Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest gebruikte therapievorm van Nederland. Het is een praktische en effectieve behandeling waarmee je redelijk snel resultaat bereikt. Gemiddeld heb je 5-20 sessies nodig, afhankelijk van je klacht. CGT kan je onder andere helpen bij angst, depressie en burn-out. Wil je weten of deze therapievorm bij je past?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Het idee achter CGT therapie is dat je gedachten, gedrag en gevoelens met elkaar verbonden zijn.
Tijdens de therapie leer je anders naar situaties te kijken en je gedrag aan te passen. Niet-helpende gedachten, zoals angstige of negatieve gedachten, leer je om te buigen naar helpende gedachten. Dit zorgt ervoor dat je anders gaat voelen over bepaalde situaties.
Je krijgt vaak oefeningen mee om CGT in het dagelijks leven toe te passen. Je brein werkt net als een spier: hoe meer je oefent, hoe sneller je resultaat ziet. Je zal merken dat je positiever denkt en dat je angstklachten verminderen. Als je hier niet mee oefent en steeds blijft vluchten voor bepaalde situaties, houd je het angstige gevoel in stand.
Cognitieve therapie
Bij cognitieve therapie draait alles om bewustwording van je gedachten en de emoties die ze oproepen. Soms voel je je overspoeld door paniek of somberheid, zonder te weten waarom.
Tijdens de therapie ga je je automatische gedachten opsporen. Je neemt ze onder de loep en gaat ze uitdagen. Kloppen je gedachten wel? Of bekijk je alles door een ‘negatieve bril’?
Je leert bewuster te worden van de invloed van deze gedachten op je gevoelens en gedrag. Uiteindelijk leer je deze gedachten te signaleren, te toetsen en kan je meer helpende gedachten verzinnen.
Gedragstherapie
Je gedrag bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Daarom staat je gedrag centraal tijdens gedragstherapie. Samen met een psycholoog onderzoek je niet-helpende gedragspatronen.
Ons gedrag houdt vaak bepaalde gevoelens en overtuigingen in stand. Dit is niet gek, want we willen vervelende of spannende situaties vermijden. Maar op de lange termijn helpt dit je niet verder; het beperkt je. Daarom probeer je tijdens de therapie nieuw gedrag uit.
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
Tijdens cognitieve gedragstherapie breng je negatieve gedachten- en gedragspatronen in kaart. Je leert hoe het veranderen van deze gedragspatronen invloed heeft op je gevoelens.
Daarna oefen je dit in een gedragsexperiment. Je confronteert jezelf met wat je normaal zou vermijden. Gebeurt er werkelijk wat je vreest, of loopt het anders?
Je merkt dat je automatische gedachtes (zoals angsten) steeds minder geloofwaardig aanvoelen en je angst neemt af.
Cognitieve gedragstherapie voorbeeld
Stel je voor: je zit in een brainstormsessie met collega’s. Je hebt allerlei ideeën, maar houdt ze voor jezelf, omdat je denkt dat je collega’s veel betere ideeën hebben en de jouwe niet bruikbaar zijn. Maar klopt dit wel?
Dit is een niet-helpende gedachte die je negatief beïnvloedt. Je blijft stil, waardoor je minder betrokken overkomt. De angst dat je niets bij te dragen hebt, blijft bestaan, en je blijft je onzeker voelen.
Tijdens CGT therapie leer je hoe je deze gedachten kan uitdagen en ombuigen naar meer helpende gedachten. Bijvoorbeeld: ‘Mijn ideeën zijn van toegevoegde waarde’.
Je krijgt de uitdaging om bij de volgende brainstorm drie ideeën te delen. Wat gebeurt er als je dat doet? Was het echt zo spannend? Hoe reageerden je collega's? Misschien zijn ze juist blij met je inbreng.
Luister de podcast Waar wacht je op?
Hoe stop je met dwangmatig piekeren? En wat kan je concreet doen als negatieve gedachten je overnemen?
Voor welke hulpvraag is cognitieve gedragstherapie geschikt?
Cognitieve gedragstherapie werkt voor zowel volwassenen als bij kinderen en jongeren. Het is een vrij korte en effectieve behandeling die op lange termijn zelfs beter werkt dan medicatie.
In deze therapie richt je je zowel op het heden als op de toekomst, wat de kans op een terugval vermindert. Cognitieve gedragstherapie wordt vooral ingezet bij angstklachten, maar kan ook helpen bij andere klachten, zoals:
- Angst- en paniekstoornissen
- ADHD
- Negatief zelfbeeld
- Depressie
- Dwangklachten
- Stress
- Burn-out
- Slaapproblemen
- Eetstoornissen
Meestal wordt cognitieve gedragstherapie 1-op-1 gegeven, maar het is ook geschikt bij relatietherapie.
Vind een cognitieve gedragstherapeut
Wil jij aan de slag met je klachten en denk je dat CGT bij jou past? Vind bij ons een cognitieve gedragstherapeut die jou kan helpen. Leg je situatie aan ons voor tijdens een gratis adviesgesprek of bel naar 085 - 4014 720. Wij denken graag met je mee.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Eline Nijhof. Eline is psycholoog in Groningen en gespecialiseerd in het behandelen van angst, depressie en burn-out. Ze geeft zelf ook cognitieve gedragstherapie. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.
