Wat is een dertigersdilemma?
Je hebt er vast wel eens van gehoord: ‘een dertigersdilemma, quarter-life crisis of dertigersdip’. Voor welke term je ook kiest, ze wijzen allemaal naar de interne strijd van dertigers (of twintigers). In deze fase van het leven ervaren zij druk. Dit kan op het gebied van werk, relatie of vrienden zijn. Ze willen in het perfecte plaatje passen. Want vanuit hun opvoeding hebben ze geleerd dat het leven maakbaar is en de maatschappij schetst een duidelijk beeld van ‘hoe het zou moeten zijn’. Hierdoor kan je last krijgen van perfectionisme. Tel daar nog eens alle keuzemogelijkheden en tijdsdruk bij op, en je hebt een dertigersdilemma. Veel vrijheid en opties hebben lijkt fijn, maar het werkt juist verlammend. Dit wordt ook wel een keuzeparadox genoemd. Stel dat je de verkeerde keuze maakt… En dus besluit je om de beslissing uit te stellen. Voorzichtig doen is altijd goed. Toch blijven de vragen zich opdringen. ‘Is dit het?’ ‘Maak ik wel de goede keuze?’ Je wordt onzeker, rusteloos en je bent bang om te falen. Met als gevolg dat je niet kan kiezen . Super vervelend!
Wat te doen tegen dertigersdilemma?
Een dertigersdilemma ontstaat door keuzestress. Je bent bang om de verkeerde optie te kiezen. De twijfels zitten je in de weg en je leven lijkt maar geen richting te krijgen. Geen paniek, je bent niet de enige. 85% van de eind twintigers/begin dertigers ervaart een quarter-life crisis. Probeer het niet als een last te zien, maar zie het als een mooi moment om te reflecteren. Als je kampt met een dertigersdilemma weet je niet wat je drijfveren zijn en waar het leven volgens jou om draait. Om je meer richting te geven hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Leer je persoonlijke drijfveren kennen
Om wat druk weg te halen van je dertigersdilemma is het belangrijk om je persoonlijke drijfveren te leren kennen. Pak pen en papier en schrijf op waar jij blij van wordt. Waar krijg je energie van? Wat brengt je in beweging? Probeer eerst vijf punten op te schrijven. Heb je meer punten? Kijk er nog eens kritisch naar. Van welke krijg je meer energie? Toets dit net zo vaak tot je vijf punten overhoudt en zet de belangrijkste bovenaan. Dit geeft je meer houvast.
Vergelijk jezelf niet met anderen
Steeds meer mensen hebben last van FOMO. Vergelijken met anderen was nog nooit zo makkelijk. Je hoeft alleen maar je Instagram te openen, en je ziet dat Victoria een promotie heeft gemaakt en Robin een kind heeft gekregen. Teleurgesteld sluit je de app. ‘Waarom heb ik dit niet?’ Je hebt het gevoel dat je gefaald hebt. Hierdoor kan jij je gestrest, angstig of depressief voelen. Als je je dertigerdilemma wilt aanpakken, zal je moeten stoppen met jezelf vergelijken met anderen. Sluit alle social media en praat met echte mensen. Dan ontdek je dat anderen ook worstelen met verschillende levensvragen.
Geen keuzes maken, kan je ook ongelukkig maken
Door keuzestress vermijd je belangrijke beslissingen maken. Vaak omdat je bang bent om de verkeerde keuze te maken en dus (nog) niet kiest. Terwijl een keuze uitstellen de twijfel alleen maar meer aanwakkert. Het tast je zelfvertrouwen aan en je onzekerheid groeit. Hoe langer je ermee rondloopt, hoe meer energie en geluk je inlevert. Dit wil je toch niet? Dus, doorbreek het dertigersdilemma en hak die knoop door. Er zijn geen goede of slechte keuzes. En eerlijk, als je 80 jaar bent wil je toch geen spijt hebben van iets wat je niet gedaan hebt omdat je het niet durfde?
Wees niet zo streng voor jezelf
Gun jezelf tijd om al die levensvragen te beantwoorden. Wees mild voor jezelf. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Het is oké om het even niet te weten. Zie je dertigersdilemma als een mooi moment om uit te vogelen wat je wel en niet wilt. Het is een goede gelegenheid om te leren reflecteren en om te stoppen met voor anderen te leven.
Zingeving
Heb je last van het dertigersdilemma en kom je zelf niet uit alle keuzes? Praten met een professional kan je verder helpen. Een psycholoog kan jou richting en houvast geven bij verschillende zingevingsvragen. Samen onderzoeken jullie de zingeving van jouw leven. Een psycholoog weet de juiste vragen te stellen en houdt je een spiegel voor. Je leert vastgeroeste patronen herkennen en je krijgt meer inzicht in waarom je elke keer vastloopt. Dit kan helpen om een dieper begrip van jezelf te krijgen en doelen te stellen voor je dagelijks leven. Worstel niet te lang met al je vragen en neem vandaag nog contact op. Bel ons op 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek. Ons verwijsteam geeft jou graag advies op maat.