) dutjes kunnen helpen om onvoorspelbare slaapaanvallen te voorkomen. Kies vaste tijden waarop je opstaat en naar bed gaat, en plan dutjes (van 20-30 minuten) in als je daar tijd voor hebt. Regelmaat is extra belangrijk voor jou.
Tip 3: Zorg voor genoeg activiteit, beweging en let op je voeding
Grote maaltijden met veel koolhydraten en vetten kunnen bij sommige mensen slaperigheid veroorzaken. Het gebruik van cafeïne in de avond kan je slaap negatief beïnvloeden. Ook alcohol en drugs kunnen je klachten verergeren, dus probeer deze te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bewegen.
Tip 4: Wees realistisch met je planning
Heb je ondanks alles nog steeds last van vermoeidheid en concentratieproblemen? Pas je schema hierop aan. Probeer saaie taken niet te lang achter elkaar te doen en zorg voor afwisseling in je dag.
Hulp bij narcolepsie
Narcolepsie kan je leven sterk beïnvloeden. Je omgeving kan moeite hebben met het begrijpen ervan, wat wrijving kan veroorzaken. Het is belangrijk dat je naasten weten wat narcolepsie inhoudt en dat jij zelf begrijpt welke invloed het op je heeft.
Een psycholoog kan je helpen om op een gezonde manier om te gaan met de uitdagingen die narcolepsie met zich meebrengt. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons verwijsteam. Dit doe je door een gratis adviesgesprek in te plannen of bel ons op 085 4014 720.