Skip to content

Claustrofobie

Er is geen trap en je staat in de lift. De deuren gaan langzaam dicht. Je kijkt onrustig om je heen wanneer de lift zich in beweging zet. Je wordt omsloten door vier muren en zit vast. Wat nou als de lift er plotseling mee stopt en je er niet meer uit kan? Bij deze gedachte breekt het zweet bij je uit. Je begint te trillen en je hart gaat wild te keer. Je hapt onrustig naar adem en raakt in paniek.

Snel de juiste hulp

  • In ±15 minuten persoonlijk advies.
  • Aandacht voor jouw verhaal.
  • Gekoppeld aan een psycholoog die past.

Claustrofobie

Er is geen trap en je staat in de lift. De deuren gaan langzaam dicht. Je kijkt onrustig om je heen wanneer de lift zich in beweging zet. Je wordt omsloten door vier muren en zit vast. Wat nou als de lift er plotseling mee stopt en je er niet meer uit kan? Bij deze gedachte breekt het zweet bij je uit. Je begint te trillen en je hart gaat wild te keer. Je hapt onrustig naar adem en raakt in paniek.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Snel de juiste hulp

We bespreken graag persoonlijk in ± 15 minuten hoe we jou kunnen helpen aan de hand van jouw verhaal.

Wat is claustrofobie?

Herken jij je in de bovenstaande situatie? Dan kan het zijn dat je last hebt van claustrofobie. Als je claustrofobisch bent, ben je bang voor afgesloten ruimtes. Je bent bang dat je moeilijk kan ontsnappen én je bent bang voor wat er kan gebeuren in kleine, afgesloten ruimtes. Daardoor kan je paniekerig worden als je in een lift of in een andere afgesloten ruimte terechtkomt, zoals een grot, een kelder, een trein of een vliegtuig.

Symptomen claustrofobie 

Claustrofobie kan zich op de volgende manieren uiten:

  • Je begint te zweten; 
  • Je gaat trillen; 
  • Je hart gaat wild tekeer (hartkloppingen); 
  • Je raakt in ademnood, begint te hyperventileren en je bent bang om te stikken; 
  • Je wordt duizelig. 

Als je een lichte vorm van claustrofobie hebt, dan heb je waarschijnlijk minder last van de bovenstaande symptomen en uiten ze zich niet in alle kleine ruimtes. Bij een ernstige vorm van deze angststoornis kan je een paniekaanval krijgen. Je wilt dan uit de situatie ontsnappen. Het kan ook zijn dat je door de grootte van de angst het tegenovergestelde doet: je ‘bevriest’. Claustrofobie kan ook ontstaan wanneer je omringd bent door veel mensen. Dit zie je ook terug bij agorafobie of pleinvrees, waarbij je vooral bang bent om je veilige, vertrouwde omgeving te verlaten en angst hebt voor het onbekende.  

Doe de Psyned zelftest

Angst zelftest: hoeveel angst ervaar jij?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Oorzaak claustrofobie  

Claustrofobie ontstaat vaak na een enge ervaring in een kleine ruimte. Misschien raakte je in paniek, en nu denk je automatisch aan die angst telkens als je weer in een vergelijkbare kleine ruimte bent. Om die angst uit de weg te gaan, vermijd je die plekken liever. Dit kunnen verschillende soorten ruimtes zijn, zoals liften, MRI-scanners, auto's of vliegtuigen. Het kan ook voorkomen in drukke ruimtes, als je het gevoel hebt dat je niet weg kan. 

Claustrofobie behandeling

Als jij je niet beperkt voelt, heb je geen claustrofobie behandeling nodig. Maar als je merkt dat je claustrofobie je belemmert en je niet alles kan doen wat je wilt, kan het helpen om je claustrofobie te overwinnen. Hiervoor zijn allerlei behandelingen geschikt. Meestal past de psycholoog cognitieve gedragstherapie (CGT) toe. Hierbij brengen jullie de gedachten die bij je opkomen als je in een kleine ruimte bent in kaart en ga je je denkpatronen opnieuw beoordelen. Is het écht zo dat je opgesloten zit? Kan je er écht niet meer uit? Je gaat op zoek naar andere verklaringen voor je angst. Zo kan je stapsgewijs afrekenen met claustrofobie. 

Als je claustrofobie door een nare ervaring is ontstaan, zoals vastzitten in een lift, kan EMDR (traumabehandeling) ook helpen. Bij deze behandelvorm ligt de aandacht op het terughalen van de enge ervaring. Je probeert opnieuw de beelden, gedachtes en gevoelens van de paniekaanval onder ogen te komen en vervolgens probeer je deze gedachtes te veranderen. 

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?

Claustrofobie overwinnen

Wil jij graag je claustrofobie overwinnen? Onze psychologen kunnen je hierbij helpen. Bekijk onze psychologen, of neem contact op met ons psychologisch verwijsteam op 085-4014720. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie zoeken wij voor jou een passende psycholoog, bij jou in de buurt.

Deze psychologen helpen je graag bij Angst

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned