Skip to content
Psyned

Waarom preventie de sleutel is tot duurzame inzetbaarheid

Als werkgever weet je hoe belangrijk het is om in je mensen te investeren. Je begrijpt dat uitval door stress en burn-out veel duurder is dan preventie. Maar waar begin je? In deze blog vertelt Roanne Helwig, psycholoog bij Psyned, hoe je preventieve maatregelen kan inzetten om de mentale gezondheid van je medewerkers te waarborgen en wat het je brengt.

Roanne op de bank
Roanne Helwig | 12 augustus 2024

Mensen als grootste kapitaal

Gelukkig begrijpen steeds meer werkgevers dat hun mensen het grootste kapitaal zijn. Investeren in het welzijn van je mensen betaalt zich dubbel en dwars terug. Zo klopte een grote Nederlandse organisatie bij ons aan. Zij vinden mentale veerkracht belangrijk en ondersteunen hun medewerkers daar graag bij. We hebben voor hen een preventieprogramma ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen anoniem en laagdrempelig zelf via een online portal drie sessies met een psycholoog inplannen. Leidinggevenden zijn hier niet bij betrokken en er vindt geen individuele verslaglegging plaats, wat de drempel verlaagt om hulp te zoeken.

Voorkom dat een ongemak een klacht wordt

Stel, een medewerker slaapt een paar nachten slecht. We weten allemaal dat dat vervelend is. Voor je het weet zit je op werk en pieker je er een eind op los: ‘Ik hoop toch niet dat het vannacht weer zo gaat.’ Als je hier niets aan doet, ontwikkelt dit zich al snel tot een serieus slaapprobleem. Hetzelfde kan gelden voor angsten en stressklachten. Het idee achter dit preventieprogramma is dat medewerkers direct kunnen opschakelen zodra ze ongemakken ervaren. Zo kunnen kleine problemen snel worden aangepakt voordat ze uitgroeien tot ernstige klachten.

Snel de juiste hulp voor jouw medewerkers

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Slimme preventie
  • Werk is onderdeel van het herstel
  • Persoonlijke aandacht
  • Geen wachtlijst

Zorg voor een cultuur van zorg

Naast de praktische voordelen doet het ook veel voor het gevoel van zorg onder medewerkers als ze weten dat jij als werkgever om hen geeft. Voor elk mens geldt dat wanneer je je gesteund voelt en iemand zich bekommert om je mentale gezondheid, je je veiliger voelt. Dat heeft vervolgens weer impact op je loyaliteit en productiviteit. Dit positieve gevoel werkt bovendien aanstekelijk. Het verspreidt zich binnen het team, waardoor er een cultuur ontstaat waarin mensen zich beter in hun vel voelen en positiever spreken over jou als werkgever.

Wees er vroeg bij

Zowel medewerkers als werkgevers onderschatten weleens hoe cumulatief klachten kunnen werken. Het is zo makkelijk om te denken: ‘Het kan nog wel eventjes door’, maar wees daarmee voorzichtig. Neem het voorbeeld van slaap: als iemand op dat moment tegen je kan zeggen: ‘Joh, als je hier de hele dag over gaat piekeren, dan weet je zeker dat je vannacht slecht slaapt. Weet je wat je vanavond doet? Zorg eens dat je vanaf 9 uur niet meer op je beeldscherm kijkt en laten we samen eens deze praktische tips nalopen.’ Dan gaat die persoon meer ontspannen de nacht in en dan heb je de cirkel doorbroken. Het effect van vroegtijdig ingrijpen is enorm. Hoe langer je wacht, hoe stugger en meer rigide de klachten worden, hoe meer je vast komt te zitten. Als je snel kan interveniëren, kan je een patroon doorbreken voor het een klacht wordt.

Stimuleer open communicatie

Hoewel sessies altijd zaak zijn tussen individu en psycholoog, moedigen onze psychologen werknemers aan om het gesprek met de leidinggevende aan te gaan. Ook een een driegesprek tussen medewerker, leidinggevende en psycholoog kan dan helpend zijn. Vaak denken medewerkers dat ze niet serieus genomen worden als ze hun zorgen delen. Het gaat dus ook om het creëren van een klimaat waarin mentale gezondheid bespreekbaar is.

Hoe gaat het met jouw mensen?

Met het Psyned Balanskompas heb je snel inzicht en advies over hoe het écht gaat met je mensen. Op het moment dat het nodig is, is de juiste zorg dichtbij. Zo houd jij je mensen vitaal en voorkom je uitval door psychische klachten. Lees hier alles over ons Balanskompas.

Nog geen concrete hulpvraag, maar mogen we je wel blijven inspireren? Volg onze LinkedIn-pagina.

Dit vind je misschien interessant

Werkgevers

Meer over klacht

Werkgevers

Lees meer informatie over Werkgevers

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned