Skip to content
Psyned

5 feiten en fabels over slaap

Slaap is belangrijk voor je gezondheid, omdat het je lichaam en geest de kans geeft om te herstellen. Ondanks het belang van slaap zijn er veel misverstanden over hoe je beter kan slapen. Van uitslapen in het weekend tot het luisteren naar een slaappodcast om in slaap te vallen, het kan soms moeilijk zijn om te weten wat echt helpt. Wij hebben de feiten en fabels over slapen voor je op een rij gezet.

Redactie Psyned | 8 oktober 2024

Wat is slaap?

Iedereen heeft een slaap- en waakritme, oftewel een biologische klok die je vertelt wanneer het tijd is om te slapen en wanneer je wakker moet worden. Deze klok zorgt ervoor dat je je slaperig of juist alert voelt. Je slaap bestaat uit een cyclus van ongeveer negentig minuten, die uit vier fases bestaat: inslapen, lichte slaap, diepe slaap en droomslaap (REM-slaap). Deze cyclus herhaalt zich vijf keer per nacht. Tijdens je slaap blokkeren je hersenen prikkels van buitenaf, zodat je niet makkelijk wakker wordt. In de REM-slaap verwerken je hersenen de meeste informatie, terwijl de andere fasen je lichaam voorbereiden op deze diepe slaap. Als deze overgang niet goed gaat, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen.

Waarom is slaap zo belangrijk?

Een goede nachtrust is belangrijk voor je herstel, zodat je uitgerust wakker wordt en energie hebt voor de nieuwe dag. Goed slapen zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en je beter kan concentreren. En doordat je ’s nachts verwerkt wat je overdag hebt meegemaakt, is slaap goed voor het opslaan van herinneringen en het verminderen van stress.  

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Feiten en fabels over slaap

Op het internet vind je veel informatie over slapen en tips om in slaap te komen. ‘In het weekend kan je bijslapen’, ’Je kan beter slapen door een slaappodcast op te zetten’, of ‘Je moet niet intensief sporten voor het slapen gaan. Maar wat werkt echt? Wij zochten het voor je uit.

Door te laat in de avond te sporten, kom ik moeilijk in slaap

Feit of fabel? Deels waar

Bewegen heeft invloed op je slaap en kan helpen om sneller in slaap te vallen. Vroeger dachten we dat sporten vlak voor bedtijd slecht was, maar recent onderzoek toont aan dat intensief sporten tot 2 uur voor het slapengaan geen negatief effect heeft. Volgens neurowetenschapper Els van der Helm moet je het wel rustig opbouwen voor een goede nachtrust. Als je niet getraind bent, kan laat sporten de slaapkwaliteit verminderen doordat je minder REM-slaap krijgt. Ochtendmensen kunnen na een avondtraining meer slaapproblemen ervaren, maar avondmensen meestal niet. Dus als je in de avond sport en goed slaapt, is het geen probleem. Heb je moeite met inslapen na een avondtraining, zorg er dan voor dat er minimaal twee uur tussen het sporten en slapen zit.

Een podcast, serie of muziek helpt mij om beter te slapen

Feit of fabel? Fabel

Veel mensen vallen in slaap met muziek, een podcast of de tv op de achtergrond. Het geluid helpt je misschien sneller in slaap te komen, maar echt goed voor je nachtrust is het niet. Door het geluid en licht kom je minder snel in je REM-slaap. Zelfs als je slaapt, blijven je hersenen het geluid en licht verwerken, wat je dromen onrustiger of zelfs eng kan maken. In slaap vallen met de tv is nog slechter dan met muziek of een podcast; het blauwe licht zorgt ervoor dat je melatoninelevel verlaagt. Hierdoor kan je lichaam denken dat het ochtend is, en val je ‘s nachts moeilijker in slaap.

Alcohol zorgt ervoor dat ik beter slaap

Feit of fabel? Fabel       

Sommige mensen denken dat een glas alcohol helpt om beter te slapen, maar dat is niet waar. Een wijntje kan al effect hebben op je slaapkwaliteit. Misschien val je sneller in slaap, maar alcohol verstoort je slaapfases, waardoor je niet in een diepe slaap komt. Je slaapt wel, maar het blijft een oppervlakkige slaap zonder dromen. Dit is zonde, want we hebben de droomslaap nodig om de informatie van de dag te verwerken. Hierdoor herstel je minder goed en word je ’s nachts vaker wakker. De volgende dag voel je je minder uitgerust. Als je regelmatig veel alcohol drinkt, kan het zelfs voor slaapproblemen zorgen.

In het weekend kan ik mijn slaap inhalen

Feit of fabel? Fabel

In het weekend bijslapen of uitslapen om ‘slaap in te halen’ helpt helaas niet bij een slaaptekort. Het verstoort je biologische klok, waardoor je doordeweeks juist vermoeider bent. Wat wel kan helpen bij een slaaptekort zijn powernaps. Ga voor een kort dutje van 15-20 minuten. Je wordt net voor de diepe slaap wakker, waardoor je je niet duf voelt. Je kan ook een langer dutje doen van 90 minuten. Je gaat door de diepe slaap heen en je wordt na de droomslaap wakker, waardoor je je frisser voelt.

Ik moet niet in bed blijven liggen als ik niet kan slapen

Feit of fabel? Feit

Het kan wel een half uur duren voordat je slaapt. Lukt het niet? Sta gewoon even op, doe iets rustgevends voor ongeveer dertig minuten en probeer daarna opnieuw in te slapen. Het kan helpen om naar een andere, ontspannen plek te gaan of iets ‘simpels’ te doen, zoals een boek lezen bij gedimd licht. Vermijd snacken of scrollen op social media.

Als je vaak lang wakker ligt, wordt het alleen maar moeilijker om in slaap te komen. Hierdoor slaap je minder diep, word je vaker wakker en lig je langer te draaien. Je bed kan zelfs gaan voelen als een vervelende plek, en dat wil je natuurlijk niet.

Slecht slapen oplossen

Heb je moeite met slapen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Stress maakt het vaak moeilijk om in te slapen. Ook als je ADHD, autisme of hoogsensitiviteit hebt, kan je prikkelverwerking anders zijn, waardoor je hersenen moeilijker tot rust komen. Te weinig slaap kan leiden tot problemen zoals stress, depressie, en lichamelijke klachten zoals overgewicht en hartziekten. Loop daarom niet te lang rond met je slaapproblemen; vaak zijn ze makkelijk op te lossen. Plan vandaag nog een gratis adviesgesprek of bel ons op 085 – 4014 720.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned