EMDR

EMDR helpt je weer op weg als het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Deze techniek is effectief bij traumaverwerking en zorgt ervoor dat jouw trauma je niet meer in de weg staat. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken. Hoe fijn zou dat zijn? Lees hier wat EMDR precies is, bij welke klachten wij het allemaal toepassen en hoe je een geschikte EMDR-psycholoog vindt.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is EMDR behandeling?

Francine Shapiro ontwikkelde Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, in 1989. Ze ontdekte tijdens een wandeling toevallig dat het snel bewegen van haar ogen haar afleidde van een nare ervaring waar ze aan dacht. Terwijl ze tijdens het wandelen naar de boomtoppen bleef kijken, merkte ze dat de negatieve emotionele lading gekoppeld aan een onprettige herinnering minder heftig werd.

afbeelding psycholoog

Heb jij een traumatische ervaring gehad?

‘Een psycholoog kan je helpen je trauma te verwerken met behulp van EMDR. Jullie gaan samen terug naar de gebeurtenis en halen de emotionele waarde weg.’

Weer in evenwicht komen?
Plan je adviesgesprek

EMDR bij trauma

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een posttraumatische stress-stoornis of andere trauma-gerelateerde klachten baat hebben bij EMDR. Tijdens de behandeling denk je terug aan de nare ervaring. Dit klinkt misschien heftig, maar binnen een relatief korte tijd werk je op deze manier samen met jouw psycholoog aan het verminderen van je klachten.

EMDR bij angsten

Angst kan ontstaan na een traumatische ervaring. Denk bijvoorbeeld aan rij-angst na een auto-ongeluk of een hondenfobie die ontstaan is nadat je bent gebeten door een hond. Als een trauma ten grondslag ligt aan de angst, is EMDR een goede behandelmethode.

EMDR bij andere klachten

Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan je bijvoorbeeld ook helpen bij:

EMDR kan vooral bijdragen aan de behandeling van klachten waarbij herinneringen en traumatische ervaringen een belangrijke rol spelen.

Janine, ervaringsverhaal

Janine (40): "Het verbaasde me dat EMDR hielp om het trauma te verwerken."

Janine haar trauma belemmerde haar leven. EMDR heeft haar geholpen.
Lees mijn ervaringsverhaal

Hoe werkt EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens de behandeling vraagt de psycholoog je om terug te denken aan de nare gebeurtenis. Je denkt terug aan de gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd worden je afleidende stimulansen aangeboden. Je richt je aandacht op de hand van de psycholoog, op de lichtbalk, op de klikjes die je via een koptelefoon hoort of op een andere afleidende activiteit.

Hoe is de werking te verklaren?

In een EMDR-sessie heeft je brein moeite met focussen op een ding. Het denken aan de gebeurtenis kost relatief veel geheugencapaciteit, maar je concentreren op de afleidende stimulansen ook. Door deze concurrentie krijgt de nare gebeurtenis weinig ruimte. Want je werkgeheugen raakt overvol.

Er ontstaat zo een nieuw evenwicht, de herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel. Dit leidt ertoe dat de emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen afneemt. Ook kunnen er spontaan nieuwe, minder onprettige gedachten of inzichten ontstaan. Na een intense eerste sessie wordt met positieve stappen weggewerkt van het traumatische moment.

Spotify banner

Luister de podcast Waar wacht je op?

Hoe ziet een EMDR behandeling eruit? En hoe helpt het?

Luister de podcast Waar wacht je op?

Hoe ziet een EMDR behandeling eruit? En hoe helpt het?

Wat doet EMDR met je lichaam?

Het kan gebeuren dat je na de EMDR-behandeling wat emotioneel bent, hoofdpijn hebt of dat er gedachten en beelden naar boven komen die te maken hebben met de gebeurtenis. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Dit zijn normale reacties en ze duren meestal niet langer dan enkele dagen. Mocht je toch twijfels hebben of heftigere klachten ervaren, dan kan je altijd weer contact opnemen met jouw psycholoog.

Hoe vind ik een geschikte EMDR psycholoog?

Hoewel EMDR een effectieve behandelvorm is, zal deze behandeling niet bij iedere persoon en klacht passen. Daarom kijkt een psycholoog eerst of deze behandelvorm aansluit bij jouw behoeften. EMDR is geen ‘trucje’. Als deze therapievorm niet juist wordt toegepast kan dit schadelijk zijn. De klachten kunnen dan juist verergeren.

Trauma test: Heb ik een trauma?

Trauma test: Heb ik een trauma?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Daarom is het belangrijk dat je als cliënt kritisch bent bij het kiezen van een geschikte psycholoog, in de eerste plaats ook omdat de titel psycholoog niet beschermd is. Onze psychologen zijn allemaal uitgebreid gescreend en universitair geschoold.

Wil jij weten of EMDR jou kan helpen bij jouw klachten? Of wil je jouw vragen en zorgen aan ons voorleggen? Bel ons dan op 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Jolice is psycholoog in Haarlem en gespecialiseerd in onder meer trauma en angstklachten. Ze is aangesloten bij Psyned, het NIP en VGCT.

Lara, Psyned verwijsteam
EMDR therapie bij Psyned?

We denken graag met je mee. Bel met ons verwijsteam voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar je hulpvraag en wanneer gewenst plannen we direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek