Skip to content

EFT fase 2: Naar elkaar toe in relatietherapie

Herinner je Piet en Marja nog uit de vorige blog? In de eerste gesprekken van EFT hebben ze samen met de therapeut ontdekt hoe hun contact met elkaar eruit ziet.

Psyned - Psychologen Nederland | 11 mrt 2014

Herinner je Piet en Marja nog uit de vorige blog (Hoe ziet EFT relatietherapie eruit?)? In de eerste gesprekken van EFT Relatietherapie hebben ze samen met de therapeut ontdekt hoe hun contact met elkaar eruit ziet. Hun interactiecirkel is behoorlijk negatief gekleurd en wordt actief bij haast elk contact.

Er hoeft maar iets te gebeuren en Marja is boos en Piet trekt zich terug. Inmiddels zijn ze zich ervan bewust dat ze steeds in deze dans terechtkomen, maar ze kunnen deze cirkel nog niet doorbreken.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Angst binnen relatie

Soms kiest de therapeut ervoor om Piet en Marja ook eenmalig individueel te spreken. Dit gesprek wordt dan gebruikt om te ontdekken of er nog andere dingen aan de hand zijn, die invloed hebben op de relatie(problemen).

Het contact tussen twee partners kan zo onveilig geworden zijn, dat een partner niet alles op tafel durft te leggen waar de ander bij is, uit angst voor de gevolgen. Hier kunnen aspecten aan bod komen, waar rekening mee gehouden kan worden tijdens de gesprekken.

Stel dat Marja haar vader vaak is vreemdgegaan en zich ook regelmatig afzonderde, dan is deze angst om bedrogen te worden sterk aanwezig bij Marja. Elke keer dat Piet zich afzondert, wordt bij Marja deze angst getriggerd waardoor zij nog heftiger reageert.

EFT relatietherapie fase 2 – in contact met elkaar

In fase 2 (die tijdens de therapie meestal niet specifiek gescheiden wordt van de andere fases) gaan de partners proberen de negatieve interactiecirkel te doorbreken. Hiervoor is het nodig dat zij weer veilig in contact komen met elkaar.

Onderzoeken van gedrag

Tijdens gesprekken gaan we bijvoorbeeld onderzoeken wat maakt dat Piet zich steeds terugtrekt. Dit is een moeilijk proces, want elke keer als Piet enige toenadering zoekt tot Marja, wordt zij boos. Ze kan hem niet geloven. Ja, nu zegt hij dat hij eigenlijk weer met haar leuke dingen wil doen, maar het gedrag wat zij steeds maar thuis ziet, is dat hij op zijn kamer gaat zitten en haar alleen laat.

Marja is hierover zo boos, want ze voelt zich dan zo alleen. Ze heeft het idee het allemaal zelf te moeten doen. Tijdens de gesprekken breekt Piet in tranen uit. Hij vertelt dat hij niet wil dat Marja zich alleen voelt, hij wil er voor haar zijn, samen hun leven delen en haar steunen. Hij houdt tenslotte van haar. Maar alles wat hij probeert wordt door Marja afgewezen, hij kan het niet goed doen. Hij wil het echter wel goed doen.

Het is moeilijk voor Marja om dit aan te nemen, maar na aanmoediging van de therapeut, laat ze hem binnen. Ze zegt dat ze hem een kans wil geven. Ze gaat proberen minder boos te zijn, want ze wil ook niet dat hij zich terugtrekt. Plotseling verdwijnt de boosheid in het gezicht van Marja en komt het verdriet boven. Het verdriet dat ze steeds het gevoel had Piet kwijt te raken en niet wist hoe ze dit huwelijk zou kunnen redden.

De boosheid kwam aan de oppervlakte naar boven, maar daaronder schuilde de angst dat hun huwelijk ten onder zou gaan. Piet pakt Marja haar hand vast en ze hebben een bijzonder moment van contact.

Veiligheid herstellen

Tijdens deze gesprekken zullen veel emoties naar voren komen. De therapeut zal hier ook op aansturen door vragen te stellen naar wat er gebeurd en hoe iets beleefd wordt door de partners. Er wordt vaak een vergelijking gemaakt met een ijsberg. Boven het water steken emoties uit als boosheid, maar onder het wateroppervlak zitten vaak angst en verdriet.

Als dit boven water komt, dan kan er weer echt contact zijn tussen partners. Zij geven zich bloot en dat is niet gemakkelijk als het niet veilig voelt. Deze veiligheid wordt langzaamaan hersteld tijdens de relatietherapie.

Maar hoe ga je verder als deze emoties op tafel liggen?
Als je je weer kwetsbaar opstelt naar je partner? Hoe stap je niet weer in dezelfde valkuilen, hoe doorbreek je de negatieve interactiecirkel? Dit lees je in mijn volgende blog. Maar je kan uiteraard mij ook hierover mailen of laat jouw reactie hieronder achter.

Wil je meer weten over relatietherapie?

Lees hier meer over relatietherapie. Al onze therapeuten zijn universitair afgestudeerde psychologen en hebben jarenlange ervaring in het geven van relatietherapie. 

© 2014 Psychologen Nederland

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Relatietherapie

Meer over klacht

Relatietherapie

Lees meer informatie over Relatietherapie

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned