Skip to content
Psyned

Het KOP-model uitgelegd: 3 factoren bij psychische klachten

Bijna de helft (48%) van de volwassenen in Nederland (18-75 jaar) krijgt ooit te maken met psychische klachten. De kans is dus groot dat je hier ook op werk mee te maken krijgt. Stress, burn-out, angst en depressie tasten niet alleen je persoonlijke welzijn aan, maar hebben ook invloed op je werkprestaties en de algehele productiviteit van jouw organisatie. Bij Psyned gebruiken we vaak het KOP-model om uit te leggen hoe psychische klachten op de werkvloer ontstaan. Want bewustzijn is de eerste stap in herstel.

psycholoog legt uit
Redactie Psyned | 5 september 2024

Wat is het KOP-model?

KOP is een afkorting voor Klachten = Omstandigheden x Persoonlijke stijl. Het KOP-model legt de factoren bloot die invloed hebben op het ontstaan van psychische klachten. Zo kan je mentale problemen beter begrijpen én aanpakken. Het KOP-model gaat ervan uit dat de klachten die je ervaart altijd te maken hebben met de omstandigheden en dingen die je hebt meegemaakt, en met de persoon die je bent; hoe je met de omstandigheden omgaat.

  1. Klachten: Dit is het startpunt van het model. Van welke specifieke psychische klachten heb je last? Dit kunnen symptomen zijn, zoals angst, stress, depressie of andere vormen van psychisch leed. Het doel is om een helder beeld te krijgen van wat iemand precies ervaart.
  2. Omstandigheden: Daarna kijken we naar de omstandigheden die de klachten veroorzaken of verergeren. Dit kunnen werkgerelateerde factoren zijn, zoals een hoge werkdruk of slechte arbeidsomstandigheden, tot persoonlijke situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan relatieproblemen of financiële zorgen. Het identificeren van deze omstandigheden helpt om de context te begrijpen waarin de klachten zijn ontstaan.
  3. Persoonlijke stijl: Dit onderdeel richt zich op de manier waarop iemand omgaat met de omstandigheden en klachten. Persoonlijke stijl verwijst naar de coping mechanismen, overtuigingen en gedragingen die van invloed zijn op hoe je omgaat met stressvolle situaties. Hierbij kijken we naar zowel helpende als niet-helpende patronen.

Hoe Psyned het KOP-model gebruikt: een voorbeeld

Wij gebruiken het KOP-model vaak om meer uit te leggen over psychische klachten. Bijvoorbeeld in onze training voor leidinggevenden: vroegtijdig herkennen van mentale problemen. Want met een beetje achtergrondkennis heeft een manager het eerder in de gaten als er iets aan de hand is en wanneer snelle hulp inschakelen helpt. Als iemand last heeft van hoofdpijn, moeheid, piekeren en slecht slapen, kunnen dat stressklachten zijn. Dan is de vraag: waar komen die vandaan? Heb je daar al langer last van? Ga in gesprek op zoek naar de oorzaken. Eerst in de omstandigheden: kan je redenen bedenken waarom je gestrest bent? Wat speelt er momenteel in je leven? Als werkgever kan je misschien iets aanpassen in de omstandigheden, in het geval van psychische problemen door werk. Daarna kijk je naar iemands persoonlijkheid. Hoe deal je met tegenslagen? Kan je iets makkelijk loslaten of niet?

Waarom het KOP-model effectief is

Het KOP-model is een effectief hulpmiddel om inzicht te krijgen in het hoe en waarom van psychische klachten, door ook naar de onderliggende oorzaken en persoonlijke factoren te kijken. Klachten staan niet op zichzelf; je kan de klachten wel verminderen, maar als je het echte probleem niet aanpakt, ben je zo terug bij af. Door naar het hele plaatje te kijken, helpen we onze cliënten niet alleen om hun klachten te verminderen, maar ook om duurzame veranderingen aan te brengen in hun manier van omgaan met stress en andere uitdagingen. Onze psychologen zetten zich in om mensen te helpen hun volledige potentieel te bereiken, zowel op het werk als in hun persoonlijke leven.

Vind jij het mentaal welzijn van jouw collega’s belangrijk? Zorg voor je mensen en verbeter de mentale gezondheid van je team. Benieuwd hoe? Met een persoonlijke aanpak. We adviseren je hier graag over. Plan een kennismaking met Nathalie of Bob of bel naar 085-4019223 om jouw situatie te bespreken.

Dit vind je misschien interessant

Werkgevers

Meer over klacht

Werkgevers

Lees meer informatie over Werkgevers

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned