Deze column verscheen eerder al op de site van de Vondelgym
Muziek en sport gaan goed samen. Er wordt bij het beluisteren van de juiste muziek meer dopamine aangemaakt (wat weer allerlei gunstige effecten heeft op onze geest en ons lichaam). Zo gunstig zelfs, dat ik je vier redenen kan geven om dit toch eens te gaan gebruiken bij je training.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
1. Minder ervaren vermoeidheid en verzuring
Wanneer je de juiste muziek te pakken hebt, zorgt dit ervoor dat je je eigen hoofd kunt afleiden van vermoeidheid en verzuring tijdens het sporten. Onderzoekers vonden zelfs dat sporters 12% minder vermoeidheid rapporteerden wanneer de juiste muziek gebruikt werd.
2. Betere prestaties
Vele onderzoeken hebben bevestigd dat de juiste muziek sportprestaties significant verbetert. Behoeft weinig uitleg, nietwaar? 😉
3. Efficiënter sporten
Als je op de maat van de muziek kunt sporten en dus synchroon kunt bewegen met het tempo van de muziek, zorgt dit ervoor dat je minder moeite hoeft te doen voor dezelfde beweging en dus efficiënter gebruik kan maken van je energie. Uit een specifiek onderzoek bleek bijvoorbeeld dat wielrenners met muziek op significant minder zuurstof gebruikten dan wielrenners zonder muziek. Wow! Overigens geldt hierbij: geen muziek is beter dan te trage muziek (omdat je hoofd daar meer moeite mee heeft, zoals expres uit de maat dansen ook moeilijk is. Althans, voor de meesten van ons dan….)
4. Meer fun!
Wanneer de training heel zwaar is, zal uiteindelijk het lichaam het toch winnen van de mind. Dat betekent dat wat je lichamelijk voelt dan niet meer te beïnvloeden is (namelijk hevige vermoeidheid of verzuring), maar hoe je je voelt wel. De hoeveelheid plezier die je er aan beleeft blijkt groter te zijn als je de juiste muziek luistert tijdens het sporten.
Welke muziek is eigenlijk het meest effectief?
De belangrijkste dingen om op te letten zijn tempo (beats per minute, ofwel BPM) en ritme-respons. Ritme-respons betekent eigenlijk hoe sterk muziek bij jou de neiging oproept om er op te bewegen, bijvoorbeeld te knikken met je hoofd of te tikken met je voet. Gemiddeld gezien gaan we het beste op ongeveer 120 tot 140 bpm, afhankelijk van de work-out die je doet. Zo heb je geen 140 bpm nodig tijdens je stretch/warming up, maar kan je die wellicht wel goed gebruiken bij een duurloop.
Soms geen muziek
Is er een reden om soms geen muziek te luisteren tijdens het sporten? Ja, en dat is wel de volgende: Bovenstaande tips werken vooral wanneer je een geautomatiseerde beweging wil doen, een beweging die je al vaak hebt gedaan en die je wellicht wel kan dromen. Wanneer je een nieuwe beweging aan het aanleren bent (zoals ik laatst een Clean&Jerk uitprobeerde), kan je afleiding in de vorm van muziek niet gebruiken. Je hebt dan juist je aandacht nodig om de beweging zo goed mogelijk uit te voeren. Een goede techniek is namelijk de basis van een effectieve training.
Oh trouwens… als je samen met iemand anders sport is een koptelefoon ook wel wat ongezellig 😉
© 2017 Julia van Alphen – Psycholoog Amsterdam