Deze psychologen helpen je graag met Cognitieve gedragstherapie
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
Lenvan der Wurff
Behandelt:
Negatief zelfbeeld, Stress- en spanningsklachten, Zingevingsvragen, Relatieproblemen (individueel) en meer
Talen:
AnushkaWardenaar
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Zingevingsvragen, Depressie, Werkgerelateerde problematiek en meer
Talen:
ChristianFolten
Behandelt:
Trauma, Persoonlijkheidsstoornis, Angst, Aanpassingsproblematiek en meer
Talen:
IreneBerben
Behandelt:
Depressie, Chronische vermoeidheid, Zingevingsvragen, Stress- en spanningsklachten en meer
Talen:
ChristinaWestgeest
Behandelt:
Seksualiteit, Samengestelde gezinnen problematiek, Chronische ziekte, Aanpassingsproblematiek en meer
Talen:
Martinevan Oosterhout
Behandelt:
Prikkelbare darm syndroom (PDS), Burn-out, Zingevingsvragen, Depressie en meer
Talen:
ElskeAntonissen
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Negatief zelfbeeld, Faalangst, Studieproblemen en meer
Talen:
EmielBoogerd
Behandelt:
Chronische ziekte, Slaapproblemen, Relatieproblemen (individueel), Zingevingsvragen en meer
Talen:
InaZeitlin
Behandelt:
Burn-out, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Aanpassingsproblematiek, Werkgerelateerde problematiek en meer
Talen:
MauriceNiessen
Behandelt:
Specifieke fobie, Assertiviteit, Ongewenste kinderloosheid, Overgangsklachten en meer
Talen:
ElineNijhof
Behandelt:
Zingevingsvragen, Psychosomatiek, Chronische ziekte, Depressie en meer
Talen:
JosephineVerbist
Behandelt:
Seksueel misbruik, Faalangst, Persoonlijkheidsstoornis, Burn-out en meer
Talen:
RogerKramer
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Faalangst, Depressie en meer
Talen:
AmyBouwman
Behandelt:
Zingevingsvragen, Rouw- en verliesverwerking, Seksualiteit, Assertiviteit en meer
Talen:
RichardPlat
Behandelt:
Slaapproblemen, Seksuele identiteit, Rouw- en verliesverwerking, Stress- en spanningsklachten en meer
Talen:
Mariannevan der Reest
Behandelt:
Depressie, Stress- en spanningsklachten, ADHD, Werkgerelateerde problematiek en meer
Talen:
DaniëlleVermeulen
Behandelt:
Premenstrueel syndroom (PMS), Aanpassingsproblematiek, Specifieke fobie, Chronische ziekte en meer
Talen:
Veelgestelde vragen
Wat doe je bij cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve Gedragstherapie (CGT) helpt je om negatieve of angstige gedachten, ook wel niet-helpende gedachten genoemd, te herkennen en te veranderen. Het idee achter CGT is dat niet de situaties zelf, maar hoe we deze interpreteren, bepaalt hoe je je voelt. Deze interpretaties worden vaak gevormd door eerdere ervaringen. Bij bepaalde situaties ontstaan automatische gedachten die gevoelens en lichamelijke reacties oproepen, of je je hiervan bewust bent of niet. Ze worden beïnvloed door je overtuigingen, herinneringen en hoe je naar jezelf kijkt.
In CGT leer je niet-helpende gedachten op te sporen en uit te dagen, vaak met behulp van schema’s zoals het ABC- of 5G-schema. Bij het ABC-schema kijk je eerst naar een gebeurtenis, welke gedachten deze oproept en welk gedrag je vertoonde. Het 5G-schema helpt je te begrijpen waar je gedrag vandaan komt. Voor elke ‘G’ (gebeurtenis, gedachten, gevoelens, gedrag en gevolg) bedenk je een alternatief. In het ene vak schrijf je je gedachte bij een gebeurtenis, en in het vak ernaast noteer je wat je ook zou kunnen denken. Zo train je jezelf om anders te denken.
Is CGT zwaar?
Iedereen ervaart cognitieve gedragstherapie anders. Tijdens de behandeling ga je je diepste gevoelens en gedachten onderzoeken, iets wat je normaal gesproken niet snel zal doen. Dit kan lastig zijn.
Waarom CGT bij depressie?
Als je depressief bent, heb je vaak negatieve gedachten die steeds terugkomen. Je denkt automatisch negatief over jezelf, je toekomst en/of de wereld om je heen. Cognitieve Gedragstherapie kan je helpen om hier anders mee om te gaan. Je leert inzien hoe je gedachten invloed hebben op hoe je je voelt en wat je doet, en hoe je niet-helpende gedachten kan ombuigen. Door je gedachten te veranderen, veranderen ook je gevoelens en gedrag. Het doel is niet alleen positief leren denken, maar realistischer en evenwichtiger. Je leert anders naar moeilijke situaties te kijken en er beter mee om te gaan.
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Eline Nijhof. Eline is psycholoog in Groningen en gespecialiseerd in het behandelen van angst, depressie en burn-out. Ze geeft zelf ook cognitieve gedragstherapie. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.
Psyned blog
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Werk als fundament voor herstel
Het effect van hormonen op je stemming
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720