Skip to content

6 tips tegen somberheid 

Je af en toe verdrietig of somber voelen maakt deel uit van het leven. Het lijkt alsof iets je naar beneden drukt en niets lijkt je op te vrolijken. Na een tijdje vervaagt dit gevoel vaak, maar soms komt het in vlagen terug. Of je nu last hebt van stress, een moeilijke gebeurtenis of de grijze winterdagen, somberheid kan je dagelijks leven flink beïnvloeden. Gelukkig zijn er manieren om je beter te voelen. Wij delen zes tips om je stemming te verbeteren.

Psyned | 14 januari 2025

Waarom voel ik mij somber? 

Er zijn verschillende redenen waarom je je neerslachtig kan voelen. Bijvoorbeeld door het verlies van je baan, prestatiedruk, een relatiebreuk of langdurige ziekte. Veel piekeren en je zorgen maken, kunnen ook je stemming negatief beïnvloeden. Soms verloopt de communicatie in je brein, via neurotransmitters (kleine boodschappers tussen zenuwcellen), niet goed. Somberheid kan ook samenhangen met psychische problemen zoals angst, persoonlijkheidsstoornissen of PTSS

Verschil tussen somberheid en depressie 

Je somber voelen betekent niet meteen dat je depressief bent. Somberheid duurt meestal maar een paar dagen en heeft vaak een duidelijke reden, zoals relatieproblemen. Bij een depressie blijven de sombere gevoelens langer dan twee weken en kan je niet meer genieten van dingen die je normaal leuk vindt. Het verschil tussen somberheid en een depressie zit hem vooral in de duur en de intensiteit van de gevoelens. 

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen

  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Tips tegen somberheid 

Als je merkt dat je somber bent, kan je zelf een aantal dingen doen om je minder neerslachtig te voelen. De volgende 6 tips kunnen daar misschien bij helpen. 

Tip 1: Neem je klachten serieus 

Negeer je klachten niet, maar neem ze serieus. Praat erover met familie of vrienden of zoek professionele hulp. Als je snel hulp zoekt, kan je vaak voorkomen dat het erger wordt. 

Tip 2: Onderneem sociale activiteiten 

Probeer naar buiten te gaan en zoek actief contact met anderen. Maak bijvoorbeeld een afspraak met vrienden. Misschien heb je er geen zin in, maar het leidt je wel af van je sombere gedachtes. 

Tip 3: Blijf in beweging 

Beweging kan je stemming verbeteren. Maak bijvoorbeeld een wandeling, ga hardlopen of fietsen. Uit verschillende studies blijkt dat sporten helpt om mentaal gezond te blijven en het biedt ook afleiding. Door dagelijks te bewegen, verklein je de kans op een depressie. 

Tip 4: Zorg voor rust en regelmaat  

Het is belangrijk om regelmaat in je dagelijkse leven te hebben. Probeer overdag niet te slapen en zorg voor een gezond ritme van dag en nacht. Ook is het belangrijk om regelmatig te eten, omdat het vaak overslaan van maaltijden je energieniveau kan verlagen. 

Tip 5: Plan een piekerkwartier in 

Het is lastig om niet te piekeren als je je somber voelt. Daarom kan je elke dag 15 minuten inplannen om wel te piekeren. Zet een timer en laat je gedachten de vrije loop. Het kan helpen om ze op te schrijven, zodat ze uit je hoofd zijn. Als de timer afgaat, stop je met piekeren en geef je de gedachten de rest van de dag geen aandacht meer. In het begin kan het lastig zijn, maar met oefenen wordt het makkelijker. 

Tip 6: Uit de emoties die er zijn eruit 

Het inhouden van je emoties en ze niet delen met anderen werkt vaak tegen je. De emoties die bijdragen aan je somberheid willen eruit en gevoeld worden. Als je dit niet doet, kan het je herstel zelfs vertragen. We snappen dat het soms voelt alsof je iemand lastigvalt met je gevoelens, maar het is belangrijk om te kijken met wie je je verdriet kan delen. Daar hoef je je niet voor te schamen: verdriet is een sociale emotie die vraagt om gedeeld te worden.  

Hulp bij somberheid 

Lukt het niet om van je sombere gevoelens af te komen? Somberheid is vaak goed te behandelen. Tijdens de behandeling luistert de psycholoog naar je verhaal en onderzoeken jullie de oorzaak van je negatieve gedachten en gevoelens. Hoe de behandeling eruitziet, hangt af van je situatie. De psycholoog stelt een op maat gemaakt behandelplan op, met als doel dat jij je snel weer beter voelt.  

Wil je je sombere gevoelens aanpakken of meer weten over de behandeling? Neem contact op met ons verwijsteam. Zij beantwoorden al je vragen en vertellen je graag meer over de behandeling. Bel 085-4014720 of plan een gratis adviesgesprek

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned