Tijd om te gaan ontdekken
De wetenschapper in mij vroeg zich af: hoe meten we dat dan, dat gelukkig zijn? In de psychologie willen wij vaak dingen definiëren om het meetbaar maken. Ik dook de literatuur in en werd er moedeloos van. Gelukkig zijn hangt samen met een heleboel verschillende factoren. Zo heeft lichamelijk en psychisch welzijn grote invloed op dat gelukkige gevoel. Maar ook je sociale omgeving, familieomstandigheden, woonomgeving, werkomgeving en noem maar op. Het blijkt makkelijker te zijn om, met zekerheid, te zeggen waar we ongelukkig van worden in plaats van waar we wel gelukkig van worden. En hoewel vele wetenschappers het proberen is naar mijn inziens het meten van gelukkig zijn een onmogelijke taak. Want wanneer we aan de basisbehoeftes voldoen zijn er nog tal van andere variabelen die dat gelukkige gevoel beïnvloeden.
Wat gelukkig zijn inhoudt bleek een te grote vraag te zijn. Sowieso is het voor iedereen anders natuurlijk, want we begeren nou niet bepaald allemaal hetzelfde leven. Zo kwam ik bij de vraag: wat is gelukkig zijn voor mij? Nu kan ik een sociaal wenselijk antwoord geven, maar om heel eerlijk te zijn weet ik tot op de dag van vandaag het antwoord nog niet. Compleet gelukkig zijn in alle factoren in mijn leven blijkt moeilijker te zijn dan ik dacht.
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past
- Gekwalificeerde psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Dat maakt mij niet een ongelukkig mens, maar iemand die er gewoon geen pasklaar antwoord op heeft. Als ik dit puur verstandelijk bekijk weet ik dat ik alles bezit om gelukkig te zijn. Mooi appartement, voldoende eten, leuke sociale omgeving, etc. En dat maakt mij inderdaad een gelukkig en dankbaar mens. Toch zegt mijn gevoel dat er soms nog wat mist. En dat kan dan wel eens te maken hebben met al die verschillende factoren. Kortom, geen pasklaar antwoord dus.
Over een andere boeg
Dus die verschillende onderzoeken konden mij geen eenduidig antwoord geven, maar ook ikzelf vond geen bevredigend antwoord. Ik ben een groot fan van de positieve psychologie en was benieuwd hoe er daar tegenaan werd gekeken. Ik kwam uit op mindfulness leven, count your blessings en nog veel meer praktische tips. Leuk, ik heb veel al uitgeprobeerd en het heeft zeker effect. Maar dat is iets voor een andere keer. Wat vooral mijn ogen deed openen, was dat geluk niet te vinden is. Vaak zoeken we het buiten onszelf, waarbij we doelen stellen om dat gelukkige gevoel te bereiken. Bijvoorbeeld als ik dit heb behaald, dan ben ik gelukkig. Of, als ik die droombaan heb dan ben ik gelukkig. Onzin eigenlijk. Ik besloot om niet meer te zoeken naar een eenduidige definitie van geluk. En ik stopte ook met zoeken naar wat mij dan gelukkig zou moeten maken.
Volgens De Maakbaarheid van het Geluk van Sonja Lyubomirsky wordt veertig procent van je geluk bepaald door bewust handelen. Ook stelt zij dat het een manier van denken is. Met deze kennis ben ik maar aan de slag gegaan. Geluk zit dus in mijzelf, heeft te maken met mijn manier van denken en ik kan er bewust naar handelen. Nu richt ik mij bewust op de positieve dingen in mijn leven en daarmee niet op de spullen die ik bezit, maar wel de momenten die ik meemaak. Ik kies er bewust voor het niet meer te willen meten of het te vergelijken met het geluk van anderen.
Mijn geluk is niet hetzelfde als dat van een ander. Dus op de vraag of ik dan gelukkig ben kan ik volmondig ja zeggen. En waarom dan precies? Nou ja, waarom zou ik het niet zijn? Tegelijkertijd gelukkig zijn in alle factoren in mijn leven vind ik een te grote taak. Maar er is altijd wel iets om gelukkig over te zijn. Toch?