Skip to content

Autisme bij vrouwen

Jij ziet er helemaal niet autistisch uit! Huh, maar jij bent toch heel sociaal? Ik dacht dat autisme alleen voorkwam bij mannen. Ohw, maar dan heb jij zeker een heel milde variant? Zomaar een greep uit de opmerkingen die ik krijg als ik vertel dat ik een vrouw met autisme ben. Als vrouw met autisme ben je in de minderheid; er zijn veel meer mannen met deze diagnose. Lange tijd werd zelfs gedacht dat het bijna niet voorkomt bij vrouwen. Dit is niet waar, het wordt alleen minder snel herkend. Er is hier ook nog minder over bekend. Daarom speciaal voor alle vrouwen met autisme – en iedereen die meer wil weten over het onderwerp – dit blog.

autisme bij vrouwen
Psyned - Psychologen Nederland | 27 jul 2022

Goed om te benoemen

Voordat je begint met lezen is het goed om te weten dat wat ik schrijf niet voor iedere vrouw met autisme geldt. Autisme is namelijk een spectrumstoornis. Dit betekent dat het op veel verschillende manieren tot uiting komt.

Wat zijn de kenmerken van autisme bij vrouwen?

Er zijn een aantal kenmerken die vaak voorkomen bij autisme en die je ook als vrouw kunt herkennen:

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

  • beperkingen in de sociale interactie;
  • verstoorde communicatie;
  • problemen bij prikkelverwerking;
  • moeite hebben met flexibiliteit;
  • moeite hebben met het verwerken van informatie;
  • herhalende patronen in gedrag, belangstelling en activiteiten.

Overprikkeling bij vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker klachten ervaren door hun autisme dan mannen. De rol van de vrouw binnen de maatschappij zou hierbij een rol kunnen spelen. Van vrouwen wordt vaak verwacht dat ze sociaal zijn en (binnen het gezin) de zorgtaken op zich nemen. Dit kost veel energie. Daarom komt (ernstige) overprikkeling ook vaker voor bij vrouwen.

Andere dingen die vrouwen met autisme vaker ervaren dan mannen met deze stoornis zijn:

  • verlegen zijn of zelfs angstig in het contact;
  • onzeker zijn over zichzelf;
  • goed zijn in het observeren en kopiëren van sociaal gedrag;
  • over hun grenzen gaan;
  • veel praten en eenrichtingsverkeer in de communicatie;
  • chronische vermoeidheid.

Ben je een man met autisme en herken jij je in deze punten? Dat kan heel goed. Deze kenmerken komen zeker niet alleen voor bij vrouwen.

De verschillen tussen mannen en vrouwen met autisme

Wat een verschil is tussen mannen en vrouwen met autisme is dat vrouwen hun symptomen vaak beter kunnen verbergen. Maar dit betekent niet dat de vrouw er zelf minder last van heeft. In haar hoofd kan het erg druk en chaotisch zijn, maar voor de omgeving is dit niet zichtbaar.

Een ander verschil is dat bij mannen de problemen vaker naar buiten gericht zijn terwijl bij vrouwen ze juist naar binnen gericht zijn. Hierdoor kunnen vrouwen met autisme last krijgen van angsten en depressies.

Doordat bij vrouwen autisme niet altijd gelijk herkend wordt, lopen zij langer rond met klachten zonder te weten wat er aan de hand is. Soms wordt er eerst ook een verkeerde diagnose gesteld.

Omgaan met autisme: 3 tips voor vrouwen

Misschien ben je zo goed in het camoufleren van je autisme dat het voor anderen niet altijd duidelijk is dat er iets speelt. Doordat het minder zichtbaar is voor de buitenwereld, blijf je vaker in je eentje worstelen met je klachten. Hierdoor kun jij je eenzaam of onbegrepen voelen. Hoe blijf je als vrouw met autisme in balans en hoe blijf je lekker in je vel zitten?

Tip 1: Leer je grenzen kennen

Leer jezelf goed kennen en blijf in verbinding met je lichaam. Hoe merk je bij jezelf dat je tegen je grenzen aanloopt? Ik krijg bijvoorbeeld hoofdpijn, kan me minder goed concentreren, kan weinig hebben en merk dat ik alleen wil zijn. Dan weet ik dat ik een stapje terug moet doen om overprikkeling te voorkomen. Om in balans te blijven is het daarnaast goed om te weten waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Zo blijf je in balans.

Tip 2: Wat betekent autisme voor jou?

Omdat autisme zo’n brede stoornis is en het bij vrouwen anders tot uiting komt, kan het zijn dat jij je niet herkent in wat er over autisme gezegd wordt. Dat kan je een vervelend gevoel geven. Want als jij iemand vertelt dat je autisme hebt, denkt diegene jou te kennen, terwijl dat beeld helemaal niet klopt. Daarom helpt het om te weten wat autisme voor jou betekent. Zo kan je jezelf ook uitspreken als je te maken krijgt met vooroordelen.

Tip 3: Blijf niet in je eentje worstelen

Aan de buitenkant is bij jou niets te zien, terwijl het in je hoofd flink druk en chaotisch kan zijn. Op de momenten dat het nodig is lukt het meestal wel om het ‘gewenste’ gedrag te vertonen, maar eenmaal in je vertrouwde omgeving stort je helemaal in. Wat heb jij nodig voor een fijn leven? Durf erover te praten anders weet je omgeving ook niet waar jij mee worstelt. Als anderen weten wat jij nodig hebt kunnen zij hier rekening mee houden. Vraag bijvoorbeeld op je werk of er een plek is waar jij terug kunt trekken als het je teveel wordt. En vraag bijvoorbeeld je partner of familielid om taken over te nemen die te belastend voor jou zijn. Geef het ook aan als jij ergens tegenaan loopt, misschien kan iemand je helpen.

Meer over autisme bij vrouwen

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor autisme bij vrouwen. Wil jij meer weten over dit onderwerp? Vind hier meer informatie:

Hulp bij autisme

Loop jij vast door klachten die jij ervaart door autisme? Of vermoed je na het lezen van dit blog dat er bij jou sprake is van autisme? Met de juiste ondersteuning wordt het leven met autisme prettiger. Wij helpen jou graag. Bij ons zijn psychologen aangesloten met het specialisme autisme die jou ondersteuning kunnen bieden bij het omgaan met autisme. Plan een gratis adviesgesprek bij ons in of bel naar 085 – 4014 720.

Vind je het spannend om te bellen of op een andere manier contact te hebben met ons? Misschien helpt het als je weet met wie je contact hebt. Je hebt bij ons altijd contact met iemand die een achtergrond heeft in de psychologie. Zij zullen jou op een rustige en vriendelijke manier benaderen en vragen wat ze voor je kunnen doen en eventuele vragen proberen te beantwoorden.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned