Skip to content
Psyned

Het nut van verveling: waarom je vervelen goed voor je is

In onze hectische wereld vol prikkels en afleiding lijkt verveling een negatieve emotie die we maar al te graag willen vermijden. Maar wat als verveling eigenlijk goed voor je kan zijn? Dat wat verveling op z’n tijd je creatiever, productiever en zelfs gelukkiger maakt? We gaan dieper in op het verrassende nut van verveling voor je fysieke en mentale gezondheid.

Vrouw kijkt met hond uit het raam
Redactie Psyned | 15 augustus 2024

Time Magazine schreef in 2019 over ‘niksen’ als ‘the Dutch lifestyle concept of doing nothing’. Gewoon rondhangen, naar je omgeving kijken of naar muziek luisteren – zolang het maar zonder doel is. Alsof we er in Nederland om bekend staan dat we volop zitten te lanterfanten, terwijl er ook meer mensen dan ooit kampen met stressklachten. Blijkbaar wéten we wel dat verveling goed voor ons is, maar doen we het ook genoeg?

De voordelen van niksen

Neem jij wel eens de tijd om uit het raam te staren? Op je werk hameren ze misschien op efficiëntie en productiviteit, en zelf heb je ook allerlei verwachtingen of doelen in je hoofd. Je optimaliseert je schema om meer uit je dag te halen. Terwijl, als je dat ‘moeten’ iets meer loslaat en je soms gewoon even ‘bent’ (namelijk pauze houdt zonder afleiding) – komt er daarna vaak meer uit je handen. De ironie. Daarom zetten we een paar voordelen van verveling of lummelen op een rij, zodat jij het jezelf gunt om af en toe te niksen en aan de ander kan uitleggen hoe nuttig jij eigenlijk bezig bent.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Verveling maakt creatief

Als je je geest even laat dwalen, in plaats van bezig te zijn met concrete taken, krijgt je brein de kans om te dagdromen en vrije associaties te maken. Dit proces – ook wel ‘verstrooid denken’ – is belangrijk voor creativiteit. Mensen die zich soms vervelen, presteren vaak beter in creatieve taken. Ze bedenken innovatievere oplossingen en zijn beter in staat om ‘out of the box’ te denken. Niet voor niets ontstaan de beste ideeën onder de douche.

Je bent problemen slimmer af

Verveling kan ervoor zorgen dat je problemen makkelijker oplost. Als je je verveelt, gaat je brein namelijk op zoek naar stimulatie. Zo maak je diepere verbindingen tussen verschillende concepten en ideeën. Je bent beter in staat om complexe problemen te analyseren en op te lossen.

Verveling is goed voor je emotionele welzijn

Hoewel mensen verveling vaak ongemakkelijk vinden, speelt het een belangrijke rol in ons emotionele welzijn. Het dwingt je om te vertragen en te reflecteren op je innerlijke wereld. Hoe voel ik me? En wat wil ik eigenlijk in het leven? Je verwerkt je gedachten en emoties, waardoor ze uiteindelijk minder aandacht van je vragen. En even naar binnen keren, kan leiden tot een beter begrip van je waarden (dat wat je belangrijk vindt) en behoeften, wat uiteindelijk bijdraagt aan een verhoogd gevoel van zelfbewustzijn en tevredenheid.

Stimulans voor persoonlijke groei

Verveling kan ook een aanjager zijn voor persoonlijke groei. Als we ons vervelen, dwingen we onszelf om nieuwe interesses en activiteiten te ontdekken. Zo kan het dat je nieuwe vaardigheden en hobby’s vindt die je leven verrijken en een gevoel van voldoening geven.

Verveling draagt bij aan sociale verbindingen

Verveling kan zelfs onze sociale interacties verbeteren. In plaats van steeds bezig te zijn met onze smartphone of andere afleidingen waarbij je informatie tot je neemt, kunnen we de tijd nemen om oprechte gesprekken te voeren en dieper contact te maken met anderen. Dit versterkt onze relaties en bevordert een gevoel van verbondenheid.

Vervelen is gezond

Je hoeft verveling dus niet langer te vermijden: het is juist gezond en daarom geen verspilde tijd. Verveling zorgt ervoor dat je verschillende stofjes in je brein – die we nodig hebben om goed te functioneren – weer aanvult. Dus de volgende keer dat je je verveelt, omarm het gevoel. Vlucht niet in je telefoon of podcast. Onrust is niet erg, je went eraan. Je hersenen krijgen rust en jij krijgt de kans om jezelf op onverwachte manieren te ontwikkelen. Tijd voor een korte pauze dus! Ga maar eens voor je uit zitten staren nu je weet hoe nuttig je vervelen is. Al is dat niet het doel natuurlijk.

Niksen moeilijk?

Lukt het je simpelweg niet om vijf minuten te niksen? Zit je hoofd vol gedachten, voel je onrust of heb je de neiging om toch weer de dopamine van je Instagram-feed op te zoeken? Wie weet kan een van onze psychologen je ondersteunen om weer te kunnen ontspannen. Je niet kunnen vervelen, kan een voorbode zijn van overprikkeling of zelfs burn-out. Als je je dagelijks juist enorm verveelt op je werk, kan dit oplopen tot een bore-out. Altijd verstandig om op tijd aan de bel te trekken dus. Plan een gratis adviesgesprek of bel 085-4014720 en hoor hoe we jou kunnen helpen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Stress

Meer over klacht

Stress

Lees meer informatie over Stress

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned