Skip to content
Psyned

Date burn-out: wat is het en hoe ga je ermee om?

Daten valt niet altijd mee. Je bent uren aan het swipen op zoek naar een leuke match. Het aanbod valt je misschien tegen. Heb je eindelijk een leuke match, reageert hij of zij na een paar berichtjes niet meer. Of je bent net een stapje verder, maar je date zegt vlak van tevoren af. En ga je wel op date, dan is het ook nog maar de vraag hoe dat uitpakt. In deze moderne wereld van dating-apps en de swipe-cultuur komt het begrip ‘date burn-out’ – ook wel ‘Tinder burn-out’ – steeds vaker om de hoek kijken. Maar wat is een date burn-out precies en belangrijker: hoe kan je het voorkomen?

Hartjes
Redactie Psyned | 25 juli 2024

Wat is een date burn-out?

Als je in zo’n cirkel zit van tegenvallende dates, ghosting en afwijzing heb je soms even helemaal geen zin meer om te daten. Een date burn-out treedt op als het daten, dat je ooit leuk en opwindend vond, verandert in een vermoeiende en demotiverende bezigheid. Je voelt je emotioneel uitgeput, gefrustreerd en soms zelfs cynisch over de kans om een geschikte partner te vinden. Terwijl je om je heen iedereen ziet settelen en je je vaak het vijfde wiel aan de wagen voelt als enige vrijgezel. Maar continu nieuwe mensen ontmoeten, dezelfde gesprekken voeren en steeds afwijzingen verwerken, kan zwaar wegen. Dan is het tijd voor een date-pauze.

De druk op daten en een relatie hebben als ideaal

De druk van buitenaf kan daar nog een schep bovenop doen. Je zag het al even niet meer zitten in de date-jungle en dan vragen de mensen om je heen – vaak goedbedoeld – ook nog eens regelmatig waarom je geen relatie hebt. Het hebben van een relatie staat voor velen op een voetstuk: ‘je bent niet compleet zonder’ is de (ouderwetse) gedachte, terwijl er niks mis is met single-zijn. Niet voor niks zijn er steeds meer singles die bewust kiezen voor het vrije bestaan. Maar wil je wél je leven delen met een speciaal persoon en lukt dat niet, kan dat superfrustrerend zijn.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Signalen van een date burn-out

Als jouw liefdesleven er niet uitziet zoals je zou willen, kan je op een gegeven moment aan jezelf gaan twijfelen. ‘Is een relatie wel voor mij weggelegd?’. Als je steeds teleurgesteld raakt, kost dat veel energie. Je kan last krijgen van de volgende signalen die horen bij date burn-out:

  • Vermoeidheid. Je voelt je moe, gedemotiveerd en raakt niet enthousiast van het idee aan een nieuwe date.
  • Cynisme. Je verliest de hoop en begint te geloven dat er geen goede matches meer zijn. ‘Je hebt de boot gemist, het lukt toch niet’.
  • Gebrek aan enthousiasme. Dates voelen als een ‘moetje’ in plaats van een leuke kans om iemand te leren kennen.
  • Uitgaan van mislukking. Niemand vindt een afwijzing leuk, maar je kan het ook te serieus nemen. Leuk of niet, afwijzingen horen er nu eenmaal bij en gaan zelden over jou.
  • Emotionele afstand. Je raakt emotioneel afgestompt en het aangaan van nieuwe relaties interesseert je steeds minder.

Hoe voorkom je een date burn-out?

Klinkt dit alles herkenbaar? Dan is het tijd om een date-pauze in te lassen. Neem een moment voor jezelf, zónder te zoeken naar een potentiële crush. Zet je dating-apps op inactief en focus je op jezelf. Herontdek de activiteiten die jij leuk vindt. Zorg goed voor je mentale gezondheid. Zodra je lekkerder in je vel zit, gaat daten je weer makkelijker af. Stel ook realistische verwachtingen. Begrijp dat niet elke date perfect zal zijn en dat het tijd kost om de juiste persoon te vinden. Onthoud: elke date – mislukt of niet – brengt je dichterbij diegene met wie het klikt. En probeer verschillende manieren uit om mensen te ontmoeten, zoals bij sport- of hobbyclubs, evenementen of via vrienden. Zo leer je laagdrempelig nieuwe leuke mensen kennen.

Daten op jouw voorwaarden

In een tijd waarin liefde één swipe van je vandaan lijkt, is het normaal dat je het af en toe even zat bent om te daten. Het verschijnsel date burn-out komt tegenwoordig vaak voor, maar het hoeft geen blijvende toestand te zijn. Door tijd te nemen voor jezelf, te werken aan je zelfvertrouwen, je verwachtingen aan te passen en nieuwe manieren van ontmoeten te proberen, kan je weer lol beleven aan daten en met een frisse blik op zoek gaan naar liefde. Geef jouw zoektocht zelf vorm, zoals het voor jou werkt. Zonder je druk te maken om ‘wat er hoort’. Deel je gevoelens met vrienden of een professional. Zij kunnen je perspectief bieden en ondersteunen.

Ben je date-moe en herken jij je in de signalen van een date burn-out? Het is zonde om aan jezelf te twijfelen. Kom in actie, een psycholoog kan je begeleiden om weer lekker in je vel te zitten. Plan een adviesgesprek of bel 085 4014720 voor gratis persoonlijk advies.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Vermoeidheid

Meer over klacht

Vermoeidheid

Lees meer informatie over Vermoeidheid

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned