Behandeling angststoornis
Angstklachten kunnen veel invloed hebben op je leven. Misschien vermijd je situaties die je spannend vindt, check je dingen overmatig of vraag je om veel geruststelling. Angst kan ervoor zorgen dat je niet altijd doet wat je wilt. Wil jij de regie weer terug?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Behandeling angststoornis
Angstklachten kunnen veel invloed hebben op je leven. Misschien vermijd je situaties die je spannend vindt, check je dingen overmatig of vraag je om veel geruststelling. Angst kan ervoor zorgen dat je niet altijd doet wat je wilt. Wil jij de regie weer terug?
Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024
Snel de juiste hulp
We bespreken graag persoonlijk in ± 15 minuten hoe we jou kunnen helpen aan de hand van jouw verhaal.
Is een angststoornis te behandelen?
Angstklachten zijn gelukkig goed te behandelen. Er zijn een hoop therapievormen die je hulp bij angst bieden. Veel mensen hebben baat bij cognitieve gedragstherapie. Anderen hebben veel aan mindfulness of exposure therapie. Welke behandeling je ook volgt, je leert je angstige gedachten en triggers te herkennen en je leert hoe je ermee om kan gaan.
Hoelang duurt een angststoornis behandeling?
Hoelang een behandeling duurt, hangt af van de persoon, de ernst van je klachten en hoe je op de therapie reageert. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden weer opknapt. 39% is na een jaar nog niet hersteld en bijna 30% heeft er na 3 jaar nog last van. Herstellen van een angststoornis duurt vaak langer dan een depressie, daarvan herstelt de helft van de mensen binnen 6 maanden.
Angst zelftest: hoeveel angst ervaar jij?
Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.
Soorten therapie bij angst
Onze psychologen kunnen jou met verschillende behandelvormen helpen zoals: cognitieve gedragstherapie, exposure therapie en EMDR. Hoe jouw behandeling er precies uitziet is afhankelijk van jouw situatie en behoeften. De psycholoog past de behandeling aan op jou.
Lees hieronder meer over de verschillende behandelvormen die onze psychologen gebruiken:
Psycho-educatie bij angst
Bij psycho-educatie leer je meer over je angstklachten. Soms helpt het als je meer weet over je klacht. Je leert meer over de symptomen en behandelmogelijkheden. Doordat je meer weet over je klacht, kan je voorkomen dat je angsten erger worden. Zo leer je de vroege tekenen herkennen en kan je op tijd ingrijpen en hulp vragen. Daarnaast leer je strategieën en vaardigheden om met je angsten om te gaan. Bijvoorbeeld hoe je ontspanningstechnieken toepast in het dagelijks leven, wat je kan doen als je veel piekert of wat je kan doen als je een paniekaanval hebt.
Cognitieve gedragstherapie bij angst
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veel gebruikte therapievorm bij angstklachten. Het hangt vooral af van je klachten, maar je hebt ongeveer 5-20 sessies nodig. Dit maakt het een vrij snelle en effectieve behandeling. Als je start met cognitieve gedragstherapie ga je eerst je gedachten onderzoeken. Je leert beter te kijken naar je denkpatronen, vaak is het je eigen interpretatie die je angstig of neerslachtig maakt. Vervolgens vorm je belemmerende gedachten om naar positieve gedachten die je juist kunnen helpen. Door jezelf helpende denkpatronen aan te leren, veranderen niet alleen je gedachten, maar ook de gevoelens die daarbij horen. Als je gedachten positief zijn, zijn de bijbehorende gevoelens dat ook.
Luister naar de podcast Waar wacht je op?
Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?
Exposure therapie
Bij exposuretherapie word je geleidelijk blootgesteld aan dingen waar je bang voor bent. De confrontatie wordt stap voor stap opgebouwd. Een psycholoog kan verschillende vormen van exposure therapie toepassen. Twee veelvoorkomende vormen zijn ‘In vivo desensitisatie’ en ‘systematische desensitisatie’.
In vivo desensitisatie
In vivo desensitisatie is het systematisch ongevoelig maken voor het onderwerp van de angststoornis door middel van directe confrontatie met het onderwerp van de angst. Eerst beeld je je angst in, bijvoorbeeld van een spin. Dan zie je een plaatje van een spin. Daarna zie je een echte spin in een bak en tot slot durf je de spin op je hand te hebben.
Systematische desensitisatie
Systematische desensitisatie is het systematisch ongevoelig maken voor het onderwerp van de angststoornis door middel van het voorstellen/visualiseren van het onderwerp van de angst. Het gaat hier dus om het inbeelden van je angst voor spinnen.
EMDR bij angstklachten
Een andere mogelijke behandeling van een angststoornis is EMDR. Deze therapievorm wordt vooral ingezet als herinneringen of traumatische ervaringen een belangrijke rol spelen in je angstklachten. Tijdens de EMDR-therapie vraagt je psycholoog je om terug te denken aan de nare gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Terwijl je dit doet, word je afgeleid door een lichtbalk, klikjes die je via een koptelefoon hoort of iets anders wat je aandacht trekt. Dit zorgt ervoor dat je werkgeheugen overbelast raakt, en je verwerkingssysteem wordt geactiveerd. Zo neemt de angst af.
Acceptance and Commitment Therapie
Als je vastzit in een neerwaartse spiraal kan Acceptance and Commitment Therapie (ACT) je ook helpen. Tijdens deze angsttherapie leer je om los te laten, te focussen op wat belangrijk voor je is en onderneem je actie. Met praktische oefeningen leer je deze aanpak toe te passen en eigen te maken. ACT helpt je om uit die negatieve spiraal te stappen en je leven te verbeteren.
Mindfulness
Tijdens een behandeling van een angststoornis kan mindfulness je ondersteunen. Het leert je om beter om te gaan met negatieve gedachten en lichamelijke klachten. Door meer in het moment te leven en minder afgeleid te zijn, presteer je beter en ben je productiever. Als je regelmatig mediteert of je concentreert op je ademhaling, kan je je lichaam en geest kalmeren. Hierdoor verschuif je van een staat van alertheid naar een staat van acceptatie.
Medicatie tegen angst
Therapie helpt vaak goed bij angstklachten, maar soms heb je extra ondersteuning nodig. Je psycholoog kan dan andere vormen van hulp aanraden, zoals medicatie. In dringende gevallen kunnen kalmeringsmiddelen, zoals benzodiazepines, angst en spanning verminderen. Bij paniekaanvallen of een obsessieve-compulsieve stoornis kan je huisarts of psychiater angstremmers (SSRI's) voorschrijven. Medicatie bij angst is vooral bedoeld om de therapie te ondersteunen door de angst te verminderen. Goed om te weten: bij Psyned schrijven we geen medicatie voor.
Angst overwinnen
Wil jij aan de slag gaan met je angstklachten? Of wil je meer weten over een behandeling van een angststoornis? Neem dan contact op met ons verwijsteam. Dit doe je door 085 – 4014 720 te bellen of plan een gratis adviesgesprek.
Deze psychologen helpen je graag bij Angst
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
BramVugts
Behandelt:
Zingevingsvragen, Dwangklachten, Chronische vermoeidheid, Stress- en spanningsklachten en meer
Talen:
RichardPlat
Behandelt:
Aanpassingsproblematiek, Rouw- en verliesverwerking, Seksverslaving, Chronische pijn en meer
Talen:
FrédériqueWesseling
Behandelt:
Agressie, Seksueel misbruik, Persoonlijkheidsstoornis, Negatief zelfbeeld en meer
Talen:
OphirahToff
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Autisme, Negatief zelfbeeld, Burn-out en meer
Talen:
MarijeStruik
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Burn-out, Fibromyalgie, Levensfaseproblematiek en meer
Talen:
BiancaBoth
Behandelt:
Chronische vermoeidheid, Samengestelde gezinnen problematiek, Negatief zelfbeeld, Stress- en spanningsklachten en meer
Talen:
ChristineKortselius
Behandelt:
Zingevingsvragen, Aanpassingsproblematiek, Rouw- en verliesverwerking, Stress- en spanningsklachten en meer
Talen:
MartijnPrent
Behandelt:
Agressie, Hoogsensitief persoon (HSP), Burn-out, Negatief zelfbeeld en meer
Talen:
KatjaFlik
Behandelt:
Hoogbegaafdheid, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Negatief zelfbeeld, Faalangst en meer
Talen:
WimWeerdenburg
Behandelt:
Trauma, Hechtingsproblematiek, Zingevingsvragen, Verslaving en meer
Talen:
InekeVliem
Behandelt:
Aanpassingsproblematiek, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Slaapproblemen, Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en meer
Talen:
ThomasPrins
Behandelt:
Studieproblemen, Faalangst, Persoonlijkheidsstoornis, Chronische vermoeidheid en meer
Talen:
YvetteReijnen
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Rouw- en verliesverwerking, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Trauma en meer
Talen:
Dalenavan Heugten
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Seksualiteit, Aanpassingsproblematiek, Relatieproblemen (individueel) en meer
Talen:
MirjamHeijnis
Behandelt:
Depressie, Agressie, Relatieproblemen (individueel), Tinnitus en meer
Talen:
FloorThijs
Behandelt:
Burn-out, Werkgerelateerde problematiek, Samengestelde gezinnen problematiek, Agressie en meer
Talen:
Lenvan der Wurff
Behandelt:
Postnatale depressie, Hechtingsproblematiek, Genderidentiteit, Faalangst en meer
Talen:
NikolaAerts
Behandelt:
Eetstoornis, Ongewenste kinderloosheid, Studieproblemen, Hoogbegaafdheid en meer
Talen:
Maaike: "Iedere dag had ik paniekaanvallen."
Maaike haar angststoornis hield haar leven volledig in z'n greep. Tot ze hulp zocht.Blogs over angst
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720