De oké-zone
Hoe komt het dat je in dingen die je veel doet niet echt beter wordt? Typen bijvoorbeeld. Ikzelf type elke dag behoorlijk veel. Je zou denken dat met zoveel oefening ik steeds een beetje beter zou worden. Maar dat is totaal niet het geval. Ik type aardig, maar vaak klungelt het onder mijn vingers. Raar toch: ik type me suf en ik word er niet beter in. Hoe kan dat?
Dat komt door de oké-zone. Toen ik begon met typen leerde ik snel en veel. Ik ging met sprongen vooruit. Tot er een moment kwam dat ik het wel best vond zo. Ik typte niet geweldig, maar goed genoeg. Ik stopte mezelf uit te dagen, ik stopte te investeren in sneller en beter kunnen typen en ik stopte met kritisch naar mijn eigen typestijl te kijken. In de oké-zone staat alles stil omdat je ophoudt verder te willen.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
De oké-zone in je leven
Nu is dat met typen natuurlijk niet zo’n probleem. Maar vertaal het eens naar je leven, de kwaliteit ervan. Bijna iedereen duikt vol overgave het leven in: vriendschappen, een studie, je werk, de liefde. En je leert en verdiept met grote sprongen.
Tot je, onuitgesproken, besluit, het is wel goed genoeg zo. Je stopt kritisch naar jezelf te kijken, je stopt te vragen, je stopt jezelf te ontwikkelen. Dat is eigenlijk wel lekker. Even niks. Even niet zo moeten. Want we zijn allemaal liever lui dan moe. En dat gedoe allemaal, je bent al blij als je in de avond een beetje puf overhoudt om niet voor de televisie in slaap te vallen.
Dan gaat stukje bij beetje de ene dag op de andere lijken.
Wees memorabel en leef langer
Jaren vliegen voorbij als alles gelijk blijft. Dat komt omdat je geheugen efficiënt werkt en als dingen hetzelfde zijn, gooit je geheugen de dubbele eruit. Drie jaar die op elkaar lijken, wordt één jaar en tja, dan vliegt de tijd.
Bijzondere gebeurtenissen geven je leven tijd. Die verhuizing, die nieuwe baan, kinderen die geboren worden. Maar ook: bijzondere vakanties, aparte gebeurtenissen, intense belevenissen. Memorabel betekent ook letterlijk ‘onthoudbaar’. Je geeft jezelf meer om te onthouden. En dus, in je beleving, wordt je leven voller, rijker. Het lijkt zelfs langer te duren.
Je leven is het meest waardevolle dat je hebt. En ja, afvallen is goed, meer bewegen ook, en stoppen met roken helemaal. Maar als je geen memorabele dingen meemaakt, als elke dag als de andere is, heeft dat beetje meer lengte aan het eind maar weinig zin.
Ja maar
Je hoeft je leven niet om te gooien om jezelf te verrijken. Doe wat je doet beter, mooier, intenser. Wees kritisch. Hoe geweldig ben je in de liefde? Wat kun je doen om beter te worden in je vak (let op, dat is dus niet hetzelfde als ‘promotie maken’, gewoon beter worden in wat je doet). Maar ook in hobby’s, vakanties – dat kan toch beter?
Dit jaar…. Dit jaar ga ik zeilen in de Middellandse zee. Dit jaar ga ik die oude studie afronden. Dit jaar trouw ik opnieuw met mijn vrouw. Dit jaar heb ik een temp-baan in New York. Dit jaar neem ik mijn kinderen mee op survival in de Ardennen. Dit jaar leer ik zélf mooi en goed brood te bakken. Dit jaar ga ik die oude auto van pa repareren.
En dat kost niet meer tijd of geld. Het kost je aandacht, focus, discipline en daadkracht. En een beetje verbeeldingskracht. Want kom op, trakteer jezelf op een bijzonder goed voornemen, iets leuks, iets moois, iets dat jezelf verrast. Daag jezelf uit dit jaar en maak het onvergetelijk.
Ik wens je daarom de beste goede voornemens…
© 2012 Psychologen Nederland