Skip to content
Psyned

10 redenen voor mentale zorg op de werkvloer

De werkcomplexiteit is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen, wat een directe impact heeft op de werkdruk en mentale belasting van mensen. Daarom is aandacht voor de mentale gezondheid van je medewerkers belangrijker dan ooit. Niet alleen voor de medewerkers zelf, maar ook voor jou als werkgever. Een gezonde werkomgeving creëert een basis voor duurzame inzetbaarheid en betere prestaties. In deze blog geven we je tien redenen waarom je je als werkgever verantwoordelijk zou moeten voelen voor de mentale gezondheid van je mensen.

Mentale gezondheid op de werkvloer
Redactie Psyned | 18 oktober 2024

1. Mentale gezondheid verhoogt productiviteit en prestaties 

Mensen die mentaal goed in hun vel zitten, zijn productiever en maken minder fouten. Ze hebben meer energie en zijn beter in staat om complexe taken aan te pakken. Wanneer je als werkgever actief betrokken bent bij het welzijn van je medewerkers, zie je dit terug in hun prestaties. Dit zorgt niet alleen voor betere resultaten, maar ook voor een prettiger werksfeer waarin iedereen beter functioneert.

2. Een gezonde werkplek verlaagt ziekteverzuim 

Mentale problemen kunnen leiden tot verhoogd ziekteverzuim en roze verzuim, en beide wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Door aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van je team, verlaag je de kans op langdurige afwezigheid. Mensen die zich gesteund voelen op de werkvloer, melden zich minder snel ziek en keren sneller terug naar hun werk.

Snel de juiste hulp voor jouw medewerkers

  • Gekwalificeerde psychologen
  • Slimme preventie
  • Werk is onderdeel van het herstel
  • Persoonlijke aandacht
  • Geen wachtlijst

3. Medewerkers blijven langer bij een organisatie die om hen geeft 

Als je medewerkers zich gewaardeerd en gesteund voelen, is de kans groter dat ze loyaal blijven aan je organisatie. Het investeren in mentale gezondheid draagt bij aan een hogere medewerkerstevredenheid en retentie. Mensen blijven graag werken bij een organisatie waar ze het gevoel hebben dat er naar hen wordt omgekeken. Dit voorkomt onnodig verloop.

4. Een veilige werkcultuur bevordert samenwerking en werkplezier 

Een cultuur waarin openheid en zorg voor elkaar centraal staan, leidt tot betere samenwerking en een positievere werksfeer. Medewerkers die zich gehoord en begrepen voelen, werken effectiever samen en zijn meer bereid om een extra stap te zetten. Bovendien draagt een prettige werkomgeving bij aan het werkplezier, wat resulteert in een hogere betrokkenheid en zingeving op de werkvloer.

5. Je voorkomt burn-out door tijdig in te grijpen 

Burn-outs zijn een toenemend probleem. Door de mentale gezondheid van je medewerkers op tijd te ondersteunen, voorkom je dat zij overbelast raken. Dit voorkomt niet alleen een heleboel stress, maar zorgt er ook voor dat je een gezonde balans op de werkvloer behoudt. Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt zeker als het gaat om burn-out.

6. Gezonde medewerkers zijn innovatiever en creatiever 

Mensen die mentaal gezond zijn, hebben vaak meer ruimte in hun hoofd voor creativiteit en innovatie. Door een werkomgeving te creëren die de mentale gezondheid van je medewerkers ondersteunt, stimuleer je ook hun vermogen om met nieuwe ideeën te komen. Dit draagt bij aan de groei en het succes van je bedrijf, omdat gezonde medewerkers eerder buiten de gebaande paden durven te denken.

7. Het ondersteunen van mentale gezondheid verhoogt je reputatie als werkgever 

Mensen willen tegenwoordig werken bij bedrijven die goed voor hun talenten zorgen. Door te investeren in de mentale gezondheid van je mensen, bouw je aan een positieve reputatie als werkgever. Dit helpt niet alleen om de de beste mensen aan te trekken, maar versterkt ook de loyaliteit van je huidige medewerkers. Een goede employer branding is tegenwoordig goud waard in een krappe arbeidsmarkt.

8. Maatschappelijke verantwoordelijkheid ligt ook bij jou als werkgever 

Mentale gezondheid op de werkvloer is niet alleen een kwestie van bedrijfsbelang, het is ook een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door goed voor je medewerkers te zorgen, draag je bij aan een gezonde maatschappij. Het tonen van deze verantwoordelijkheid helpt je niet alleen om te voldoen aan je verplichtingen, maar geeft je ook een sterke ethische positie ten opzichte van concurrenten.

9. Mentale gezondheid verminderen kan zorgen voor kostenbesparing 

Hoewel kostenbesparing niet de belangrijkste reden zou moeten zijn om te investeren in mentale gezondheid, is het zeker een mooie bijkomstigheid. Mensen die met psychische klachten kampen, kunnen langdurig verzuimen en dat zorgt voor hoge kosten. Door preventief te investeren in hun welzijn, verminder je niet alleen het risico op uitval, maar voorkom je ook hoge medische kosten en verzuimkosten.

10. Wettelijke verplichtingen zijn onvermijdelijk 

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor je medewerkers, en dat gaat ook over mentale gezondheid. In veel landen is dit wettelijk vastgelegd. Niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot boetes of juridische stappen. Zorgdragen voor de mentale gezondheid van je team is dus niet alleen een kwestie van goed werkgeverschap, maar ook van naleving van de wet.

Hoe kan jij je medewerkers direct helpen?

Wil jij goed voor je medewerkers zorgen en direct de juiste hulp bieden? Of misschien wel preventief handelen om verzuim te voorkomen? Neem dan contact met ons op. We kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor jouw organisatie. Samen zorgen we ervoor dat je medewerkers gezond inzetbaar blijven.

Nog geen concrete hulpvraag, maar mogen we je wel blijven inspireren? Volg onze LinkedIn-pagina.

Dit vind je misschien interessant

Overig

Meer over klacht

Overig

Lees meer informatie over Overig

Werkgevers

Meer over klacht

Werkgevers

Lees meer informatie over Werkgevers

Zelftesten

Doe de test!

Test jezelf

Ervaar je psychische klachten?

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned