1. Muziek vermindert stress
Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen. Het stelt je gerust, dus je ervaart minder angst – vaak de aanjager van stress. Rustige ritmische geluiden vertragen de hartslag, laten de bloeddruk dalen en zorgen voor een rustigere ademhaling. Speciale geluidstonen, binaural beats genoemd, kunnen je zelfs in diepe staat van ontspanning brengen.
2. Muziek vermindert pijn
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek zowel acute pijn als chronische pijnklachten vermindert. Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming. Je kan muziek ook medisch inzetten. Als je bijvoorbeeld rustige muziek hoort tijdens een operatie, ervaar je minder pijn, heb je minder medicatie nodig en gaat je herstel sneller.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
3. Muziek vermindert depressieve klachten
Mensen met een depressie kunnen veel baat hebben bij muziek(therapie), want muziek heeft effect op je emoties. Van rustige muziek word je kalmer. Van je favoriete platen word je vrolijker, omdat je hier een positieve associatie bij hebt. En met meebewegen op lekkere danshits sla je twee vliegen in een klap. Kortom, het perfecte excuus om wat muzikaal genot op te zetten.
4. Muziek verbetert je work-outs
Met een opzwepend deuntje in je oren train je harder en effectiever dan zonder muziek. We voelen ons minder (snel) vermoeid en ervaren soms zelfs een extra energie boost tijdens het sporten. Bovendien helpt een ritme om op te bewegen. Ook zou muziek een positief effect hebben op je spierherstel.
5. Muziek verbetert je eetpatroon
Luisteren naar rustige muziek voor en tijdens je maaltijd zorgt voor een ontspannen sfeer. En die ontspannen sfeer draagt eraan bij dat je minder en langzamer eet. Andersom laten studies zien dat harde, drukke muziek leidt tot minder gezonde voedingskeuzes en sneller eten.
6. Muziek helpt je beter te slapen
Fijne muziek leidt af en laat je de stress van de dag vergeten. Muziek ontspant en vermindert stress en angst. Muziek kan helpen om sneller – en dieper – te slapen. Ook voor slapeloosheid is muziek dus een goed medicijn.
7. Muziek stimuleert de bloedsomloop
De positieve gevoelens die muziek opwekt, stimuleren de bloedsomloop. Op het moment dat muziek meer uptempo is, stijgt je bloeddruk, ademhaling en hartslag. Bij rustige muziek gebeurt het tegenovergestelde. Zo zie je maar dat muziek effect heeft op heel je lichaam.
8. Muziek versterkt je geheugen
Muziek maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Er bestaat een duidelijke link tussen muziek en je geheugen. Geef je geheugen dus een boost door te luisteren naar je favoriete nummers – van nu en vroeger. Regelmatig naar muziek luisteren, stimuleert de hersenactiviteit. Tijdens het studeren of werken kan het dus slim zijn om op de achtergrond wat instrumentele of klassieke muziek te draaien. Ook een muziekinstrument leren bespelen is goed voor je hersenen. Dat kan uitdagend zijn, maar het gaat er vooral om dat je er plezier aan beleeft.
9. Muziek vergroot je ruimtelijk inzicht
Ruimtelijk inzicht wordt gedefinieerd als het vermogen om je een precieze voorstelling van iets te kunnen maken en het vermogen te kunnen meten en te navigeren. Met behulp van muziek – vooral pianomuziek – kan je je IQ voor ruimtelijk inzicht met wel 9 punten omhoog krikken. Een symfonie van Mozart verbetert bijvoorbeeld je focus.
10. Muziek maakt je creatiever
Muziek maakt je gelukkiger, productiever en creatiever. Geen wonder dat muziek op het werk dan ook goed werkt. Niet op hoog volume, maar gewoon als lekker achtergrondgeluid.
Het is duidelijk: muziek heeft een bijzonder effect op je brein, lichaam en emoties. Het maakt je vrolijk en energiek of juist kalm. Niet voor niets maken mensen al duizenden jaren muziek. Het raakt ons op zoveel niveaus. En dat zonder nadelige bijwerkingen.
Bronnen: Hersenstichting, Muziekwerkt.nl en Gezondheid.nl